Словакия получи първия си C-27J

9 прочитания

Първият тактически транспортен самолет C-27J предназначен за словашките ВВС пристигна в авиобаза Малацки на 24 октомври 2017 г. Машината пристигна директно от Италия, а официалното ѝ приемане на въоръжение ще стане на церемония на 31 октомври.

Самолетът, който носи борден номер 1931, е първият от поръчаните общо два C-27J Spartan. Другата машина се очаква през януари 2018 г. И двата самолета ще влязат в състава на Транспортното крило, което се базира в Малацки, на около 35 km северозападно от столицата Братислава.

През декември 2008 г. за победител в конкурса за нов транспортен самолет е избрана италианската машина (единственият друг участник е C-295), но поради икономическата криза от онова време не е подписан договор и решението увисва във въздуха чак до октомври 2014 г., когато е подписан договор за доставка на два броя C-27J, запазване на опция за още една машина от същия тип и пет годишен логистичен пакет. Сделката е на стойност €69 млн.

Срокът за доставка на първия C-27J, който е залегнал в договора, не е спазен и машината пристига с 10 месеца закъснение. Словашката страна ще иска неустойки от Leonardo за това.

Словашките ВВС пенсионират последния си Ан-26Б-100 през март 2016 г. и до момента оперираха само с шест леки двудвигателни L-410UVP-E.

C-27J до момента е приет на въоръжение или е поръчан от 14 държави.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция се отказа да строи регионални самолети
Следваща публикация
Афганистан ще получи още шест Super Tucano
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Перуанската полиция купува Ан-178

Украинската държавна компания „Спецтехноэкспорт” подписа днес, 11 ноември 2019 г., договор с Министерство на вътрешните работи на Перу за доставката на един военно-транспортен самолет Ан-178.

Меню