Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

19 прочитания

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

Договорът за доставката на 28-те броя NH90 бе подписан между военните министри на Италия и Катар. Неговата стойност е над €3 млрд. и включва дългосрочен логистичен пакет и обучение. 16 от вертолетите са в транспортния вариант TTH, а останалите 12 във варианта за борба с подводни и надводни цели NFH. В договора е залегнала и опция за още шест транспортни и шест морски машини.

Още през март 2014 г. Катар сключи предварително споразумение за доставка на 22 броя NH90 – 12 транспортни и 10 морски, но тогава се преговаряше с компанията Airbus Helicopters. До окончателен договор не се стигна, а сега водеща компания по сделката е италианската Leonardo. NH90 се произвежда от консорциума NHIndustries в който влизат Airbus Helicopters, Leonardo Helicopters и Fokker Aerostructures.

Морските NH90 NFH ще се сглобяват от Leonardo, а транспортните NН90 TTH от Airbus Helicopters. Всички 28 вертолета трябва да бъдат доставени на Катар между юни 2022 и края на 2025 г.

Освен NH90 Катар сключва още един договор с Airbus Helicopters за доставка на 16 леки еднодвигателни вертолети Н125, които ще бъдат използвани за летателно обучение на млади пилоти.

Катар ще стане 14-тият оператор на NH90 в света и едва вторият в Близкия изток (след Оман). До момента има събрани поръчки за 543 броя NH90, от които са доставени около 350.

Свързани теми

Предишна публикация
Започнаха летателните изпитания на гигантския GE9X
Следваща публикация
GlobalEye изпълни първи полет
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия се опасява, че A400M няма да е оперативно готов скоро

Германските военни се опасяват, че военно-транспортния самолет A400M няма да бъде оперативно готов скоро и експлоатацията му се сблъсква с нови проблеми. Това съобщава Reuters, цитирайки германски военен доклад.

Airbus загатна за нова версия на A321neo

Новият главен продавач на Airbus Кристиян Шерар намеква, че в момента компанията му започва да продава вариант на A321neo с още по-голяма далечина на полет. Това казва той пред Reuters.

Airbus показа първия A330-800

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на A330-800 след изваждането му от цеха за боядисване. Самолетът е втория модел от поколението A330neo.

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Меню