Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

18 прочитания

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

Договорът за доставката на 28-те броя NH90 бе подписан между военните министри на Италия и Катар. Неговата стойност е над €3 млрд. и включва дългосрочен логистичен пакет и обучение. 16 от вертолетите са в транспортния вариант TTH, а останалите 12 във варианта за борба с подводни и надводни цели NFH. В договора е залегнала и опция за още шест транспортни и шест морски машини.

Още през март 2014 г. Катар сключи предварително споразумение за доставка на 22 броя NH90 – 12 транспортни и 10 морски, но тогава се преговаряше с компанията Airbus Helicopters. До окончателен договор не се стигна, а сега водеща компания по сделката е италианската Leonardo. NH90 се произвежда от консорциума NHIndustries в който влизат Airbus Helicopters, Leonardo Helicopters и Fokker Aerostructures.

Морските NH90 NFH ще се сглобяват от Leonardo, а транспортните NН90 TTH от Airbus Helicopters. Всички 28 вертолета трябва да бъдат доставени на Катар между юни 2022 и края на 2025 г.

Освен NH90 Катар сключва още един договор с Airbus Helicopters за доставка на 16 леки еднодвигателни вертолети Н125, които ще бъдат използвани за летателно обучение на млади пилоти.

Катар ще стане 14-тият оператор на NH90 в света и едва вторият в Близкия изток (след Оман). До момента има събрани поръчки за 543 броя NH90, от които са доставени около 350.

Свързани теми

Предишна публикация
Започнаха летателните изпитания на гигантския GE9X
Следваща публикация
GlobalEye изпълни първи полет
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cathay Dragon поръчва 32 броя A321neo

Cathay Dragon подписа с европейския самолетостроител Airbus меморандум за разбирателство за покупката на 32 пътнически самолета Airbus A321neo. Стойността на сделката по каталожни цени е $4,05 млрд.

A321LR изпълни първия си полет

Версията на Airbus A321neo с удължена далечина на полет LR изпълни успешен първи полет днес, 31 януари 2018 г., от заводското летище в Хамбург, Германия. Полетът е продължил малко над два часа и половина.

Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit

Европейският самолетостроител Airbus заплаши, че ако Великобритания не се договори за точни условия за излизането си от ЕС, това ще значи изтегляне на компанията от страната, което застрашава десетки хиляди работни места.

Мега поръчка за Airbus

Частният инвестиционен фонд Indigo Partners подписа меморандум за разбирателство с Airbus за покупка на 430 самолета от семейството A320neo. Това бе обявено в последния ден на авиоизложението в Дубай.

Airbus показа A350-900ULR

Европейският самолетостроител Airbus показа своя нов модел с ултра голяма далечина на полет A350-900ULR. Първият прототип все още няма монтирани двигатели Rolls-Royce Trent XWB, но вече се мести към стоянките за наземни тестове, съобщават от производителя.

Испания готви 15-годишен план за модернизация

В следващите седмици испанският министър на отбраната Мария Долорес де Коспедал ще предложи на министерския съвет на страната план за развитие на въоръжените сили на страната в следващите 15 години.

Меню