Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

19 прочитания

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

Договорът за доставката на 28-те броя NH90 бе подписан между военните министри на Италия и Катар. Неговата стойност е над €3 млрд. и включва дългосрочен логистичен пакет и обучение. 16 от вертолетите са в транспортния вариант TTH, а останалите 12 във варианта за борба с подводни и надводни цели NFH. В договора е залегнала и опция за още шест транспортни и шест морски машини.

Още през март 2014 г. Катар сключи предварително споразумение за доставка на 22 броя NH90 – 12 транспортни и 10 морски, но тогава се преговаряше с компанията Airbus Helicopters. До окончателен договор не се стигна, а сега водеща компания по сделката е италианската Leonardo. NH90 се произвежда от консорциума NHIndustries в който влизат Airbus Helicopters, Leonardo Helicopters и Fokker Aerostructures.

Морските NH90 NFH ще се сглобяват от Leonardo, а транспортните NН90 TTH от Airbus Helicopters. Всички 28 вертолета трябва да бъдат доставени на Катар между юни 2022 и края на 2025 г.

Освен NH90 Катар сключва още един договор с Airbus Helicopters за доставка на 16 леки еднодвигателни вертолети Н125, които ще бъдат използвани за летателно обучение на млади пилоти.

Катар ще стане 14-тият оператор на NH90 в света и едва вторият в Близкия изток (след Оман). До момента има събрани поръчки за 543 броя NH90, от които са доставени около 350.

Свързани теми

Предишна публикация
Започнаха летателните изпитания на гигантския GE9X
Следваща публикация
GlobalEye изпълни първи полет
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания готви 15-годишен план за модернизация

В следващите седмици испанският министър на отбраната Мария Долорес де Коспедал ще предложи на министерския съвет на страната план за развитие на въоръжените сили на страната в следващите 15 години.

Airbus пое контрола над CSeries

Европейският самолетостроител Airbus пое от Bombardier контрола на програмата CSeries. Официалното прехвърляне на акции е станало на 1 юли 2018 г.

Боеготовата авиационна техника в германските въоръжени сили е твърде малко

Процентът на боеготова авиационна техника в германските въоръжени сили е под 50. Това се чете в доклад за състоянието им, който ще бъде обсъден в Бундестага. Това съобщава Deutsche Welle.

Тръмп заплаши с наказателни мита Airbus

Американският президент Доналд Тръпм заплаши, че ще наложи наказателни мита срещу пътническите самолети на европейския самолетостроител Airbus. Това обяви той днес, 9 април 2019 г., в профила си в социалната мрежа Twitter.

Меню