Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

18 прочитания

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

Договорът за доставката на 28-те броя NH90 бе подписан между военните министри на Италия и Катар. Неговата стойност е над €3 млрд. и включва дългосрочен логистичен пакет и обучение. 16 от вертолетите са в транспортния вариант TTH, а останалите 12 във варианта за борба с подводни и надводни цели NFH. В договора е залегнала и опция за още шест транспортни и шест морски машини.

Още през март 2014 г. Катар сключи предварително споразумение за доставка на 22 броя NH90 – 12 транспортни и 10 морски, но тогава се преговаряше с компанията Airbus Helicopters. До окончателен договор не се стигна, а сега водеща компания по сделката е италианската Leonardo. NH90 се произвежда от консорциума NHIndustries в който влизат Airbus Helicopters, Leonardo Helicopters и Fokker Aerostructures.

Морските NH90 NFH ще се сглобяват от Leonardo, а транспортните NН90 TTH от Airbus Helicopters. Всички 28 вертолета трябва да бъдат доставени на Катар между юни 2022 и края на 2025 г.

Освен NH90 Катар сключва още един договор с Airbus Helicopters за доставка на 16 леки еднодвигателни вертолети Н125, които ще бъдат използвани за летателно обучение на млади пилоти.

Катар ще стане 14-тият оператор на NH90 в света и едва вторият в Близкия изток (след Оман). До момента има събрани поръчки за 543 броя NH90, от които са доставени около 350.

Свързани теми

Предишна публикация
Започнаха летателните изпитания на гигантския GE9X
Следваща публикация
GlobalEye изпълни първи полет
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар започна плащания по договора за Eurofighter и Hawk

Катар е започнал да прави плащания по сделката за придобиване на 24 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon и девет реактивни учебно-тренировъчни самолети BAE Systems Hawk. С това практически е започнало изпълнението на договора.

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Испания готви 15-годишен план за модернизация

В следващите седмици испанският министър на отбраната Мария Долорес де Коспедал ще предложи на министерския съвет на страната план за развитие на въоръжените сили на страната в следващите 15 години.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Меню