Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети

15 прочитания

Катарското правителство обяви, че купува 28 вертолета NH90 и 16 броя Н125 за нуждите на въоръжените сили на страната. Сделката бе обявена на международното отбранително изложение DIMDEX-2018, което се провежда в момента в Доха, Катар.

Договорът за доставката на 28-те броя NH90 бе подписан между военните министри на Италия и Катар. Неговата стойност е над €3 млрд. и включва дългосрочен логистичен пакет и обучение. 16 от вертолетите са в транспортния вариант TTH, а останалите 12 във варианта за борба с подводни и надводни цели NFH. В договора е залегнала и опция за още шест транспортни и шест морски машини.

Още през март 2014 г. Катар сключи предварително споразумение за доставка на 22 броя NH90 – 12 транспортни и 10 морски, но тогава се преговаряше с компанията Airbus Helicopters. До окончателен договор не се стигна, а сега водеща компания по сделката е италианската Leonardo. NH90 се произвежда от консорциума NHIndustries в който влизат Airbus Helicopters, Leonardo Helicopters и Fokker Aerostructures.

Морските NH90 NFH ще се сглобяват от Leonardo, а транспортните NН90 TTH от Airbus Helicopters. Всички 28 вертолета трябва да бъдат доставени на Катар между юни 2022 и края на 2025 г.

Освен NH90 Катар сключва още един договор с Airbus Helicopters за доставка на 16 леки еднодвигателни вертолети Н125, които ще бъдат използвани за летателно обучение на млади пилоти.

Катар ще стане 14-тият оператор на NH90 в света и едва вторият в Близкия изток (след Оман). До момента има събрани поръчки за 543 броя NH90, от които са доставени около 350.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия разкри единичната цена на своите Dassault Rafale
Следваща публикация
Общата цена за придобиването на F-35 се стабилизира
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines има намерение да обнови тотално флота си с покупката на до 42 нови самолети A320neo на стойност от около €4 млрд. Това съобщава авиокомпанията.

Меню