Сърбия иска китайски въоръжени БЛА

93 прочитания

Сърбия планира да купи въоръжени китайски безпилотни апарати. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Ненад Милорадович, след визита в Китай, цитиран от местния сайт B92.

Милорадович е бил част от делегацията на сръбския президент Александър Вучич в Китай. Сръбският заместник-министър на отбраната е казал, че страната му има намерение да се сдобие с безпилотен апарат китайско производство, който може да се използва не само за наблюдение и разузнаване, но и за нанасяне на удари по земни цели с управляеми боеприпаси.

„Това са способности, които само най-развитите армии в света имат и Сърбия ще се нареди сред тези държави”, заявява Милорадович.

Той е обяснил още, че Сърбия няма проблем да купува въоръжение от тези страни, които предлагат най-добри условия, като в случая това бил Китай. Сръбският заместник-министър на отбраната е казал още, че покрай евентуалната сделка ще се чака китайски технологичен трансфер в сферата на оптичните сензори, които могат да се сглобяват в Сърбия.

Не се дават други данни за евентуалната сделка, като за какъв тип апарат ще става въпрос, в какво количество и за какви пари.

Сръбските медии спекулират, че става въпрос за апарат от серията Wing Loong (известен още и като Pterodactyl). Китай изнася широко тези апарати, като има сделки с Египет, Саудитска арабия, ОАЕ, Казахстан, Индонезия, Нигерия, Узбекистан и в самите китайски въоръжени сили. Апаратът е приблизително еквивалентен на американския MQ-1 Predator.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар започна плащания по договора за Eurofighter и Hawk
Следваща публикация
Lockheed Martin презентира F-16V в София
93 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ купува китайски УТС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) купува 12 учебно-тренировъчни самолети (УТС) L-15 китайско производство. За това съобщиха…

Пакистан получи първите си J-10

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе…
Меню