Lockheed Martin получи финансиране за създаване на лазер предназначен за изтребители

7 прочитания

Lockheed Martin получи $26,3 млн. за разработка и производство на лазер, който може да бъде изпитан на реален изтребител до 2021 г. Поръчката идва от изследователската лаборатория на ВВС на САЩ (AFRL).

Парите са предназначени за създаване на високоенергиен лазер с оптични влакна, който е част от програмата SHiELD (Self-protect High Energy Laser Demonstrator), съобщават от Lockheed.

От компанията съобщават, че продължават да работят по модерни лазерни технологии с военни приложения. Lockheed вече разработи оръжейни лазерни системи, които са с наземно базиране и от компанията заявяват, че са готови да пренесат опита си и във въздуха с по-лека система.

През март 2017 г. доставиха демонстратор на наземно базиран лазер с мощност от 60 kW.

Проектът SHiELD се състои от три отделни подпроекта, които разработват отделните системи – системата за управление и насочване на лазера, контейнер, който захранва и охлажда лазера и самият лазер. Всичко това трябва да може да се поставя на съществуващите бойни самолети и да бъде използване за неутрализиране на противникови цели.

От Lockheed Martin смятат, че високоенеригийните лазери са все по-реалистични и тяхното приложение в оръжейните технологии е все по-близо, като компанията се опира на своя над 40-годишен опит в областта.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай показа транспортен БЛА
Следваща публикация
Турция разработва по-тежък боен вертолет
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Къде изчезна „офертата“ за нови F-16?

Преди малко повече от месец, в разгара на работата на т.нар. „Комисия Gripen“ в общественото пространство бе лансирана тезата, че през февруари 2017 г. България е получила оферта за новопроизведени изтребители, която не е била разгледана, и това се превърна в една от основните опорни точки срещу проведената процедура по избор на нов боен самолет за ВВС.

Lockheed Martin достави 400-ния C-130J

Американският самолетостроител достави 400-ния произведен C-130J Hercules. Това е станало на 9 февруари 2018 г., а до момента са произведени над 2500 самолета от този тип, които са налетели 1,7 млн. часа.

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Радарни драми

Пред половин година, на 24 август 2023 г., бяха отворени офертите за доставка на седем…
Меню