Lockheed Martin получи финансиране за създаване на лазер предназначен за изтребители

9 прочитания

Lockheed Martin получи $26,3 млн. за разработка и производство на лазер, който може да бъде изпитан на реален изтребител до 2021 г. Поръчката идва от изследователската лаборатория на ВВС на САЩ (AFRL).

Парите са предназначени за създаване на високоенергиен лазер с оптични влакна, който е част от програмата SHiELD (Self-protect High Energy Laser Demonstrator), съобщават от Lockheed.

От компанията съобщават, че продължават да работят по модерни лазерни технологии с военни приложения. Lockheed вече разработи оръжейни лазерни системи, които са с наземно базиране и от компанията заявяват, че са готови да пренесат опита си и във въздуха с по-лека система.

През март 2017 г. доставиха демонстратор на наземно базиран лазер с мощност от 60 kW.

Проектът SHiELD се състои от три отделни подпроекта, които разработват отделните системи – системата за управление и насочване на лазера, контейнер, който захранва и охлажда лазера и самият лазер. Всичко това трябва да може да се поставя на съществуващите бойни самолети и да бъде използване за неутрализиране на противникови цели.

От Lockheed Martin смятат, че високоенеригийните лазери са все по-реалистични и тяхното приложение в оръжейните технологии е все по-близо, като компанията се опира на своя над 40-годишен опит в областта.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай показа транспортен БЛА
Следваща публикация
Турция разработва по-тежък боен вертолет
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin заяви готовност за по-бърза доставка на F-16 за България

Lockheed Martin има възможност да по-бърза доставка на българските F-16 и първите доставки да станат факт в края на 2022 г. Това се казва в изявление на Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin, разпространено до медиите днес, 11 април 2019 г.

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

Lockheed Martin показа неизвестен до сега нискозабележим БЛА

Отделът на Lockheed Martin за авангардни разработки Skunk Works показа неизвестен до момента нискозабележим БЛА, който е използван в началото на века за изследователска работа. Машината, която има означението X-44A, бе показана в рамките на авиошоу провело се в Лос Анджелис на 24 март 2018 г.

Меню