Турция разработва по-тежък боен вертолет

41 прочитания

Турция ще разработи по-тежък боен вертолет от сега строения TAI T129 ATAK. Това заяви Исмаил Демир, председател на турския борд за управление на военната индустрия (SSM).

Демир обяви работата по проекта, който се нарича ATAK-2, по време на церемонията за откриване на цех на компанията Alp Aviation, която ще бъде подизпълнител на TAI при лицензното производство на вертолетите T-70 Black Hawk.

Демир е обяснил, че основен изпълнител на проекта ще е турската компания от аерокосмическия бранш TAI, но Турция е отворена и към други евентуални партньори.

ATAK-2 ще има максимална излетна маса от 6 тона, което е с тон повече от сега произвеждания T129. Освен това в машината трябва да се влага максимален процент системи и агрегати турско производство, което ще дава максимална свобода за експорт на вертолета.

ATAK-2 ще се възползва от технологиите (най-вече динамичната система), които в момента се създават за 6-тонния транспортен вертолет T625, който TAI в момента разработва. Това ще доведе до икономии на време и средства.

Разпространените визуализации показват, че ATAK-2 повтаря до голяма степен T129, който в момента TAI произвежда за турските въоръжени сили. Той от своя страна е лицензно развитие на италианския AW129.

За сега не се дават срокове за постигане на първи полет и приемане на въоръжение.

Турция в последните години обяви много амбициозна програма за развитие на вертолетостроенето. Проектът T625 се очаква да полети през есента на 2018 г. През септември пък бе обявено, че се работи и по създаването на 10-тонен транспортен вертолет.

Турските въоръжени сили са поръчали 50 броя T129, плюс опция за още 40 вертолети. До момента са доставени над 20 машини. T129 е приет на въоръжение през 2014 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Норвегия получи първите си F-35
Следваща публикация
Построиха 150-тия Сухой Суперджет 100
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украйна купува въоръжени турски БЛА

Украйна е купила два комплекса от турския разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат Bayraktar TB2. Сделката е била подписана в началото на ноември 2018 г., при визитата на украинския президент Петро Порошенко в Турция.

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

Меню