Мега поръчка за Airbus

14 прочитания

Частният инвестиционен фонд Indigo Partners подписа меморандум за разбирателство с Airbus за покупка на 430 самолета от семейството A320neo. Това бе обявено в последния ден на авиоизложението в Дубай.

В бъдещата сделка се включва доставката на 273 броя A320neo и 157 A321neo. Каталожната им цена е $49,5 млрд. Не се съобщава какъв двигател е избран за самолетите.

Airbus съобщава, че 146 от самолетите ще идат в унгарската Wizz Air, 134 във Frontier Airlines, 80 в мексиканската Volaris и 70 в чилийската нискотарифна JetSmart.

Частният инвестиционен фонд Indigo Partners контролира напълно американската Frontier Airlines и J etSmart, и държи сериозни дялове в Volaris и Wizz Air.

Очаква се сделката да бъде финализирана преди края на годината.

Ако сделката се реализира в пълен обем, то Indigo Partners ще стане най-големия клиент на A320neo, изпреварвайки 404-те поръчки на AirAsia и 430-те на индийската нисотарифна авиокомпания IndiGo, която въпреки същото име няма общо с американския инвестиционен фонд.

Новината е знак, че опериращата и на българския пазар Wizz Air сериозно ще разшири дейността си. В момента авиокомпанията експлоатира 87 самолета. Авиокомпанията чака доставката на седем A320 и още 18 A321, след което започва да получава самолети от новото поколение neo. Заедно с новата поръчка, унгарската авиокомпания планира да получи 256 самолета от фамилията A320neo.

Свързани теми

Предишна публикация
Flydubai поръчва 175 броя Boeing 737 Max
Следваща публикация
Компания от ОАЕ показа изцяло нов витлов ударен самолет
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Wizz Air ще лети от София до Малага

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви днес, 20 септември 2017 г., че пуска полет от София до испанския град Малага.

Delta Air Lines получи първия си Airbus A220

Delta Air Lines получи своя първи Airbus A220. Това стана вчера, 26 октомври 2018 г., с което приключва сагата около доставката на типа за Северноамериканския авиопревозвач.

Wizz Air внезапно спира полетите до няколко английски летища

Всички полети на нискотарифната авиокомпания Wizz Air от София до Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд ще бъдат преустановени от 6 ноември 2016 г. Това се посочва в становище на компанията в отговор на въпрос на БТА по повод сигнал от клиенти на компанията за отменени резервации за посочените дестинации.

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Wizz Air е превозила 30 млн. пасажери за 12 месеца

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви нов пътнически рекорд в историята си. През последните 12 месеца авиокомпанията е превозила внушителните над 30 млн. пътници, след като операциите ѝ в Европа нараснаха с 24% в сравнение със същия период на миналата година.

BelugaXL изпълни първи полет

Новият транспортен самолет Airbus BelugaXL изпълни успешно своя първи полет. Това стана днес, 19 юли 2018 г.

Меню