МО на Великобритания не знае каква ще е бъдещата цена на F-35

22 прочитания

Министерство на отбраната на Великобритания не може да се ангажира с дългосрочни прогнози за бъдещата цена на изтребителя F-35, a евентуално покачване на разходите около този тип ще намали бъдещите поръчки. Това съобщава The Telegraph.

Британският вестник цитира изказвания по време на изслушване в комисията по отбрана към британския парламент. Според представители на МО на страната в момента е било невъзможно да се оцени точно какви ще са бъдещите разходи свързани с придобиването и експлоатацията на F-35.

Точни оценки ще могат да се правят да бъдат направени едва след като типа влезе на въоръжение. Тогава и ще стане ясно дали Великобритания ще може да си позволи да купи 138 броя F-35, както се планира в момента.

Според прегледа на отбраната от 2015 г. Великобритания се придържа към плановете си за покупка на 138 броя F-35, но реално е подписан договор само за първите 48 изтребителя, като до 2025 г. за тях ще бъдат похарчени £9,1 млрд. ($12,12 млрд.)

Представители на британското МО са заявили пред комисията по отбрана, че всякакви оценки около потенциалните разходи за придобиването и експлоатацията на следващите 90 броя F-35 биха били безотговорни и подвеждащи.

Бившият министър на отбраната Марк Франсоа, който сега е член на Парламента, е заявил, че е шокиран от невъзможността на МО да даде подобни оценки. Генерал-лейтенант Стивън Пофли, заместник-началник на ГЩ на британската армия е заяви, че веднъж получени, за експлоатацията на F-35 ще има годишни доклади, в които ще може да се следят разходите.

Генералът е заявил, че ако самолетите се окажат по-скъпи от очакваното, то ще бъдат направени нови оценки на това колко F-35 може да си позволи Великобритания и дали това ще наложи да се експлоатират по-стари типове по-дълго време.

Британски депутати са изказали опасение, че ще се стигне до ситуацията с разрушителите Type 45. По първоначални планове е трябвало да се построят 12 такива кораби, които след това са намалени на осем за да се стигне до реалното пускане на вода на едва шест съда.

Великобритания смята да купи 138 броя F-35B, които да се експлоатират, както от палубите на двата британски самолетоносача от клас Queen Elizabeth, така и от наземни бази. Машините ще се оперират съвместно от Кралските ВМС и ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody приключи разработката на нов вариант на L-39
Следваща публикация
Президентът Радев ще лети на Rafale
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мароко инвестира в още F-16 и модернизация на старите

Мароко планира да инвестира близо $5 млрд. в придобиването на нови F-16 и модернизация на старите си машини от този тип. Това се чете в уведомление на агенцията за военно-техническо сътрудничество (DSCA) на Пентагона до Конгреса на САЩ.

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

ОАЕ подписа за F-35

Часове преди клетва да положи новият американски президент Джо Байдън, Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха…
Меню