Aero Vodochody приключи разработката на нов вариант на L-39

54 прочитания

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody обяви, че е приключил работата по разработката и изпитанията на нов вариант на L-39, който е наречен L-39CW.

L-39CW е вариант за дълбока модернизация на съществуващите учебно-тренировъчни самолети L-39. Модернизацията включва два елемента – подмяна на остарелия реактивен двигател АИ-25ТЛ и поставяне на нова авионика.

L-39CW се задвижва от Williams International FJ44-4M с максимална тяга 16,87 kN. Новият двигател има редица предимства – той ускорява по-бързо, има по-нисък горивен разход, няма нужда от спомагателна силова установка, има значително по-голям ресурс и по-евтина поддръжка.

Освен това самият двигател е с около 100 kg по-лек, плюс още толкова от премахването на някои ненужни системи използвани от АИ-25, води до олекотяване на самолета със 200 kg.

Авиониката на L-39CW ще е същата като при L-39NG – дисплеи в пилотската кабина, съвместими с очила за нощно виждане, модулен архитектура и възможност за виртуален тренинг.

Според Aero Vodochody изпитанията на новия вариант са приключили и от следващата година той може да бъде реализиран, ако се появят клиенти. Компанията водела разговори с няколко оператора на L-39 за модернизация на няколко десетки машини.

В момента 31 страни експлоатират около 600 броя L-39 от различни модификации. Според производителя, в повечето от тези машини има доста остатъчен живот, което би направило тяхната модернизация изгодна.

Свързани теми

Предишна публикация
Египет и Катар може да поръчат допълнителни Rafale
Следваща публикация
МО на Великобритания не знае каква ще е бъдещата цена на F-35
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

Две фирми искат да поддържат българските L-39

Две компании са подали оферти за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се чете в Протокола от работа на комисията, който бе публикуван на сайта на МО.

МО даде ремонта на L-39 за българска фирма с украински подизпълнител, но Aero Vodochody заявява, че няма да носи отговорност за ремонтите в Украйна

Българската компания „Йотов и син”, която е известна най-вече с това, че експортира оръжие, е спечелила обществената поръчка за осигуряване на летателната годност на учебно-тренировъчните самолети L-39. Тази дейност ще се изпълнява с украински подизпълнители. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 26 октомври 2018 г. В същото време, производителят Aero Vodochody, който е класиран на второ място, заявява, че няма да носи отговорност за самолетите ремонтирани в Украйна.

Меню