Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

375 прочитания

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

„Ситуацията е напълно нормална, рутинна и не се случва за първи път. Това е планов полет на два бомбардировача Ту, съпровождани от изтребители, те минават покрай територията на Румъния, България и Турция. Затова в изпълнение на мисията „ер полисинг” излетяха румънски, наши и турски изтребители, като съответно всеки ги съпровождаше и предаваше на следващата страна. Не виждам нищо извънредно в ситуацията”, това заяви адмирал Ефтимов в ефира на ВТК.

Реалният полет е бил осъществен във вторник, 19 май, като за него съобщи руското Министерство на отбраната.

„Днес два бомбардировача Ту-22М3 от състава на Въздушно-космическите сили на Русия изпълниха планов полет над неутралните води на Черно море. В неговите рамки са прелетени около 4500 km в продължение на над пет час. В отделни етапи на полета, бомбардировачите са съпровождани от изтребители от състава на Южния военен окръг”, пише в официалното съобщение.

Паралелно с това бяха разпространени и видео кадри от полетите, на които се вижда, че ескортът е бил от изтребители Су-27.

Вчера, във своя профил в социалната мрежа Facebook, за полетите на руската авиация съобщи и Съюзното въздушно командване на НАТО, което каза, че от румънска страна ескортът е бил от изтребители МиГ-21, от българска страна от МиГ-29 и от Турция са излетели F-16.

Случаят, обаче бе раздуха от българските медии, често с бомбастични заглавия в стил “clickbait”.

Източник на АЕРО от МО казва, че в последно време активността на руската военна авиация над Черно море е минимална и подобни реални вдигания по тревога (т.нар. „Alpha Scramble”) вече се случват максимум веднъж месечно. За сравнение, през пиковите 2014 – 2015 г. подобни вдигания по тревога имаше по около 100 пъти годишно, но след това руската активност непрекъснато намалява.

Руските военни самолети, по правило, летят успоредно на българското въздушно пространство на десетина километри от него. До момента няма зафиксирано нарушаване на въздушното ни пространство.

Българските ВВС поддържат двойка МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево, която изпълнява мисията „ер полисинг” в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО (NATINAMDS). В последният Доклад за състоянието на въоръжените сили, обаче се посочва, че има опасност за ограничаване на възможността за изпълнение на мисията „ер полисинг”, заради малкото изправна техника.

Свързани теми

Предишна публикация
Първите български пилоти заминават за обучение на F-16 през юни
Следваща публикация
Възстановиха парашутните скокове с L-410
375 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължават с преговорите за покупката на тежките изтребители Су-35, както и за създаването на нов лек изтребител от следващо поколение. Това съобщава РИА Новости, цитирайки Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Су-25 стреля на „Шабла 2020“

Българските ВВС разпространиха ефектно видео от участието на Су-25 на Съвместните бойни стрелби по въздушни…

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…
Меню