Египет и Катар може да поръчат допълнителни Rafale

36 прочитания

Египет и Катар може в близките месеци да подпишат сделки за допълнителни изтребители Dassault Rafale. Това съобщава френското бизнес издание La Tribune.

И двете арабски страни имат опции за по 12 изтребителя Rafale, към вече сключените сделки за по 24 машини от същия тип.

Египет вече няколко месеца лобира да получи изгодни финансови условия за покупката на още Rafale, но френското финансово министерство не желаеше отпускането на нови необезпечени заеми за страната.

Наскоро френският външен министър е посетил Египет и е информирал тамошното правителство, че въпросът с новите кредити за покупка на въоръжение е уреден. Веднага след това Египет е изпратил делегация във Франция за водене на преговори за допълнителните 12 изтребителя.

В същото време изпълнителния директор на Dassault Ерик Трапие наскоро е посетил Катар, като е предал и официална оферта за още 12 броя Rafale. Опцията, която Катар държи след първата сделка е на път да изтече и е най-вероятно в близките седмици арабската страна да подпише за допълнителните изтребители.

Напълно е възможно това да стане на 7 декември, когато Макрон ще посети Катар.

Египет стана първият експортен клиент на Rafale, след като през февруари 2015 г. подписа за осем едноместни и 16 двуместни изтребителя. Първите машини бяха официално приети през юли същата година. Към момента са доставени 14 изтребителя.

Катар подписа за 18 едноместни и шест двуместни Rafale през април 2015 г. Първите доставки се чакат в средата на 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing започна да сглобява първия 737 Max 7
Следваща публикация
Aero Vodochody приключи разработката на нов вариант на L-39
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Швейцария избра F-35

Федералният съвет на Швейцария обяви, че страната ще купи 36 броя изтребителя F-35A, но решението…

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Хърватия се интересува от F-35

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя…

ОАЕ купи 80 Rafale F4

Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха договор за покупката на 80 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale от…
Меню