Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет

58 прочитания

Чисто новият спасителен вертолет AW101, който Кралските норвежки ВВС получиха преди седмица, е аварирал по време на наземни изпитания провели се днес, 24 ноември 2017 г. Няма пострадали.

Инцидентът е станал в авиобаза Сола, в южната част на Норвегия, където се базира 330-та ескадрила, която получи новия AW101 на 17 ноември. От известното до момента се съди, че машината е извършвала проби на земята с включени двигатели, когато се е преобърнала на една страна.

Няма пострадали сред двучленния екипаж и четиримата офицери, които са се намирали в непосредствена близост до вертолета. От снимките се вижда, че лопатите на носещия винт са счупени, но не е ясно какви други повреди може да има по машината.

От Кралските норвежки ВВС са съобщили за местните медии, че се касае за сериозен инцидент, но не дават други подробности за случая.

Това е първият от общо 16 броя AW101, които Кралските норвежки ВВС получават за да развърнат мрежа от вертолети за търсене и спасяване на територията на цялата страна.

Програмата, която е известна като NAWSARH (Norwegian All Weather Search And Rescue Helicopter), е на стойност от €1,32 млрд. Тя включва не само доставката на 16 вертолета, но и тяхната техническа поддръжка в рамките на следващите 15 години и осигуряване на тренинг за летателния и наземния състав. В сделката има опция за още шест вертолета и още пет години поддръжка.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел предлага микс от употребявани F-16A/B и F-16C/D на Хърватска
Следваща публикация
Испания за сега няма да купува F-35
58 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия получи първите си CH-47 Chinook

Индийските ВВС получиха своите първи четири тежки транспортни вертолети 15 Boeing CH-47F Chinook. Машините са пристигнали в Индия вчера, 10 февруари 2019 г.

Катастрофа с Ан-26 в Казахстан

Военно-транспортен самолет на казахстанската служба за гранична охрана катастрофира при опит за кацане на Алмати.…

Унгария купува 20 броя H145M

Унгарските ВВС ще се сдобият с 20 броя от двудвигателните вертолети Airbus Helicopters H145M. Това обяви производителят днес, 29 юни 2018 г.

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…
Меню