Поредното „Мир на душите им” няма да утеши никого

2K прочитания

Днес, 26 май 2019 г., стана пореден тежък инцидент със самолет от т.нар. „лека авиация“, при който загинаха двама души. В рамките на два месеца това е третата катастрофа в българската лека авиация, като загиналите са общо осем.

Публикуваме мнението на Петьо Кюркчийски за състоянието на леката авиация и безопасността в нея.

Уважаеми колеги, авиатори!
Няма да скрия гнева и огорчението си от поредния трагичен инцидент, който хвърля черно петно върху нашата неорганизирани общност. Инцидент, който почерни още няколко семейства!
Далеч не смятам, че аз съм човекът, които да оценява и съди, но като част от общността имам своите наблюдения върху повечето случаи и единственото заключение до което достигам е, че сами сме си виновни за черната серия.
Скоро загубихме Стефан и Вальо. Сега Иван и Вяра. Неотдавна от този свят си отидоха още няколко опитни колеги и връзката между всички инциденти е надценяването на възможностите, както на въздухоплавателното средство, така и на пилотските възможности.
Може и да не ни се иска да го признаем публично, но е точно така.
Можем да търсим вина в институциите, в нормативната уредба и в скапаната ни държава, но истината е, че в малката авиация всеки е отговорен за собствената си безопасност и за тази на пасажерите, които качва на борда.
При това, „от-до”!
Техническа изправност, поддръжка, човешки фактор, кондиция на пилота, преценка на метеорологичната обстановка, предполетна проверка, техника на пилотиране при изпълнение на полета – „от-до”!
Там, горе, сме сами и няма кой да свърши нещо вместо нас!
И освен, че носим отговорност за своя живот пред нашите близки, носим и отговорност за живота на нашите пасажери, чиито почернени семейства не знам как можем да погледнем в очите.
Не знам какво точно можем да направим, но знам, че трябва да го направим, при това без загуба и на секунда повече!
След инцидента със Стефан и Вальо ми дойде идеята да заснемем филм за безопасността в малката авиация.
Ето я идеята, която вече изглежда превтаса. За повече информация вижте тук.
Днес разговарях за пореден път с хора от националните медии и се надявам скоро филма да бъде продуциран.
До тогава, моля Ви, нека не толерираме, подминаваме и поощряваме забелязани от нас грешки и нередности, допускани от наши колеги, дори и с риск да ни се обидят.
Дано душата на загиналия Иван Костандинов намери покой, но начина по които той летеше беше недопустим, и според мен това доведе до поредната голяма трагедия!
За справка, вижте тук и тук.
Съболезнования на близките на Вяра Лозанова и да знаете, че поредното „Мир на душите им”, никого няма да утеши, както и поредното „Така им било писано”.
За протокола – казвам се Петьо Кюркчийски, пилот и инструктор съм по парапланеризъм. Лицензиран пилот на моторен парапланер и моторен делтапланер, сертифициран механик по поддръжка на автожири. Работил съм като помощник-инструктор и тандемен пилот в Испания, Германия и Оман и съм носител на наградата „Окрилен“ за 2018 г. За принос в развитието на парапланеризма в България.

АЕРО е готово да публикува и други подобни мнения на хора от българската лека авиация, свързани със състоянието на безопасността ѝ.

Снимка: БНТ

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС организират голям открит летателен ден на 29 юни 2019 г.
Следваща публикация
Малък самолет катастрофира край Ихтиман
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испански C-295 излезе от пистата

Испански военно-транспортен самолет C-295 излезе от пистата при кацане и бе повреден тежко. При инцидентът станал вчера, 3 април 2019 г., няма тежко ранени.

F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби при тренировъчен полет в Южна Каролина. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е станало вчера, 28 септември 2018 г.

Възобновяват подводното търсене на полет MH370

Правителството на Малайзия е сключило споразумение с компанията Ocean Infinity за ново подводно издирване на останките на полет MH370. Рестартирането на търсенето на изчезналия Boeing 777 бе обявено от австралийския министър на транспорта Дарън Честър.

Меню