Пореден тежък авиационен инцидент в Непал

1K прочитания

L-410 се сблъска при излитане с вертолет в Непал. При инцидентът, който е станал вчера, 14 април 2019 г., са загинали трима души.

Самолетът, който е принадлежал на Summit Air е излитал от летището на Лукла, когато се е отклонил от пистата и се е врязал в стоянка за вертолети, която се е намирала встрани. Машината се е сблъскала с вертолет AS350B3e.

В резултат на това е загинал втория пилот на L-410, другите двама члена на екипажа са ранени. Самолетът не е превозвал пасажери. Други двама служители на летището са загинали. По време на инцидента те са се намирали на вертолетната площадка. Още един човек намиращ се на земята е бил ранен.

Летището на Лукла се намира на надморска височина от 2845 m и има дължина на пистата от само 527 m. То се слави, като едно от най-трудите в света и освен късата писта, затрудненията идват от силните ветрове в района и честата намалена видимост.

Катастрофиралият L-410UVP-E20 е бил произведен през 2013 г. и първоначално се оперира в Русия, но през 2017 г. е бил предаден на Summit Air. Авиокомпанията има още три машини от същия тип. През май 2017 г. друг L-410 на Summit Air катастрофира при кацане в Непал.

За малките си размери, Непал става честа сцена на тежки авиационни инциденти, поради сложните си планински летища и проблемите в регулацията на авиационния бранш. От 2008 г. насам са станали 12 катастрофи с пътнически самолети, при което са загинали 206 души.

Свързани теми

Предишна публикация
Разбилият се японски F-35 е имал две аварийни кацания
Следваща публикация
Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Grand Caravan катастрофира в Коста Рика

Турбовитлов самолет Cessna 208B Grand Caravan катастрофира в Коста Рика. При инцидента са загинали всички намиращи се на борда му 12 човека. Катастрофата е станала на 31 декември 2017 г.

Достигнаха до останките на катастрофиралия лек самолет в Македония

Спасителните и разследващи екипи са достигнали до останките на катастрофиралия в Македония лек самолет Cessna P210N. Потвърдена е смъртта на всички четирима намиращи се на борда, както и че те са български граждани.

ВВС получиха ремонтиран L-410

Военновъздушните сили получиха своя първи ремонтиран военно-транспортен самолет L-410UVP-E. Машината е кацнала около 15,30 часа днес, 30 януари 2019 г., на летище София. Това съобщават от ВВС.

Спешен преглед двигателите GP7200 на A380

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е разпоредила спешна инспекция на всички двигатели GP7200. Трябва да бъде извършен визуален преглед на главината на степента за ниско налягане (вентилатора).

Инцидент с C-27J Spartan от състава на ВВС (обновена)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на българските ВВС е претърпял инцидент на земята по време на тренировъчни полети от авиобаза Граф Игнатиево днес, 19 януари 2018 г. Няма пострадали. Това съобщават от ВВС

Меню