Пореден тежък авиационен инцидент в Непал

1K прочитания

L-410 се сблъска при излитане с вертолет в Непал. При инцидентът, който е станал вчера, 14 април 2019 г., са загинали трима души.

Самолетът, който е принадлежал на Summit Air е излитал от летището на Лукла, когато се е отклонил от пистата и се е врязал в стоянка за вертолети, която се е намирала встрани. Машината се е сблъскала с вертолет AS350B3e.

В резултат на това е загинал втория пилот на L-410, другите двама члена на екипажа са ранени. Самолетът не е превозвал пасажери. Други двама служители на летището са загинали. По време на инцидента те са се намирали на вертолетната площадка. Още един човек намиращ се на земята е бил ранен.

Летището на Лукла се намира на надморска височина от 2845 m и има дължина на пистата от само 527 m. То се слави, като едно от най-трудите в света и освен късата писта, затрудненията идват от силните ветрове в района и честата намалена видимост.

Катастрофиралият L-410UVP-E20 е бил произведен през 2013 г. и първоначално се оперира в Русия, но през 2017 г. е бил предаден на Summit Air. Авиокомпанията има още три машини от същия тип. През май 2017 г. друг L-410 на Summit Air катастрофира при кацане в Непал.

За малките си размери, Непал става честа сцена на тежки авиационни инциденти, поради сложните си планински летища и проблемите в регулацията на авиационния бранш. От 2008 г. насам са станали 12 катастрофи с пътнически самолети, при което са загинали 206 души.

Свързани теми

Предишна публикация
Разбилият се японски F-35 е имал две аварийни кацания
Следваща публикация
Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Карго Boeing 747 излезе от пистата в Халифакс

Товарен Boeing 747-400 на Sky Lease Cargo излезе от пистата на летището в Халифакс, Канада. Машината е практически разрушена, но при инцидента няма пострадали сред екипажа. Това е станало днес, 7 ноември 2018 г.

Подробности за катастрофата с египетски Rafale

Египетските ВВС със сигурност са загубили Rafale EM в катастрофа, която е станала факт на 28 януари 2019 г. Това пише френското издание Mediapart. Египет, обаче отрича да е имало инцидент с Rafale.

Сериозен отказ в двигателя приземи аварийно A380

Airbus A380 на френската авиокомпания Air France се приземи аварийно на канадското летище Гуус Бей, след като по време на полет получи тежък отказ в един от четирите си двигателя. Няма пострадали при инцидента.

Меню