Тайван спря полетите с F-16 след катастрофа

184 прочитания

Тайван е спрял полетите със своите изтребители F-16, след като една машина изчезна след нощен полет над морето. Това съобщава Reuters.

Инцидентът е станал на 17 ноември 2020 г., когато едноместен F-16 е излетял за тренировъчен полет от авиобаза Хуалян, намираща се на източното крайбрежие на островната държава. Самолетът е бил пилотиран от 44-годишен полковник и е излетял в 18,05 часа местно време.

Две минути по-късно, когато машината се е намирала на около 15 km от летището, тя е изчезнала от радарите. Пилотът не е дал индикации за проблеми на борда. Въпреки, че веднага са стартирани действия по търсене и спасяване, останките от самолета не са открити до момента.

Днес, 18 ноември, президентът на страната Цай Инуън е дала разпореждане да се спрат полетите с F-16, до изясняване на причините за инцидента. Тя е разпоредила да продължи да се поддържа нормалното ниво на бойна готовност в тайванските ВВС.

Катастрофиралият изтребител е бил с борден номер 6672 и е принадлежал на 5-то тактическо изтребително крило. Машината е била базов F-16A Block 20 и не е била преминала през модернизация до стандарта V.

Само преди три седмици, лек изтребител F-5E се разби при учебен полет над морето. Пилотът му загина. През юли катастрофира разузнавателно-ударен вертолет OH-58D с двучленен екипаж, а през януари транспортен вертолет UH-60 се разби в склона на планина, при което загинаха осем души, включително и висши тайвански военни.

За 23 години експлоатация, Тайван е загубила осем F-16 от общо доставени 150. В момента се чака доставката на 66 новопроизведени F-16 Block 70.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin е намерил клиент за олекотения контейнер Legion
Следваща публикация
Иракските F-16 отново участват в бойни действия
184 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

E-2 се разби в САЩ

Летящ радар E-2C Hawkeye се е разбил в американския щат Вирджиния. Случката е станала вчера,…
Меню