Тайван спря полетите с F-16 след катастрофа

183 прочитания

Тайван е спрял полетите със своите изтребители F-16, след като една машина изчезна след нощен полет над морето. Това съобщава Reuters.

Инцидентът е станал на 17 ноември 2020 г., когато едноместен F-16 е излетял за тренировъчен полет от авиобаза Хуалян, намираща се на източното крайбрежие на островната държава. Самолетът е бил пилотиран от 44-годишен полковник и е излетял в 18,05 часа местно време.

Две минути по-късно, когато машината се е намирала на около 15 km от летището, тя е изчезнала от радарите. Пилотът не е дал индикации за проблеми на борда. Въпреки, че веднага са стартирани действия по търсене и спасяване, останките от самолета не са открити до момента.

Днес, 18 ноември, президентът на страната Цай Инуън е дала разпореждане да се спрат полетите с F-16, до изясняване на причините за инцидента. Тя е разпоредила да продължи да се поддържа нормалното ниво на бойна готовност в тайванските ВВС.

Катастрофиралият изтребител е бил с борден номер 6672 и е принадлежал на 5-то тактическо изтребително крило. Машината е била базов F-16A Block 20 и не е била преминала през модернизация до стандарта V.

Само преди три седмици, лек изтребител F-5E се разби при учебен полет над морето. Пилотът му загина. През юли катастрофира разузнавателно-ударен вертолет OH-58D с двучленен екипаж, а през януари транспортен вертолет UH-60 се разби в склона на планина, при което загинаха осем души, включително и висши тайвански военни.

За 23 години експлоатация, Тайван е загубила осем F-16 от общо доставени 150. В момента се чака доставката на 66 новопроизведени F-16 Block 70.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin е намерил клиент за олекотения контейнер Legion
Следваща публикация
Иракските F-16 отново участват в бойни действия
183 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Приключва тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

По време на тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”, която приключва утре, 4 октомври 2019 г., бяха извършени съвместни тренировки между формирования от изтребителната авиация, щурмовата авиация, ЗРВ и РТВ на българските Военновъздушни сили в условията на радиоелектронни смущения. Това съобщават от ВВС.

Япония сериозно гледа към покупката на F-35B

Японското правителство сериозно обмисля покупката на вертикално кацащия изтребител F-35B в опит да подсигури отбраната на отдалечени от метрополията острови. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, позовавайки се на правителствен доклад.

Президентът Радев: Политиците не трябва да се крият зад хората с пагон

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини политиците, че се опитват да се скрият зад гърбовете на военните, по отношение на избора на нов изтребител за ВВС. Това каза той днес, 12 октомври 2017 г., в интервю излъчено по БНТ1.

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Меню