Филипините купуват шест Super Tucano

14 прочитания

Филипините са сключили договор с бразилската компания Embraer за доставката на шест леки витлови бойни самолета A-29 Super Tucano. Това обяви компанията днес, 30 ноември 2017 г.

Първите доставки ще започнат през 2019 г. Самолетите ще изпълняват разнообразни задачи в интерес на филипинските ВВС, включително непосредствена авиационна поддръжка, задачи „въздух-въздух” и наблюдение и разузнаване.

От Embraer са заявили, че са гордни от това, че са избрани от филипинските ВВС. Това превръща страната във втория оператор на типа в този регион на света. От компанията подчертават, че Super Tucano е най-добрият самолет в своя клас.

Единственият друг оператор в Азиатско-тихоокеанския регион е Индонезия, която поръча 16 самолета, но загуби един при катастрофа през 2016 г.

Във филипинските ВВС шестте Super Tucano ще се експлоатират от 15-то ударно крило, което в момента разполага с разнообразен флот, включително и с осем остарели Rockwell OV-10 Bronco, които вероятно ще се заменят от бразилските машини.

През октомври Embraer заяви, че е получила поръчка от неназован клиент за шест броя Super Tucano, но днес компанията заявява, че сделката с Филипините е отделна от това.

От дълги години Филипините се борят с различни ислямистки групировки, като по-рано през годината група асоциираща се с Ислямска държава превзе град Марави на остров Минданао, което стартира близо пет месечна битка. Филипинските ВВС участваха активно, като изпълняваха удари по земни цели и разузнаване.

Днес A-29 Super Tucano се експлоатира от 14 въздушни армии и са произведени над 200 броя.

Свързани теми

Предишна публикация
Узбекистан купува Ми-35М
Следваща публикация
Показаха първия танкер Ил-78М-90А
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ все пак ще купи леки бойни самолети

ВВС на САЩ все пак ще стартират конкурс за доставка на леки турбовитлови бойни самолети, като цели сключване на договор до края на септември 2019 г. Това се чете от сайта за потенциални обществени поръчки в САЩ FedBizOpps.

Филипините ще получат T129

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това…

Афганистан ще получи още шест Super Tucano

Афганистан ще получи допълнителни шест леки бойни самолети A-29 Super Tucano. Сделката бе обявена на 25 октомври 2017 г. Машините ще се сглобяват от американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и се финансират от американското правителство.

Как „Scorpion” стигна до устата на премиера

В последните месец-два интензитетът на изказванията, свързани с военната ни авиация, от страна на политическите лица у нас е много висок. Не е изненадващо, че сред цялото това надприказване (често пъти преминаващо в словоблудство) може да се изпусне нещо, което да ни покаже какво всъщност се върти в главите на държавните ни мъже по отношение на развитието на българските ВВС.

Меню