Филипините купуват шест Super Tucano

13 прочитания

Филипините са сключили договор с бразилската компания Embraer за доставката на шест леки витлови бойни самолета A-29 Super Tucano. Това обяви компанията днес, 30 ноември 2017 г.

Първите доставки ще започнат през 2019 г. Самолетите ще изпълняват разнообразни задачи в интерес на филипинските ВВС, включително непосредствена авиационна поддръжка, задачи „въздух-въздух” и наблюдение и разузнаване.

От Embraer са заявили, че са гордни от това, че са избрани от филипинските ВВС. Това превръща страната във втория оператор на типа в този регион на света. От компанията подчертават, че Super Tucano е най-добрият самолет в своя клас.

Единственият друг оператор в Азиатско-тихоокеанския регион е Индонезия, която поръча 16 самолета, но загуби един при катастрофа през 2016 г.

Във филипинските ВВС шестте Super Tucano ще се експлоатират от 15-то ударно крило, което в момента разполага с разнообразен флот, включително и с осем остарели Rockwell OV-10 Bronco, които вероятно ще се заменят от бразилските машини.

През октомври Embraer заяви, че е получила поръчка от неназован клиент за шест броя Super Tucano, но днес компанията заявява, че сделката с Филипините е отделна от това.

От дълги години Филипините се борят с различни ислямистки групировки, като по-рано през годината група асоциираща се с Ислямска държава превзе град Марави на остров Минданао, което стартира близо пет месечна битка. Филипинските ВВС участваха активно, като изпълняваха удари по земни цели и разузнаване.

Днес A-29 Super Tucano се експлоатира от 14 въздушни армии и са произведени над 200 броя.

Свързани теми

Предишна публикация
Узбекистан купува Ми-35М
Следваща публикация
Показаха първия танкер Ил-78М-90А
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Българското участие на Бурже

Да, тази година на авиосалона в Бурже се вееше и родния трикольор, символизиращ не малко българско представяне. Това беше компанията Light Armed Surveillance Aircraft (LASA) Engineering Ltd , базирана на летището в Казанлък, заемаща част от статичното изложение заедно с австрийския си партньор Airborne Technologies (компания, известна с работата си по оборудването на различни самолети и вертолети със специализирани системи за наблюдение и комуникация).

Ливан получи първите два Super Tucano

Ливанските въоръжени сили получиха първите два турбовитлови бойни самолети A-29 Super Tucano. Това е станало на 9 октомври на церемония в авиобаза Хамат, северно от столицата Бейрут. Това съобщава IHS Jane’s.

Афганистан ще получи още шест Super Tucano

Афганистан ще получи допълнителни шест леки бойни самолети A-29 Super Tucano. Сделката бе обявена на 25 октомври 2017 г. Машините ще се сглобяват от американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и се финансират от американското правителство.

Меню