Филипините купуват шест Super Tucano

14 прочитания

Филипините са сключили договор с бразилската компания Embraer за доставката на шест леки витлови бойни самолета A-29 Super Tucano. Това обяви компанията днес, 30 ноември 2017 г.

Първите доставки ще започнат през 2019 г. Самолетите ще изпълняват разнообразни задачи в интерес на филипинските ВВС, включително непосредствена авиационна поддръжка, задачи „въздух-въздух” и наблюдение и разузнаване.

От Embraer са заявили, че са гордни от това, че са избрани от филипинските ВВС. Това превръща страната във втория оператор на типа в този регион на света. От компанията подчертават, че Super Tucano е най-добрият самолет в своя клас.

Единственият друг оператор в Азиатско-тихоокеанския регион е Индонезия, която поръча 16 самолета, но загуби един при катастрофа през 2016 г.

Във филипинските ВВС шестте Super Tucano ще се експлоатират от 15-то ударно крило, което в момента разполага с разнообразен флот, включително и с осем остарели Rockwell OV-10 Bronco, които вероятно ще се заменят от бразилските машини.

През октомври Embraer заяви, че е получила поръчка от неназован клиент за шест броя Super Tucano, но днес компанията заявява, че сделката с Филипините е отделна от това.

От дълги години Филипините се борят с различни ислямистки групировки, като по-рано през годината група асоциираща се с Ислямска държава превзе град Марави на остров Минданао, което стартира близо пет месечна битка. Филипинските ВВС участваха активно, като изпълняваха удари по земни цели и разузнаване.

Днес A-29 Super Tucano се експлоатира от 14 въздушни армии и са произведени над 200 броя.

Свързани теми

Предишна публикация
Узбекистан купува Ми-35М
Следваща публикация
Показаха първия танкер Ил-78М-90А
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

M-346FA Fighter Attack

Платена публикацияГеополитическата ситуация в Източна Европа е по-сложна от всякога и много от страните-членки на…

ВВС на САЩ все пак ще купи леки бойни самолети

ВВС на САЩ все пак ще стартират конкурс за доставка на леки турбовитлови бойни самолети, като цели сключване на договор до края на септември 2019 г. Това се чете от сайта за потенциални обществени поръчки в САЩ FedBizOpps.

Меню