Показаха първия танкер Ил-78М-90А

27 прочитания

На 29 ноември 2017 г. „Авиастар-СП”, част от ОАК, представи първия нов летящ танкер Ил-78М-90А. Машината бе сглобена в Уляновск и има сериен номер 02-01.

Създаването на Ил-78М-90А е в рамките на договор между МО на Русия и ОАК за опитно-конструкторска работа по създаване на нова летяща цистерна на основата на транспортния самолет Ил-76МД-90А.

Ил-78М-90А има напълно запазени транспортни възможности, като машината има задна товарна рампа, десантно оборудване и дори възможност за преоборудване в конфигурация за гасене на пожари от въздуха.

За изпълнение на основната си задача, Ил-78М-90А има три агрегата УПАЗ-1М за дозареждане във въздуха по системата „шланг – конус” – два под крилото и един в опашната част. Всеки агрегат може да отдава по 3000 литра керосин в минута. Самолетът може да има два допълнителни горивни резервоара в товарната кабина с обща вместимост от 50 тона керосин.

Както и при Ил-76МД-90 е задвижван от четири реактивни двигателя ПС-90А-76. По танкера има всички модификации и подобрения, както при Ил-76МД-90.

Проектът Ил-78М-90А се движи със сериозно закъснение. Летателните изпитания на типа трябваше да започнат през миналата година, а сега изглежда, че танкерът може и да не изпълни дебютен полет през 2017 г.

Програмата Ил-76МД-90А също се движи със закъснение. По договора от 2012 г. до края на 2020 г. трябваше да се произведат 39 серийни самолета от този тип, но реално до момента са сглобени едва пет.

Свързани теми

Предишна публикация
Филипините купуват шест Super Tucano
Следваща публикация
Появиха се подробности за модернизацията на Mirage 2000 в ОАЕ
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Официално показаха Ил-22ПП

Русия за първи път официално показа новия си самолет за радиоелектронна борба Ил-22ПП. Това стана…

Русия призна за сирийската командировка на Су-57

Руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу призна, че изтребители Су-57 са били изпратени в Сирия и заяви, че тяхната командировка там вече е приключила. Това съобщава ТАСС.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на МС-21

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на новия руски пътнически самолет МС-21. В техните рамки се оценява управляемостта на самолета в различни режими на полет.

Меню