Сърбия преговаря за още Ми-17

31 прочитания

Сръбското правителство преговаря за още транспортни вертолети Ми-17. Това е заявил сръбския президент Александър Вучич, вчера 1 декември 2017 г.

Президентът Вучич е присъствал на изнасянето на годишния доклад за състоянието на сръбските въоръжени сили. След това той е дал изявление за медиите, в което е разкрил, че в момента се водят преговори с „Рособоронэкспорт” за покупката на още шест транспортни вертолета Ми-17.

Вучич е заявил още, че вертолетите Airbus Helicopters H145M предназначени за въоръжените сили и за МВР на страната ще започнат да пристигат в началото на 2019 г.

Сръбският президент е потвърдил, че се водят разговори с Беларус и с други държави за покупка на нови системи за ПВО и друго въоръжение.

През юни 2016 г. Сърбия получи два новопроизведени Ми-17В-5 на цена от $25,3 млн. Още тогава бе заявено, че страната има нужда от още шест – осем машини от същия тип.

Договорът за доставка на H145M бе обявен миналия декември. Четири от вертолетите предназначени за сръбските ВВС ще са въоръжени.

Сръбските ВВС в момента експлоатират шест броя Ми-8Т, един Ми-17 и двата Ми-17В-5. Остарелите Ми-8 са планирани за пенсиониране. Отделно се разполага и с около 30 броя леки газотурбинни вертолети Aérospatiale Gazelle.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай получи още пет Су-35
Следваща публикация
Airbus Helicopters спира производството на H120
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция е близо до взимането на употребявани OH-58D

Гърция вече е получила оферта за взимането на употребявани разузнавателно-ударни вертолети Bell OH-58D Kiowa Warrior и най-вероятно страната ще даде положителен отговор. Това съобщава гръцкия сайт defence-poin.gr.

САЩ спря доставките на AH-1Z за Пакистан

Съединените щати са отказали да започнат доставката на щурмовите вертолети Bell AH-1Z Viper. Причините за това са политически, съобщава списанието „AirForces Monthly“.

Меню