Сърбия преговаря за още Ми-17

29 прочитания

Сръбското правителство преговаря за още транспортни вертолети Ми-17. Това е заявил сръбския президент Александър Вучич, вчера 1 декември 2017 г.

Президентът Вучич е присъствал на изнасянето на годишния доклад за състоянието на сръбските въоръжени сили. След това той е дал изявление за медиите, в което е разкрил, че в момента се водят преговори с „Рособоронэкспорт” за покупката на още шест транспортни вертолета Ми-17.

Вучич е заявил още, че вертолетите Airbus Helicopters H145M предназначени за въоръжените сили и за МВР на страната ще започнат да пристигат в началото на 2019 г.

Сръбският президент е потвърдил, че се водят разговори с Беларус и с други държави за покупка на нови системи за ПВО и друго въоръжение.

През юни 2016 г. Сърбия получи два новопроизведени Ми-17В-5 на цена от $25,3 млн. Още тогава бе заявено, че страната има нужда от още шест – осем машини от същия тип.

Договорът за доставка на H145M бе обявен миналия декември. Четири от вертолетите предназначени за сръбските ВВС ще са въоръжени.

Сръбските ВВС в момента експлоатират шест броя Ми-8Т, един Ми-17 и двата Ми-17В-5. Остарелите Ми-8 са планирани за пенсиониране. Отделно се разполага и с около 30 броя леки газотурбинни вертолети Aérospatiale Gazelle.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай получи още пет Су-35
Следваща публикация
Airbus Helicopters спира производството на H120
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети

На 21 август 2017 г., МО на Австрия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на 12 леки двудвигателни многоцелеви вертолети. Отговорите трябва да се получат до 26 септември. Това съобщава IHS Jane’s.

Меню