Макрон е изразил готовност да помогне България да не губи способности за „ер полисинг”

355 прочитания

По време на телефонен разговор между президентите Румен Радев и Еманюел Макрон е бил поставен въпроса за дупката в способностите на българските ВВС по отношение на охраната на българското въздушно пространство. Макрон е изразил готовност за подкрепа, това съобщиха от Президентството днес, 18 май 2022 г.

„Президентът Еманюел Макрон изрази готовността на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности до получаването на предплатените от България изтребители F-16”, се казва в съобщението на Президентството.

Двамата президенти проведоха телефонен разговор днес.

Не се дават повече детайли за естеството на евентуалната френска подкрепа. Може да се касае за лизинговане на изтребители Mirage 2000 или Rafale от наличните във френските ВВС. Схемата със скоростно обучение и доставка на употребявани Rafale вече беше демонстрирана от Франция при сделката ѝ с Гърция.

През март президентът Радев лансира идеята да се търси междинен заместващ изтребител, който да може да поеме задачата по охрана на въздушното ни пространство между пенсионирането на МиГ-29 и усвояването на бавещите се F-16.

Кабинетът „Петков” не отхвърля идеята, но по нея изглежда, че не се прави много. Миналата седмица премиерът Петков бе на визира в САЩ, като след нея той заяви, че има „голям прогрес” по темата с намирането на заместващ изтребител, но военният министър Драгомир Заков, който същи бе в Съединените щати, бе много по-обран в изказа си и каза, че няма конкретни резултати от разговорите в САЩ.

Въпросът с цената на един такъв проект е сред водещите, както и възможността самолетът да бъде ударно усвоен от летателния и инженерно-техническия състав на ВВС. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов постави и въпроса за наличието на подходяща инфраструктура в страната.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 17
Следваща публикация
Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29
355 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Покупката на изтребители е фарс

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани. Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Остри дебати в Парламента около доклада на „Комисията „Gripen”

В жалък политически цирк се превърнаха дебатите в Народното събрание около доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет, които се проведоха днес, 5 октомври 2017 г.

МО най-накрая избра доставчик на пиротехнически изделия

Министерство на отбраната най-накрая приключи избора на доставчик на барутни заряди и пиротехнически средства за нуждите на ВВС. Решението за избор на победител в процедурата е подписано на 22 март 2019 г. от министъра на отбраната.

Меню