Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

40 прочитания

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

„Това недоразумение, което днес беше раздухано по медиите изисква изяснение”, заяви министърът на отбраната, който каза, че не приема приказките за стачки и бунтове в армията.

Каракачанов се съгласи, че проблеми с авиацията има и припомни становището си, че първи трябва да се ремонтират и модернизират съществуващите самолети и успоредно с това да се купуват новопроизведени изтребители.

Военният министър разясни, че на срещата днес с командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков е бил поставен въпросът за доставените двигатели за самолети МиГ-29 по договора на Министерството на отбраната с „Авиостарт“ ООД, сключен през ноември 2016 г.

„Искаме да се спази подписаният договор точно, защото основната наша грижа е животът на летците. Не можем да рискуваме да приемем едни двигатели без да е изпълнено точно всичко по договора и след това да се случи нещо непоправимо. Човекът е най-голямата ценност в армията“, категоричен беше министър Каракачанов.

Той бе категоричен, че човекът е най-голямата ценност в армията. „В тези месеци, в които работи правителството, се опитваме да решим проблемите в армията проектите за модернизация, заделени са 100 млн. за заплати на военнослужещите, които не са вдигани от 2013 г. Искаме да мотивираме личния състав чрез заплащане и нова техника, каза още Каракачанов.

Командирът на 3-а авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Лалов заяви, че той и колегите му категорично се дистанцират от думи като „бунт“.

„Летателният състав не прави бунт. Летателният състав е в правото си, всеки един пилот, когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата, да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението на тази задача. Тъй като ние провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война, така се случи, че в този ден летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва, и се отказахме да провеждаме полети. Това са правилата в авиацията. Иначе хората излитат и понякога не се връщат“, обясни генерал Лалов.

Генерал Лалов посочи, че причините за днешните събития са много и комплексни. По думите му – конкретно в авиобаза Граф Игнатиево има много сериозни проблеми с изправността на авиационна техника.

„За да можем да подготвяме пилотите, ни е необходим достатъчен брой изправни самолети, за да могат да летят ритмично и да могат да изпълняват задълженията си. Въпреки малкия нальот, който имаме, летателният състав се готви и продължава да носи дежурството по „ер полисинг”, както и да изпълнява съвместните полети с италианските си колеги“, подчерта той.

На днешната среща са били изложени проблемите от страна на авиобазата и е било отговорено от министерството какви действия са предприети за преодоляването им.

На импровизираната пресконференция не бяха допуснати въпроси от журналистите към министъра на отбраната и генерал Лалов.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая
Следваща публикация
Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът обеща възстановяване на ВВВУ до 6 май

Премиерът Бойко Борисов обеща Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия да бъде възстановено до 6 май 2019 г. Това каза той днес, 2 април, при посещението си в Долна Митрополия.

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню