Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

33 прочитания

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

„Това недоразумение, което днес беше раздухано по медиите изисква изяснение”, заяви министърът на отбраната, който каза, че не приема приказките за стачки и бунтове в армията.

Каракачанов се съгласи, че проблеми с авиацията има и припомни становището си, че първи трябва да се ремонтират и модернизират съществуващите самолети и успоредно с това да се купуват новопроизведени изтребители.

Военният министър разясни, че на срещата днес с командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков е бил поставен въпросът за доставените двигатели за самолети МиГ-29 по договора на Министерството на отбраната с „Авиостарт“ ООД, сключен през ноември 2016 г.

„Искаме да се спази подписаният договор точно, защото основната наша грижа е животът на летците. Не можем да рискуваме да приемем едни двигатели без да е изпълнено точно всичко по договора и след това да се случи нещо непоправимо. Човекът е най-голямата ценност в армията“, категоричен беше министър Каракачанов.

Той бе категоричен, че човекът е най-голямата ценност в армията. „В тези месеци, в които работи правителството, се опитваме да решим проблемите в армията проектите за модернизация, заделени са 100 млн. за заплати на военнослужещите, които не са вдигани от 2013 г. Искаме да мотивираме личния състав чрез заплащане и нова техника, каза още Каракачанов.

Командирът на 3-а авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Лалов заяви, че той и колегите му категорично се дистанцират от думи като „бунт“.

„Летателният състав не прави бунт. Летателният състав е в правото си, всеки един пилот, когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата, да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението на тази задача. Тъй като ние провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война, така се случи, че в този ден летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва, и се отказахме да провеждаме полети. Това са правилата в авиацията. Иначе хората излитат и понякога не се връщат“, обясни генерал Лалов.

Генерал Лалов посочи, че причините за днешните събития са много и комплексни. По думите му – конкретно в авиобаза Граф Игнатиево има много сериозни проблеми с изправността на авиационна техника.

„За да можем да подготвяме пилотите, ни е необходим достатъчен брой изправни самолети, за да могат да летят ритмично и да могат да изпълняват задълженията си. Въпреки малкия нальот, който имаме, летателният състав се готви и продължава да носи дежурството по „ер полисинг”, както и да изпълнява съвместните полети с италианските си колеги“, подчерта той.

На днешната среща са били изложени проблемите от страна на авиобазата и е било отговорено от министерството какви действия са предприети за преодоляването им.

На импровизираната пресконференция не бяха допуснати въпроси от журналистите към министъра на отбраната и генерал Лалов.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая
Следваща публикация
Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Graf Tech MiG-29 bulaf

Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. Това се казва в съобщение на МО, публикувано днес, 24 април 2020 г.

Димитър Стоянов: Вадят се избирателно документи и те се четат частично

„Вадят се избирателно документи и се четат частично за да бъде окепазен президента. Имаме една грандиозна лъжа”, това заяви полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник-щаб на ВВС днес, 29 септември 2017 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи действията на украинската държавна компания УКРИНМАШ, като опит за саботаж. Това каза той днес, 20 декември 2017 г., по време на брифинг за медиите в МО.

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

Катар поиска да купи F-35

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера,…
Меню