Министър Янев: Ще има още F-16, но не е ясно кога

380 прочитания

Министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че принципно трябва да се купят още изтребители F-16, но не може да се ангажира с прогнози, кога това може да стане факт. Това заяви той днес, 20 януари 2021 г., в предаването „Денят на живо с Наделина Анева” по „Нова нюз”.

„Отговорът е „да”, но въпросът е кога. Този въпрос е труден в момента за отговор. До края на март чакаме отговор на запитване до американското правителство, относно доставка на още осем. Когато видим тези параметри, и когато видим другите (военни – бел. ред.) проекти, включително и баланса, както в МО, така и на ниво национален бюджет, тогава ще преценим”, отговори министър Янев на въпроса, дали България ще купи още изтребители F-16.

Това бе първото телевизионно интервю на Янев, откакто пое поста министър на отбраната в средата на декември и първата конкретна заявка по отношение на евентуалната покупка на още изтребители F-16 Block 70.

Припомняме, че през лятото на миналата година служебният министър Георги Панайотов изпрати писмо-искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70. Тогава той оправда действията си с нуждата от точни финансови параметри за писане на инвестиционен проект. По действащото в момента законодателство такъв проект (надхвърлящ 100 млн. лева) трябва да бъде одобрен последователно от военния министър, Министерски съвет и след това Народното събрание.

Проектодоговорът важи в рамките на около три месеца, в рамките на които страната ни трябва или да го подпише, или да го отхвърли, или да се опита да го предоговори, или да удължи валидността му с цел издействане на още време за размисъл.

По-рано в интервюто по „Нова нюз” заяви, че той би искал през 2022 г. да постави акцента върху модернизацията на Сухопътни войски, защото техният основен проект за закупуване на нова колесна бойна машина е до никъде. Янев определи Сухопътни войски, като гръбнака на въоръжените сили, който е бил пренебрегван на фона на ВВС и ВМС.

Военният министър, с неохота, отговори на въпрос свързан с амбицията на ВМС да има подводници. Той определи тези способности, като необходими, но с неясни финансови параметри.

Свързани теми

Предишна публикация
Холандия изпраща у нас два F-35 за съвместен ер полисинг
Следваща публикация
Първите шест гръцки Dassault Rafale пристигнаха в страната
380 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще търси да купи в пакет наземни радари и многоцелеви изтребители. Това каза той днес, 10 май 2018 г., след заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.

САЩ отстраниха Турция от програмата F-35

САЩ отстраниха едностранно Турция от програмата F-35, като напълно блокираха участието ѝ, както в мениджмънта на програмата, така и в производствената ѝ част. Решението бе обявено късно снощи, съобщава Defence News.

Испания за сега няма да купува F-35

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

Меню