МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

15 прочитания

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

“Готови сме да доставим Gripen C/D, които са оперативно съвместими с НАТО и биха служили на българските ВВС дълго време. Летенето и поддръжката му са евтини. Отдавна работим с България и, разбира се, бихме искали да видим финализирането на дългата процедура по избор на изтребител. Ние ще изчакаме още и ще видим. Ако все пак договор бъде сключен, първите изтребители може да бъдат доставени в рамките на няколко месеца.”, заявява Боестад.

Липсата на контакт на българското МО с шведската компания за сега е необяснимо. Само преди два месеца министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че след обявяването на формалното решение на експертната комисия е трябвало Външно министерство да уведоми участниците.

„Това не се е случило и създава един образ на несериозност.”, заяви на 27 юни военният министър.

Свързани теми

Предишна публикация
Четвърти ден два Ми-17 гасят пожара край Кресненското дефиле
Следваща публикация
И днес два Ми-17 гасиха пожара в Кресненското дефиле
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

Премиерът заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел

Премиерът Бойко Борисов заговори за съвместно „самолетостроене” с Израел. Това стана след срещата му с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, която се състоя днес, 13 юни 2018 г. в Ерусалим.

Меню