МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

14 прочитания

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

“Готови сме да доставим Gripen C/D, които са оперативно съвместими с НАТО и биха служили на българските ВВС дълго време. Летенето и поддръжката му са евтини. Отдавна работим с България и, разбира се, бихме искали да видим финализирането на дългата процедура по избор на изтребител. Ние ще изчакаме още и ще видим. Ако все пак договор бъде сключен, първите изтребители може да бъдат доставени в рамките на няколко месеца.”, заявява Боестад.

Липсата на контакт на българското МО с шведската компания за сега е необяснимо. Само преди два месеца министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че след обявяването на формалното решение на експертната комисия е трябвало Външно министерство да уведоми участниците.

„Това не се е случило и създава един образ на несериозност.”, заяви на 27 юни военният министър.

Свързани теми

Предишна публикация
Четвърти ден два Ми-17 гасят пожара край Кресненското дефиле
Следваща публикация
И днес два Ми-17 гасиха пожара в Кресненското дефиле
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Народното събрание одобри проекта за нов изтребител

След дебати, които продължиха близо три часа и половина и разтегнали се в два дни, Народното събрание одобри днес, 8 юни 2018 г., актуализирания инвестиционен проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Ангола получи всички свои Су-30К

Ангола е получила всички 12 поръчани изтребители Су-30К. Това е заявил за ТАСС заместник-директорът на беларуския „558-ми авиоремонтен завод“, Барановичи Александър Воробей.

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Меню