V-280 изпълни първия си полет

14 прочитания

Конвертопланът от ново поколение Bell V-280 Valor е изпълнил вчера, 18 декември 2017 г., първи полет от заводското летище на компанията производител в Армарило, Тексас.

Видеокрадрите и фотографиите, които разпространиха от Bell Helicopter показват, че машината излита вертикално, виси за няколко минути и след това се приземява. Полетът се е състоял само в кратко зависване, без движение в хоризонталната плоскост.

От Bell Helicopter дават минимална информация след първия полет. За отбелязване е, че снимките и видеокадрите са ретуширани и е закрит механизма, който завърта винта на двата двигателя.

През ноември, по време на авиационното изложение в Дубай, от Bell Helicopter заявиха, че очакват първия полет да стане факт тази година, като първоначално машината ще лети само във вертолетен режим, след което постепенно ще премине и към самолетен, което трябва да стане факт към пролетта на 2018 г.

V-280 изпълнява основно роля на технологичен демонстратор в рамките на програмата FVL (Future Vertical Lift), която цели създаването на вертикално излитащи и кацащи апарати от следващо поколение, които да заместят сега експлоатираните вертолети в армейската авиация на САЩ в лицето на UH-60, AH-64 и CH-47.

В рамките на програмата се разработва и съосния вертолет SB-1 Defiant, който е плод на консорциума Sikorsky-Boeing, но неговият първи полет ще стане факт догодина.

V-280 използва два газотурбинни двигателя General Electric T64. За разлика от съществуващия в момента конвертоплан V-22 Osprey, при V-280 не се въртят целите двигатели за да се постигне вертикален и хоризонтален полет, а само винтовете, което трябва да опрости и олекоти конструкцията.

Свързани теми

Предишна публикация
Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия
Следваща публикация
Гигантът Stratolaunch започна да рулира
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ спря доставките на AH-1Z за Пакистан

Съединените щати са отказали да започнат доставката на щурмовите вертолети Bell AH-1Z Viper. Причините за това са политически, съобщава списанието „AirForces Monthly“.

Филипините купиха 16 броя Bell 412

Филипините поръчаха 16 броя средни транспортни вертолета Bell 412EPI. Машините ще се използват от ВВС на страната.

Израел се отказва от V-22 Osprey

Израелските ВВС спират да разглеждат конвертоплана V-22 Osprey, като потенциална платформа за изпълнение на специални задачи. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници в израелското МО.

Меню