Чехия спря програмата за покупка на нов въоръжен вертолет

56 прочитания

Чехия спря програмата си за покупка на 12 въоръжени транспортни вертолета и обяви, че ще преосмисли изискванията си по тази програма. Това заяви министърът на отбраната Карла Шлехтова.

Според Шлехтова първоначалното пазарно проучване, което било проведено от чешкото МО било неадекватно, а изискванията на военните са били нереалистични спрямо отделения за програмата бюджет.

Чехия искаше да купи 12 вертолета, които да са въоръжени и в същото време да превозват минимум шестима екипирани войници. За програмата бяха отделени 6 млрд. чешки крони (около $250 млн.), а машините трябваше да заменят сега използваните Ми-24. Първоначалните изисквания бяха за по-леки вертолети, но след това бяха завишени.

Шлехтова, която пое чешкото МО през декември 2017 г., е заявила, че чешките военни трябва да преработят изискванията си и след това да се проведе нов конкурс.

През октомври 2017 г. чешкото МО заяви, че ще разгледа офертите за покупката на Bell Helicopter UH-1Y и Leonardo Helicopters AW139M. Самата оценки на офертите бе проведена през следващия месец.

Детайли по италианската оферта не бяха изнесено, но стана ясно, че офертата на САЩ за UH-1Y бе на стойност от $575 млн., което е над два пъти повече от бюджета, който Чехия бе заделила.

Сега вероятно Чехия ще намали изискванията си и ще гледа към по-леки вертолети от класа на H145M и AW109LUH. Другата алтернатива е отделяне на повече пари.

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa показа новата си ливрея
Следваща публикация
Embraer сключи предварително споразумение за продажба на KC-390 на частна компания
56 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

САЩ ще разпродават употребяваните AH-1W

Американското правителство ще се опита да разпродаде част от употребяваните щурмови вертолети AH-1W Super Cobra, които в момента се свалят от въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ.

Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви днес, 23 август 2018 г., че екипажът на авариралия вертолет Cougar е имал малко нальот, което може да е довело до това, че не е реагирал по най-правилния начин на възникналата ситуация.

Украйна показа първите си H225

Украйна показа своите първи вертолети Airbus Helicopters H225, които са предназначени за вътрешното министерство на страната.

Израел избра CH-53K

Израел избра тежкият тридвигателен вертолет CH-53K за заместник на сега експлоатираните CH-53 Yas’ur. Това съобщиха…
Меню