Пет компании ще се състезават за създаването на нов боен вертолет за САЩ

806 прочитания

Пет компании ще се състезават в създаването на нов разузнавателно-ударен вертолет за Армейската авиация на САЩ. Това са съобщили от Пентагона на 23 април 2019 г.

Петте компании са: AVX Aircraft Co. В партньорство с L-3 Communications Integrated Systems, Bell Helicopter, Boeing, Karem Aircraft и Sikorsky. Те са били избрани от общо осем компании. Имената на неуспелите кандидати не се съобщават, но се смята, че MD Helicopters е сред тях.

Всички тези фирми ще получат малко финансиране за по-задълбочена разработка на нов боен вертолет с разузнавателни функции в рамките на проекта FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft).

В началото на 2020 г. от петте компании ще бъдат избрани две, които ще получат пари за създаване на летящи прототипи за сравнителни изпитания.

От Пентагона са дали малък брой на задължителни изисквания, които компаниите трябва да спазят, както и списък с изисквания, които е добре да бъдат спазени, макар и те да не са задължителни. Целта е фирмите да имат максимална свобода при създаването на своите машини.

Освен технически проект, от компаниите ще се иска и график за работата им, както и финансовите параметри на проекта.

Компанията AVX от години разработва проекти за вертолети със съосна носеща схема и тикащи винтове. По-рано през април, компанията представи еднодвигателния си проект си публично.

Bell ще участва с модела на базата на Bell 525. От вертолета ще бъде взета динамичната система и системата за управление, но като цяло се гони по-малък вертолет. Karem през годините е разработил няколко проекта за конвертоплани, но без някой от тях да е строен реално.

Sikorsky ще участват с модел на база на S-97 Raider (на снимката), който се изпитва в последните години. Машината е със съосни носещи винтове и тикащ винт.

Boeing не дават никакви детайли за това с какъв вертолет ще участват.

Планира се летателните изпитания в рамките на програмата FARA да започнат през 2023 г., а пет години по-късно да бъде взето решение, кой модел ще влезе в серийно производство. Пентагонът, обаче разглежда всякакви варианти за ускоряване на този процес.

FARA фактически ще замести вече свалените от въоръжение OH-58D Kiowa Warrior. Тяхната функция в момента се изпълнява от щурмовите вертолети AH-64E Apache в партньорство с БЛА Shadow.

За последните три десетилетия, това ще е четвъртият опит за намиране на заместник на OH-58. Първият опит бе RAH-66 Comanche, който бе спрян през 2004 г. Следващият опит бе ARH-70 Arapaho (на базата на Bell 407), който бе спрян през 2008 г. През 2010 г. е стартирана програмата Armed Aerial Scout (AAS), която обаче не стига до същински конкурс и през 2013 г. тя е прекратена, а заедно с това е решено и да се пенсионират всички OH-58D, без да им бъде намерен директен заместител.

Свързани теми

Предишна публикация
Подписването на договора за разработка на FCAS може да се забави
Следваща публикация
Boeing очаква полетите с модела 737 Max да се възстановят през юли
806 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Черна гора получи последните два Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет

Чисто новият спасителен вертолет AW101, който Кралските норвежки ВВС получиха преди седмица, е аварирал по време на наземни изпитания провели се днес, 24 ноември 2017 г. Няма пострадали.

Меню