Гигантът Stratolaunch започна да рулира

33 прочитания

Гигантският шестдвигателен самолет Stratolaunch е извършил първите си нискоскоростни рулирания по пистата на летището в Мохаве, Калифорния. Това е станало през миналата седмица, но компанията производител Scaled Composites съобщава за събитието сега.

От разпространените кадри се вижда, че огромният самолет се движи със сравнително малка скорост по дългата 3800 m полоса. Пилотът Джо Сует е заявил, че машината се управлява изненадващо лесно и е обяснил, че веднъж застанал на полосата, самолетът не заема чак толкова много място, колкото всички се опасяват. Той обяснява още, че основната задача е била

Stratolaunch да се движи със собствените си двигатели, да се провери работата на носовите стойки на колесниците, как те направляват самолетът на земята и разбира се, да се види как действа спирачната система.

В изпитателната програма на Stratolaunch са предвидени още нискоскоростни рулирания, преди да се преминат към високоскоростните и разбира се, първия полет.

Stratolaunch, известен още като Scaled Composites Model 351, е проектиран от основаната от Бърт Рутан компания Scaled Composites (в момента част от Northrop Grumman). Машината е изградена почти изцяло от композитни материали и се задвижва от шест реактивни двигателя Pratt & Whitney PW4056, всеки с тяга от 252 kN.

Самолетът има размах на крилото от 117 m, дължина от 73 m, височина от 15 m, маса празен от около 227 тона и максимална излетна маса от около 590 тона. По отношение на размах на крилото Stratolaunch ще бъде най-големият самолет в историята.

Основното предназначение на Stratolaunch е извеждане на ракети-носители на голяма височина, от където те стартират към орбита. Използването на този метод за изстрелване ще дава по-гъвкави условия за извеждане на товари на орбита.

Първите тестове ще бъдат извършвани с по една ракета Orbital ATK Pegasus XL, но при старта на търговската експлоатация самолетът ще носи по три такива ракети. Първият такъв тест се планира към 2019 г.

Компанията Stratolaunch е създадена от Пол Алън, един от основателите на гиганта Microsoft и авиационен ентусиаст.

Свързани теми

Предишна публикация
V-280 изпълни първия си полет
Следваща публикация
Германия търси тежък транспортен вертолет
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Scaled Composites демонстрира нов изпитателен самолет

Американската компания Scaled Composites, част от Northrop Grumman, заяви, че е създала и тествала нов изпитателен самолет наречен Model 401. Машината е предназначена да тества нови начини за евтино производство на летателни апарати и след това да се използва летателни изпитания.

Stratolaunch полетя отново

Гигантският самолет Stratolaunch изпълни своя втори полет, което се случва повече от две години след…

Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет

Гигантският самолет Stratolaunch изпълни дебютния си полет вчера, 13 април 2019 г., от летището в Мохаве, Калифорния. Изпитателният полет е преминал нормално.

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

Меню