Заместник-министър Величков: До две седмици в МС влиза инвестиционния проект за нов изтребител

20 прочитания

„Няма да издам голяма тайна ако кажа, че в срок от около две седмици проектите за инвестиционен разход за новия боен самолет и бойната машина на пехотата ще бъдат внесени в Министерски съвет”, това заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в ефира на „Канал 3” вчера, 15 януари 2018 г.

Величков обяви, че след Министерски съвет, по проектите трябва да се произнесе и Парламента, а чак след това ще се изработват нови методики за оценка и запитване за даване на оферти (RFP). Според заместник-министъра на отбраната целият този процес, включително и получаването на оферти от участниците ще отнеме около шест месеца.

В края на декември министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че очаква до края на януари инвестиционния проект за придобиването на нов изтребител да бъде готов и внесен в Министерски съвет. Думите му кореспондират с обясненията на неговия заместник, но трябва да припомним, че по-рано министър Каракачанов обясняваше, че проектът ще бъде внесен до края на ноември.

Заместник-министърът бе попитан дали от Народното събрание са дали разясненията, за които военният министър бе помолил.

„Все още не сме получили този отговор, но очакваме да получим яснота по две от точките, които се съдържат в доклада на временната комисия. Първо, какво освен схемата за плащане може да променим, но по-скоро очакваме отговор по втория въпрос – как да изградим RFP и дали може да поканим още участници”, отговори Величков.

Заместник-министърът заяви, че очаква конкретен отговор от народните представители, но ако такъв не дойде, то въпросът ще бъде решен от военния министър.

„Парламентът препоръча дори и да са само тези трима участниците, ние да поискаме и оферти за нов изтребител от тези, които са дали оферта за стар и обратното – тези които са дали оферти за нови изтребители да дадат и оферта за употребяван”, разясни още Величков.

Той обаче каза, че е възможно проектът за нова бойна машина за пехотата да изпревари този за нов изтребител. Не е ясно какво има предвид заместник-министърът с това изказване и дали този проект няма да получи някаква приоритизация.

Свързани теми

Предишна публикация
Бившият LZ-BTZ се появи в Казахстан
Следваща публикация
Стартираха полетите Баку – София
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов с нова порция откровения около изтребителите

Премиерът Бойко Борисов даде днес, 4 октомври 2017 г., пресконференция, чиято основна тема бе конфликта му с президента Радев. Очаквано, част от изказванията му бяха свързани с проекта за придобиване на нов изтребител, като той отново даде разнопосочни сигнали по темата.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

ГЕРБ пита министър Каракачанов изпълнява ли препоръките на „Комисията „Gripen”

Трима депутати от ГЕРБ са задали парламентарен въпрос на министъра на отбраната Красимир Каракачанов дали повереното му ведомство изпълнява препоръките от окончателния доклад на „Комисията „Gripen”.

Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев изрази желанието си до края на годината да има сключен договор за доставка на нов изтребител за ВВС. Това той каза днес, 26 април 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево, по време на посещението на Военния комитет на ЕС.

Меню