Министър Каракачанов отново избра Беларус за ремонта на Су-25

29 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново избра беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт на щурмовиците Су-25. Това се чете в негово решение от 16 ноември 2018 г.

Преди две седмици той върна компанията за допълнителни преговори. Тогава Каракачанов мотивира решението си с наглед дребно несъответствие в беларуската оферта. Беларуската страната е представила документ с ценови отстъпки, за което се казва, че е в резултат на проведени преговори, а не е вариация на вече постъпилата оферта. В документът, обаче се заявява, че офертата важи само при цялостен ремонт на Су-25, а не за отделни негови системи и агрегати. Според заповедта на военният министър, това създавало неясноти.

В решението от 16 ноември се чете, че офертата на беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ отговаря на всички изисквания на българската страна. Изрично е посочено на две места, че фирмата е запозната с факта, че по рамковото споразумение ще бъде вложена сумата от малко под €21 млн. без ДДС, която може да бъде увеличена на €41 млн. след решение на Министерски съвет. А на трето място е посочено, че сумата от €41 186 693,11 без ДДС е максималната, която ще се вложи в ремонта на Су-25.

Министър Каракачанов бе подложен на атаки за вложените пари за ремонта на щурмовиците, като дори се появиха медийни публикации, че за ремонта ще се вложат 310 млн. лева.

В протокола от работата на комисията се чете, че допълнителните преговори с беларуската страна са били проведени на 14 ноември. В техните рамки е било постигнато споразумение, че постигнатата цена за ремонт на Су-25 в неговата цялост ще важи и при ремонт на отделни негови агрегати и системи. Отново изрично са посочени финансовите рамки на проекта. В проекта за рамково споразумение са били нанесени корекции.

Като се изключат няколко формални корекции, явно основната задача на допълнителните преговори е била да се посочи, както в доклада на работната комисия, така и в решението на министъра на отбраната, че сумите вложени по рамковото споразумение няма да надхвърлят €21 млн. без ДДС или €41 186 693,11 без ДДС общо, но след решение за отпускане на допълнителни средства от Министерски съвет. Нещо, което бе ясно и при предишното решение, макар и не разписано толкова категорично.

Министър Каракачанов попадна под тежък огън около избора на беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт на Су-25, който бе обявен в края на октомври. Първоначално министърът беше подложен на дежурните обвинения от извънпарламентарните десни формации и гравитиращите около тях експерти, за това че се влагат пари в ремонт на съветска техника.

Много по-сериозен бе ударът от страна на синдикатите в лицето на КНСБ, които заплашиха със стачки, ако в работата по ремонта на Су-25 не бъде включен авиоремонтния завод „Авионамс” в Пловдив.

Но най-активно срещу поръчката е оказа, че работят от БСП, които направиха нарочен брифинг в Народното събрание, на който атакуваха решението на министър Каракачанов, тъй като то грубо погазвало националните интереси и се правило зад гърба на Народното събрание. От левицата изтъкнаха, че състезанието по поръчката било само с един участник, ставало въпрос за твърде много пари и не се мислило как в работата да се включи „Авионамс”.

Не е ясно как ще се развият тези атаки – дали ще има стачка в „Авионамс” и дали БСП ще продължи да оказва натиск около тази процедура.

Българските Су-25 отдавна леят с фактически изчерпан технически и междуремонтен ресурс. Машините летят след програми за удължаване, изпълнявана от българските ВВС. Последната такава програма бе реализирана тази пролет за четири самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Горна Оряховица получава нова навигационна система
Следваща публикация
Бахрейн ще получи първите си F-16V в началото на 2022 г.
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Флотът от C-27J се приземява след Нова година

Флотът от военно-транспортни самолети C-27J Spartan ще бъде приземен след Нова година. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на изслушване в Комисията по отбрана в НС провело се днес, 7 декември 2017 г.

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Меню