Инцидент с C-27J Spartan от състава на ВВС (обновена)

51 прочитания

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на българските ВВС е претърпял инцидент на земята по време на тренировъчни полети от авиобаза Граф Игнатиево днес, 19 януари 2018 г. Няма пострадали. Това съобщават от ВВС

При инцидента, който е станал около 13,30 часа, няма пострадали от намиращите се на борда на самолета, нито на земята. В съобщението си ВВС казват, че по машината има нанесени материални щети и че се води разследване.

По неофициална информация, с която АЕРО разполага, се касае за инцидент по време на рулиране на земята. Самолетът се е наклонил на една страна и е ударил земята с края на дясното полукрилото и с витлото на десния двигател. Има сериозни поражения по самолета. Инцидентът е станал с единствения в момента летящ борд 073.

Като цяло, инцидентът наподобява двата случая от 2008 г. Тогава през март и през юли борд 071 пострада по аналогичен начин – първо при излитане от летище София, а след това при кацане на летище Варна. Роля в тези инциденти обаче играеше и силен страничен вятър, за който не е за сега ясно дали е бил наличен и при днешния инцидент.

Според военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от Нова телевизия, самолетът е закачил земята след рязък завой, който е изпълняван в рамките на тренировъчно упражнение.

Причините и за двата инцидента от 2008 г. се коренят в особености на конструкцията на C-27J – относително високо разположено крило, основна стойка на колесника със сравнително тесен коловоз, плюс голям вертикален стабилизатор. Като цяло е било известно, че при силен страничен вятър самолетът може да се наклони до такава степен, че да удари с полукрило полосата. Подобно накланяне може да стане факт и при резки завои на земята при висока скорост. Поривите на вятъра през 2008 г. е можело да се парират, но тогава екипажите не са бил подготвени за подобни случаи.

Инцидентът става в сложен за българската военно-транспортна авиация момент. Единственият изправен C-27J лети без наличен договор за техническа поддръжка с производителя Leonardo, а това се отразява зле на летателната подготовка на екипажите му. Въпреки, че от март 2017 г. няма действащ договор за това, до момента няма сключен нов договор. През декември 2011 г. бе подписано рамково споразумение за 10 години. Първо бе парафиран пет годишен договор, но след изтичането му не последва нов.

Известно бе, че без нов договор за поддръжка, последният C-27J ще спре да лети в близките седмици. Въпреки уверенията в края на миналата година от страна на премиера и военния министър, че ще се сключи нов договор възможно най-бързо, това все още не е факт и според източници на АЕРО, не може да се очаква такъв в близките месеци.

Източници на АЕРО заявиха, че в момента имало идея части от авариралия Spartan да се поставят на една от другите две машини, с които ВВС разполага и полетите да продължат докато е възможно, с надежда за възможно най-бързо сключване на договор за поддръжка.

Не е известно каква ще е стойността на ремонта на авариралия самолет, но има индикации, че пораженията по него са по-сериозни, отколкото при двата инцидента през 2008 г.

Инцидентът отново повдига въпросът за малкото нальот на българските военни пилоти. Поради наличието на договор за поддръжка, в последните години екипажите на българските C-27J получиха сериозна подготовка, но часовете им във въздуха рязко са спаднали след приключване на договора през март миналата година. В последните години обаче във ВВС и ВМС станаха няколко по-сериозни инциденти с авиационна техника, като малкото летене може да се определи като причина за повечето от тях.

В същото време темата за изправността на авиационната техника на въоръжените ни сили се маргинализира няколкократно от политическото ръководство на армията. През декември 2017 г. премиерът Борисов заяви по време на заседание на Министерски съвет, че на никого не му прави впечатление, че авиацията не лети, защото тя нямала реални задачи. Вчера пък, по време на заседание на Министерски съвет, бе лансирана идеята част от вертолетите на ВВС да изпълняват задачи в интерес на Министерство на здравеопазването и МВР.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Величков: Военна полиция и прокуратурата разследват инцидента с C-27J
Следваща публикация
Правителството заговори за пренасочване на военни вертолети към медицински и противопожарни задачи
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството отпусна 82,51 млн. лева за ремонт на Су-25

Правителството одобри на заседанието си днес, 27 февруари 2019 г., плащане в размер на 82,51 млн. лева по проекта за ремонт и възстановяване на летателната годност на щурмовите самолети Су-25 от състава на българските ВВС.

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, удължаване на ресурса и обновяване на щурмовите самолети Су-25 от състава на ВВС на България.

Ju 52 катастрофира в Швейцария

Ретро самолет Junkers Ju 52 катастрофира в Швейцарските Алпи. При инцидента загинаха всички намиращи се на борда му 20 души.

Меню