Заместник-министър Запрянов: Започва междуведомственото съгласуване на инвестиционния проект за нов изтребител

12 прочитания

Започва междуведомственото обсъждане на инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това заяви в ефира на телевизия „Европа” заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

„Ние сме готови с проекта за инвестиционен разход за новия изтребител. Той е преработен в пълно съответствие с доклада на парламентарната комисия, който бе одобрен от Народното събрание и за нас това е парламентарно възложена задача. Започваме процедура от следващата седмица (интервюто е давано през миналата седмица – бел. ред.) за междуведомствено съгласуване на новия проект, след това преминаване през Министерски съвет и пращането му в Народното събрание”, разяснява заместник-министър Запрянов.

Запрянов казва още, че проектът за нова бойна машина за пехотата е свързан с проекта за нов изтребител, защото на първия етап на сухопътния проект, парите частично се преразпределят от парите заделени за самолета

„Би следвало до края на този месец или в началото на следващия да са готови за обсъждане в Министерски съвет. Следва парламентарната процедура. След като Народното събрание утвърди тези проекти за инвестиционни разходи ще бъдат изготвени т.нар. искания за предложения (RFP) към съответните доставчици. За самолетите няма да се разширява кръга участници. Само новото ще бъде ще се включи изискване за нови самолети”, съобщава още заместник-министърът.

Според Запрянов може да се очаква до края на годината да има избран доставчик за новия изтребител, както и по проекта за нова бойна машина за пехотата. Заместник-министърът обаче съобщи, че най-вероятно проектът за нови патрулни кораби за ВМС ще се забави поради липса на финанси за него.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята
Следваща публикация
Заместник-министър Величков: Военна полиция и прокуратурата разследват инцидента с C-27J
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разяснителна конференция около проекта за нов изтребител

Конференция за разясняване на изискванията на Министерството на отбраната към новия тип боен самолет бе проведена днес, 30 юли 2018 г., в София. На нея обаче са присъствали само четири от поканените седем държави. Това съобщават от пресцентъра на МО.

Константин Попов: Имаме авиация и тя не е приземена

„Имаше обективни фактори, включително икономическа криза, които ни доведоха до едно не леко състояние. Но не искам да казвам, че българската авиация е приземена. Ние имаме авиация. Имаме бойна авиация и трябва да я развиваме!”, това заяви председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов днес, 9 декември 2017 г., по Канал 3.

Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16

Още 300 млн. лева ще бъдат вложени около придобиването на новия изтребител в рамките на следващите три години. Това става ясно от обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана в Народното събрание.

„Комисията „Gripen” ще изслушва анализ на методиката за избор на нов изтребител

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще изслуша анализ на методиката за избор на нов изтребител. Това ще се случи на следващото заседание на комисията, което ще се състои на 7 септември 2017 г.

Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

Марешки също е против преговорите за F-16

Веселин Марешки, лидер на партията „Воля”, заяви, че той е против покупката на нов боен самолет и няма да я покупката в Парламента. Това каза той днес, 10 януари 2019 г. в ефира на Нова телевизия.

Меню