САЩ ще разпродават употребяваните AH-1W

47 прочитания

Американското правителство ще се опита да разпродаде част от употребяваните щурмови вертолети AH-1W Super Cobra, които в момента се свалят от въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ.

Вертолетите ще се предлагат, както в рамките на междуправителствени споразумения, така и при търговски сделки на производителя Bell Helicopter. Машините в момента се заменят от новия AH-1Z Viper.

На сайта за обществени поръчки в САЩ вече бе публикувано съобщение, за евентуална поръчка за обновяване на вертолетите AH-1W преди евентуалният им експорт. Това обновяване включва нова стъклена кабина и други по-дребни промени. Търси се и осигуряване на обучение при евентуален експорт.

Двудвигателният AH-1W започва да навлиза на въоръжение в САЩ през 1986 г. През годините тези машини преминават през редица модернизации и днес могат да използват противотанови ракети TOW и Hellfire, както и неуправляеми ракети и ракети „въздух-въздух” Sidewinder. Вариантът има вградено 20-mm оръдие и излетна маса от 6,7 тона. Вариантът може да води ефективни бойни действия и през нощта.

AH-1W се експлоатира освен от САЩ и от Турция и Тайван.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing 787-10 получи типов сертификат
Следваща публикация
САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ спря доставките на AH-1Z за Пакистан

Съединените щати са отказали да започнат доставката на щурмовите вертолети Bell AH-1Z Viper. Причините за това са политически, съобщава списанието „AirForces Monthly“.

EASA сертифицира AW109 Trekker

Най-новият вариант на моделното семейство АW109 на италианския производител Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) – Trekker (пешеходец), получи в края на декември типов сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).

Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви днес, 23 август 2018 г., че екипажът на авариралия вертолет Cougar е имал малко нальот, което може да е довело до това, че не е реагирал по най-правилния начин на възникналата ситуация.

Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански

Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включи в потушаването на голям горски пожар в района между селата Илинденци и Плоски, община Сандански, област Благоевград. Това съобщават от МО.

Меню