САЩ ще разпродават употребяваните AH-1W

58 прочитания

Американското правителство ще се опита да разпродаде част от употребяваните щурмови вертолети AH-1W Super Cobra, които в момента се свалят от въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ.

Вертолетите ще се предлагат, както в рамките на междуправителствени споразумения, така и при търговски сделки на производителя Bell Helicopter. Машините в момента се заменят от новия AH-1Z Viper.

На сайта за обществени поръчки в САЩ вече бе публикувано съобщение, за евентуална поръчка за обновяване на вертолетите AH-1W преди евентуалният им експорт. Това обновяване включва нова стъклена кабина и други по-дребни промени. Търси се и осигуряване на обучение при евентуален експорт.

Двудвигателният AH-1W започва да навлиза на въоръжение в САЩ през 1986 г. През годините тези машини преминават през редица модернизации и днес могат да използват противотанови ракети TOW и Hellfire, както и неуправляеми ракети и ракети „въздух-въздух” Sidewinder. Вариантът има вградено 20-mm оръдие и излетна маса от 6,7 тона. Вариантът може да води ефективни бойни действия и през нощта.

AH-1W се експлоатира освен от САЩ и от Турция и Тайван.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing 787-10 получи типов сертификат
Следваща публикация
САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия
58 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Узбекистан купува Ми-35М

Узбекистан е сключила договор с „Рособоронэкспорт” за доставката на 12 щурмови вертолети Ми-35М. Това съобщава агенция ТАСС.

Русия предлага МиГ-35 на Аржентина

Русия официално е предложила на Аржентина да купи многоцелеви изтребители МиГ-35. Това съобщава аржентинското издание…

Мароко купи AH-64 Apache

Мароко е подписало сделка за покупката на 24 щурмови вертолети AH-64E Apache. Новината бе съобщена…

Гърция се споразумя за 70 броя OH-58D

Гръцкото правителство е решило да приеме офертата на САЩ за 70 броя употребявани разузнавателно-ударни вертолети OH-58D Kiowa Warrier. Вертолетите формално се подаряват, но покрай тях има други разходи, които гръцката страна ще плати.

Меню