САЩ ще разпродават употребяваните AH-1W

7 прочитания

Американското правителство ще се опита да разпродаде част от употребяваните щурмови вертолети AH-1W Super Cobra, които в момента се свалят от въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ.

Вертолетите ще се предлагат, както в рамките на междуправителствени споразумения, така и при търговски сделки на производителя Bell Helicopter. Машините в момента се заменят от новия AH-1Z Viper.

На сайта за обществени поръчки в САЩ вече бе публикувано съобщение, за евентуална поръчка за обновяване на вертолетите AH-1W преди евентуалният им експорт. Това обновяване включва нова стъклена кабина и други по-дребни промени. Търси се и осигуряване на обучение при евентуален експорт.

Двудвигателният AH-1W започва да навлиза на въоръжение в САЩ през 1986 г. През годините тези машини преминават през редица модернизации и днес могат да използват противотанови ракети TOW и Hellfire, както и неуправляеми ракети и ракети „въздух-въздух” Sidewinder. Вариантът има вградено 20-mm оръдие и излетна маса от 6,7 тона. Вариантът може да води ефективни бойни действия и през нощта.

AH-1W се експлоатира освен от САЩ и от Турция и Тайван.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша започва да преговаря за още M-346
Следваща публикация
САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Размисли и страсти около военната авиация в Министерски съвет

Сериозна порция откровени размисли, страсти и странни идеи по отношения на българската военна авиация бяха изказани на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 13 декември 2017 г.

7 прочитания

Филипините се отказват от покупката на Bell 412

Филипинският президент Родриго Дутерте обяви, че страната му ще се откаже от сделката за покупката на 16 транспортни вертолета Bell 412EPI, след като канадското правителство повдигна въпроса за използването им в евентуални сражения с бунтовници в страната.

2 прочитания

98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация

По време на военно-техническия форум „Армия-2019“, провеждан момента във военно-историческия парк „Патриот“ в Кубинка до Москва, руското военно министерство е направило поръчка за 98 щурмови вертолета Ми-28НМ.

619 прочитания

ВВС участва в Platinum Lion

Вчера, 8 август 2018 г., екипажи и авиационна техника от състава на 24-та авиационна база взеха участие в заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка Platinum Lion 2018. Това съобщават от ВВС.

15 прочитания

Полетя първият сериен H160

Първият сериен вертолет Airbus Helicopters H160 изпълни дебютния си полет, като така се спази срока това да се случи преди тази Коледа. Това съобщава Flightglobal.

11 прочитания
Меню