САЩ ще разпродават употребяваните AH-1W

42 прочитания

Американското правителство ще се опита да разпродаде част от употребяваните щурмови вертолети AH-1W Super Cobra, които в момента се свалят от въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ.

Вертолетите ще се предлагат, както в рамките на междуправителствени споразумения, така и при търговски сделки на производителя Bell Helicopter. Машините в момента се заменят от новия AH-1Z Viper.

На сайта за обществени поръчки в САЩ вече бе публикувано съобщение, за евентуална поръчка за обновяване на вертолетите AH-1W преди евентуалният им експорт. Това обновяване включва нова стъклена кабина и други по-дребни промени. Търси се и осигуряване на обучение при евентуален експорт.

Двудвигателният AH-1W започва да навлиза на въоръжение в САЩ през 1986 г. През годините тези машини преминават през редица модернизации и днес могат да използват противотанови ракети TOW и Hellfire, както и неуправляеми ракети и ракети „въздух-въздух” Sidewinder. Вариантът има вградено 20-mm оръдие и излетна маса от 6,7 тона. Вариантът може да води ефективни бойни действия и през нощта.

AH-1W се експлоатира освен от САЩ и от Турция и Тайван.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша започва да преговаря за още M-346
Следваща публикация
САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Пакистан взима T129

Пакистан е подписал за 30 щурмови вертолети T129. Това е съобщил турският Институт по отбранителната индустрия, която координира програмата.

Финансовата гвардия на Италия получи първия AW169

Италианската компания Leonardo достави първия вертолет AW169M предназначен за Финансовата гвардия на Италия (Guardia di Finanza). Събитието се е състояло на 12 ноември 2019 г. в завода на компанията във Верджате.

Меню