Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

55 прочитания

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

„В конкретния случай е ставало въпрос за обучение на втория пилот за да може да изпълнява задълженията на основния пилот (комaндир – бел. ред.). Тренирало се е аварийно кацане, то е изпълнено успешно. В самото упражнение има няколко завоя, които трябва да се направят с цел имитация на аварирал самолет – наляво, надясно и обратен на 180 градуса. При този обратен завой крилото е закачило пистата. Тъй като самолетът се е движил с ниска скорост пораженията не са големи”, съобщава министър Каракачанов.

Каракачанов не дава други детайли по инцидента. По-рано неговият заместник Анатолий Величков съобщи, че се води разследване и че не е изключено силен порив на вятъра да е играл роля при инцидента.

Министър Каракачанов отбеляза, че България разполага с много самолети, като повечето от тях са приземени и от 10 години се води измислен спор, дали да поддържаме старата техника или да се купува нова.

„И да купим осем нови изтребителя, това не ни решава проблема с бойната авиация. Това ще е полезна първа крачка, но това няма да е достатъчно”, отбелязва военният министър.

Когато се купува нова техника трябва да се мисли основно за това поддръжката ѝ да се извършва в България, казва още Каракачанов.

„Има решение за бъдещето на военната авиация – да се поддържат самолетите МиГ-29 и Су-25 и в същото време стартираме отново процедурата за избор на нов изтребител”, заявява министърът на отбраната.

Въпреки бодрите му изказвания, Каракачанов не дава яснота как ще се възстанови летателната годност на щурмовите самолети Су-25, нито дали ще могат да се вложат достатъчно пари за поддръжката на МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
МО търси пиросредства за военната авиация
Следваща публикация
Заместник-министър Запрянов: Започва междуведомственото съгласуване на инвестиционния проект за нов изтребител
55 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов: Сроковете за оценка на новия изтребител може да се удължат

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в Парламента Константин Попов не отхвърли възможността сроковете за оценка на постъпилите оферти за нов боен самолет да бъдат удължени. Това заяви той днес, 8 октомври 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

Авиокаст: Епизод 6

Изборите минаха, а ето го и новият епизод на „Авиокаст“. В него говорим за това,…

Окончателният доклад около изчезването на MH370 дава малко нова информация

Малайзия публикува днес, 30 юли 2018 г. окончателния доклад около изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines, но в него има много малко нова информация, а основният извод остава непроменен – самолетът е умишлено отклонен от курса, но неизвестно от кой и как.

Меню