Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

9 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

„От тук натакът изчакваме решението на КЗК, а след това и на ВАС. Надявам се това да стане до два месеца. И след минаваме към преговори директно с РСК „МиГ”. Това, което направи украинската фирма беше удар под кръста. Дали тази украинска държавна фирма го прави за да прави сечено на руснаците или тези играчи в България, които бяха свикнали 20 години да се намесват като посредници, играят някаква роля – това ще се изясни”, обяснява военният министър.

Министър Каракачанов за пореден път подчерта, че не иска да има посредници при работата с РСК „МиГ” и пак повдигна темата за промени в Закона за обществените поръчки, които да спрат възможността за безкрайни обжалвания по поръчки от националната сигурност.

Каракачанов отново спомена, че украинската компания УКРИНМАШ не е платила държавната такса в КЗК и има непълноти в документацията си.

В същото време на сайта на КЗК се вижда, че по украинската жалба има вече открито производство с днешна дата, което значи, че всички тези проблеми са били изчистени.

„От неизразходваните пари в края на годината трябваше да получим 22 млн. лева, а преди това бяха гласувани 19 млн. лева и с тези пари до края на годината трябваше да сключим договор за да може да преведем парите и да започнем с ремонта на МиГ-29.Като свърши цялата тази смешна сага ще започнем пак да търсим пари. МО има част от парите, но другите трябва да дойдат от държавния бюджет”, разяснява Каракачанов.

Военният министър вероятно има предвид, че в рамките на тази година е щяло да се сключи рамковото споразумение, а конкретен договор да има възможно най-скоро след това.

„За Spartan, служебното правителство е започнало преговори с италианския производител, но договорите са така сключвани преди 10 – 12 години, че това е фирма монополист. Тогава не са направени никакви усилия в договора да се сключи клауза част от поддръжката да се извършва в нашите военно-ремонтни заводи. Служебното правителство е направило опит да се договори. Получили са оферта, която им се е сторила висока. Изтече им мандата и ние продължихме. Успяхме да намалим исканата сума. Иска ми се тук също да работим максимално изгодно за държавата и поради това не сме сключили още договор. Но пък на 1 януари последният Spartan каца, защото му изтича ресурса”, каза още министърът на отбраната.

Свързани теми

Предишна публикация
КЗК отхвърли молбата на УКРИНМАШ за спиране на процедурата за МиГ-29
Следваща публикация
Държавата ще се опита да продаде бившото летище Търговище
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Хърватия се интересува от F-35

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя…

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню