Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

9 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

„От тук натакът изчакваме решението на КЗК, а след това и на ВАС. Надявам се това да стане до два месеца. И след минаваме към преговори директно с РСК „МиГ”. Това, което направи украинската фирма беше удар под кръста. Дали тази украинска държавна фирма го прави за да прави сечено на руснаците или тези играчи в България, които бяха свикнали 20 години да се намесват като посредници, играят някаква роля – това ще се изясни”, обяснява военният министър.

Министър Каракачанов за пореден път подчерта, че не иска да има посредници при работата с РСК „МиГ” и пак повдигна темата за промени в Закона за обществените поръчки, които да спрат възможността за безкрайни обжалвания по поръчки от националната сигурност.

Каракачанов отново спомена, че украинската компания УКРИНМАШ не е платила държавната такса в КЗК и има непълноти в документацията си.

В същото време на сайта на КЗК се вижда, че по украинската жалба има вече открито производство с днешна дата, което значи, че всички тези проблеми са били изчистени.

„От неизразходваните пари в края на годината трябваше да получим 22 млн. лева, а преди това бяха гласувани 19 млн. лева и с тези пари до края на годината трябваше да сключим договор за да може да преведем парите и да започнем с ремонта на МиГ-29.Като свърши цялата тази смешна сага ще започнем пак да търсим пари. МО има част от парите, но другите трябва да дойдат от държавния бюджет”, разяснява Каракачанов.

Военният министър вероятно има предвид, че в рамките на тази година е щяло да се сключи рамковото споразумение, а конкретен договор да има възможно най-скоро след това.

„За Spartan, служебното правителство е започнало преговори с италианския производител, но договорите са така сключвани преди 10 – 12 години, че това е фирма монополист. Тогава не са направени никакви усилия в договора да се сключи клауза част от поддръжката да се извършва в нашите военно-ремонтни заводи. Служебното правителство е направило опит да се договори. Получили са оферта, която им се е сторила висока. Изтече им мандата и ние продължихме. Успяхме да намалим исканата сума. Иска ми се тук също да работим максимално изгодно за държавата и поради това не сме сключили още договор. Но пък на 1 януари последният Spartan каца, защото му изтича ресурса”, каза още министърът на отбраната.

Свързани теми

Предишна публикация
КЗК отхвърли молбата на УКРИНМАШ за спиране на процедурата за МиГ-29
Следваща публикация
Държавата ще се опита да продаде бившото летище Търговище
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта днес, 21 септември 2017 г., няколко различни варианти за това как да се отиграе покупката на нов изтребител, но и заяви, че вече се взимат мерки за поддръжката на българските МиГ-29.

Гърция вероятно ще модернизира под 100 F-16

Броя на модернизираните гръцки изтребители F-16 вероятно ще бъде под 100. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на Гърция Димитрис Витсас, цитиран местни медии.

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Президентът Радев критикува политическите реакции на случая в Граф Игнатиево

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разкритикува политическите реакции около случая в авиобаза Граф Игнатиево. Радев заяви, че напрежението в сектор „Сигурност” е тревожно и за него имало социални, технически и психологически причини.

Меню