Кувейт ще финализира сделката за Super Hornet

43 прочитания

Кувейтското правителство е информирало САЩ, че има готовност да финализира сделката за придобиване на многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornets. Това съобщава местният вестник Al Rai.

Според Al Rai предстоят изчистването на финалните детайли около сделката, включително и окончателната цена за придобиването им, броят им и други.

През ноември 2016 г. САЩ разреши експортът на 40 броя Super Hornet – 32 броя от едноместната версия E и осем двуместни F. Освен самолетите се разрешаваше и експорта на голям обем допълнително оборудване, а ориентировъчната цена на сделката е $10,1 млрд.

През декември 2016 г. кувейтското правителство заяви, че ще купи 28 броя Super Hornet и ще си запази опциите за още 12 машини. Освен това в рамките на сделката страната щеше да върне на САЩ своите стари F/A-18C/D Hornet.

Година по-късно, все още няма сделка, но не се обявяват официалните причини за това.

Кувейтските ВВС днес експлоатират около 34 броя F/A-18C/D Hornet доставени между 1991 и 1993 г. През април 2016 г. страната подписа сделка за 28 броя Eurofighter Tranche 3A на стойност от €8 млрд. и даде да се разбере, че ще търси и покупка на американски изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел вероятно ще предпочете още F-15 пред допълнителни F-35
Следваща публикация
Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Армения купува Су-30СМ

Армения е купила от Русия многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това са съобщили от арменското военно министерство в отговор на запитване от руски медии.

Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Меню