Кувейт ще финализира сделката за Super Hornet

44 прочитания

Кувейтското правителство е информирало САЩ, че има готовност да финализира сделката за придобиване на многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornets. Това съобщава местният вестник Al Rai.

Според Al Rai предстоят изчистването на финалните детайли около сделката, включително и окончателната цена за придобиването им, броят им и други.

През ноември 2016 г. САЩ разреши експортът на 40 броя Super Hornet – 32 броя от едноместната версия E и осем двуместни F. Освен самолетите се разрешаваше и експорта на голям обем допълнително оборудване, а ориентировъчната цена на сделката е $10,1 млрд.

През декември 2016 г. кувейтското правителство заяви, че ще купи 28 броя Super Hornet и ще си запази опциите за още 12 машини. Освен това в рамките на сделката страната щеше да върне на САЩ своите стари F/A-18C/D Hornet.

Година по-късно, все още няма сделка, но не се обявяват официалните причини за това.

Кувейтските ВВС днес експлоатират около 34 броя F/A-18C/D Hornet доставени между 1991 и 1993 г. През април 2016 г. страната подписа сделка за 28 броя Eurofighter Tranche 3A на стойност от €8 млрд. и даде да се разбере, че ще търси и покупка на американски изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел вероятно ще предпочете още F-15 пред допълнителни F-35
Следваща публикация
Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Меню