Сключиха договор за доставка на първите ПД-14

10 прочитания

Руският държавен двигателостроителен концерн ОДК е сключил на 26 януари 2018 г., договор с Корпорация „Иркут” договор за доставка на реактивни двигатели ПД-14, които от своя страна ще се използват за летателни изпитания на МС-21.

Първите доставки трябва да се реализират към края на годината. До тогава се очаква ПД-14 да получат типова сертификация за летателна годност от руската авиационна администрация Росавиация.

Първият полет на МС-21 задвижван от два ПД-14 се планира за 2019 г. Сертификацията на този вариант трябва да стане факт две години по-късно.

Управляващият директор на ОДК Сергей Попов е отбелязал, че договорът е първата конкретна стъпка към задвижването на руския тяснофюзелажен пътнически самолет МС-21 с реактивни двигатели руско производство.

Разработката на ПД-14 започва през 2008 г. Летателните изпитания на мотора започнаха в края на 2015 г. на борда на летяща лаборатория Ил-76ЛЛ. За сега те протичат нормално и се очаква сертификацията на двигателя да бъде изпълнена в срок.

ПД-14 е реактивен двигател с голяма степен на двуконтурност. Базовата му версия ще дава тяга от 14 000 kgf.

МС-21 започна да лети през май 2017 г. В момента машината се тества с двигатели Pratt & Whitney PW1400G, като и за самолети задвижвани от него, са основните поръчки в момента, но надеждите са, че руския двигател ПД-14 ще се наложи поне на домашния си пазар.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.
Следваща публикация
Израел вероятно ще предпочете още F-15 пред допълнителни F-35
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на МС-21

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на новия руски пътнически самолет МС-21. В техните рамки се оценява управляемостта на самолета в различни режими на полет.

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

Приключва сглобяването на втория прототип на МС-21

Корпорацията „Иркут” приключва с поставянето на оборудването във втория прототип на МС-21, а други три прототипа в момента се строят. Това е станало ясно от среща на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин с представители на производителя.

Полетя третият прототип на МС-21

Третият прототип на новия руски пътнически самолет МС-21-300 изпълни дебютния си полет успешно. Това стана днес, 16 март 2019 г.

Аерофлот поръча 50 броя МС-21

Руският национален превозвач Аерофлот е подписал договор за доставка на 50 тяснофюзелажни лайнери МС-21. Това съобщава руският вестник „Ведомости”.

Меню