EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на МС-21

700 прочитания

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на новия руски пътнически самолет МС-21. В техните рамки се оценява управляемостта на самолета в различни режими на полет.

От производителя ОАК съобщават, че прототипите на МС-21-300 са летели в различни режими, включително големи ъгли на атака и височини от 3000 до 10 000 m. Проведени са и полети с продължителност от 2,5 до 4 часа. Тези полети са проведени от командир на EASA и руски втори пилот.

ОАК съобщи миналия септември, че на МС-21 ще летят пилоти на EASA, което е част от програмата за сертификация. Тогава чуждите пилоти преминаха курс за МС-21.
Анализът на изпитанията се е провел от инженери на EASA и руски такива.

ОАК търси едновременна типова сертификация от EASA и от националните авиационни власти в Русия.

Към момента в изпитанията на МС-21-300 са задействани три самолета – два летящи прототипа и един за наземни статични изпитания. Първият прототип полетя на 28 май 2017 г. Очаква се в летателните изпитания да се включат трити прототип, който бе завършен през декември 2018 г.. Паралелно с това върви подготовката и на серийното производство.

МС-21 е тяснофюзелажен лайнер, който трябва да се конкурира със семействата Boeing 737 и Airbus A320. За разлика от двата утвърдени модели, новият руски самолет има изцяло композитно крило и малко по-широк пътнически салон. Машината се задвижва от два Pratt & Whitney PW1400G, а в перспектива трябва да се интегрира и руския мотор ПД-14.

В момента МС-21 се предлага в две основни версии – МС-21-200 за 153-ма пасажери в една класа и МС-21-300, който ще превозва 181 пътника в една класа.

За сега за МС-21 има 169 твърди договора (тоест такива с платена авансова вноска за доставка на самолетите) и още 110 машини са договорени с различни предварителни споразумения.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия ще купува още МиГ-29 от Русия
Следваща публикация
Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter
700 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

10 години от първия полет на Суперджет 100

ОАК и руското министерство на промишлеността и търговията отбелязаха заедно 10 години от първия полет на регионалния пътнически самолет Сухой Суперджет 100. Полетът става факт на 19 май 2008 г. от заводското летище в Комсомолск на Амур.

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

A321LR получи типова сертификация

A321LR получи типова сертификация от европейската агенция за авиационна безопасност EASA и американската гражданска авиационна администрация FAA. С това практически, се дава разрешение за стартиране на търговска експлоатация.

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Сключиха договор за доставка на първите ПД-14

Руският държавен двигателостроителен концерн ОДК е сключил на 26 януари 2018 г., договор с Корпорация „Иркут” договор за доставка на реактивни двигатели ПД-14, които от своя страна ще се използват за летателни изпитания на МС-21.

Меню