Полетя вторият прототип на МС-21

34 прочитания

Вторият прототип на руския тяснофюзелажен авиолайнер МС-21-300 е изпълнил дебютния си полет днес, 12 май 2018 г. Това съобщава производителят „Корпорация „Иркут”.

Полетът е бил осъществен от заводското летище на Иркутския авиационен завод и е продължил 67 минути. Била е достигната максимална височина от 3000 m и скорост от 400 km/h.

По време на първия полет са са били проверени устойчивостта и управляемостта при различни конфигурации на механизацията на крилото, както и при прибрано и спуснато шаси. Проверена е била и работата на авиониката. „Корпорация „Иркут” съобщава, че при втория прототип, който беше завършен в края на март, е приложен опита от изпитанията на първия прототип на МС-21.

Командир на екипажа е бил летецът-изпитател Васили Савастянов, а втори пилот е бил Андрей Воропаев. Според пилотите, всичко в полета е преминало нормално.

Към момента в изпитанията на МС-21-300 са задействани три самолета – два летящи прототипа и един за наземни статични изпитания. Първият прототип полетя на 28 май 2017 г. Очаква се в изпитанията да се включат още три прототипа. Паралелно с това върви подготовката и на серийното производство.

МС-21 е тяснофюзелажен лайнер, който трябва да се конкурира със семействата Boeing 737 и Airbus A320. За разлика от двата утвърдени модели, новият руски самолет има изцяло композитно крило и малко по-широк пътнически салон. Машината се задвижва от два Pratt & Whitney PW1400G, а в перспектива трябва да се интегрира и руския мотор ПД-14.

В момента МС-21 се предлага в две основни версии – МС-21-200 за 153-ма пасажери в една класа и МС-21-300, който ще превозва 181 пътника в една класа.

За сега за МС-21 има 175 твърди договора (тоест такива с платена авансова вноска за доставка на самолетите) и още 110 машини са договорени с различни предварителни споразумения.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния е получила оферти за допълнителни F-16
Следваща публикация
Пентагонът започна да приема отново F-35
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus получи 120 поръчки за A220

Европейският самолетостроител Airbus е получил общо 120 твърди поръчки за двудвигателния тяснофюзелажен лайнер A220. Това обяви компанията непосредствено след Нова година, като сделките са били финализирани в края на декември 2018 г.

Детайли по проекта ПАК ДА

Френското списание „Air & Cosmos“ публикува интересни данни за руския проект за създаване на нов стратегически бомбардировач известен като ПАК ДА („Перспективный авиационный комплекс дальней авиации“). Някои от фактите са известни, но други са новост.

Сключиха договор за доставка на първите ПД-14

Руският държавен двигателостроителен концерн ОДК е сключил на 26 януари 2018 г., договор с Корпорация „Иркут” договор за доставка на реактивни двигатели ПД-14, които от своя страна ще се използват за летателни изпитания на МС-21.

Меню