Плевнелиев защити Ненчев по делото за поддръжката на МиГ-29

18 прочитания

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) защити бившия военен министър Николай Ненчев, като заяви, че решението да се залага на ремонт в Полша на българските МиГ-29 не било само негово, а било в отговор на цялостната стратегия на държавата с оглед на ангажиментите към НАТО.

Днес, 7 февруари 2018 г., Плевнелиев се яви като свидетел по делото срещу Николай Ненчев. Той е обвинен, че не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил достатъчно летателни часове за българските изтребители МиГ-29, тъй като е скрил без причина готови договори за поддръжка и не е утвърдил инвестиционен проект за поддръжка на тези бойни самолети.

„На срещата на върха в Уелс ние приехме план за готовност, приехме решение за рязко нарастване на съвместимостта и приехме решение за увеличаване на парите за отбрана във всички 28 държави до 2%. Там в рамките на дебатите бе посочена Полша като добър пример – тя бе успяла и да закупи F-16 и да ремонтира своите МиГ-29 по стандартите на НАТО”, разясняваше днес Плевнелиев пред журналисти.

Плевнелиев разказа още, че е имало много разговори между български и полски официални лица за поддръжката на МиГ-29, като той също е бил от тези разговори по време на държавната си визита в Полша. Плевнелиев посочи, че се е гонила съвместимост с НАТО чрез работа с полските авиоремонтни заводи.

От думите на Плевнелиев излиза, че действително през 2015 – 2016 г. се е планирало не просто да се влага в ремонта на МиГ-29 в Полша, но и да се работи по адаптацията им към стандартите на НАТО чрез някаква форма за модернизация. Това бе идея, в полза на която Ненчев многократно се изказваше, но след това се отказа под натиск от страна на ГЕРБ.

„Аз не считам, че това е еднолична идея на министър Ненчев и не съм съгласен да се излезе с констатацията, че началото на този процес е посещението ми в Полша”, каза още Плевнелиев.

Плевнелиев каза, че е било известно, че ще има санкции срещу РСК „МиГ” и компанията поставяла тежки условия

Делото срещу Николай Ненчев започна през февруари 2017 г. В неговите рамки до момента бяха разпитани много официални лица, включително и президентът Румен Радев, който до август 2016 г. бе командир на ВВС.

Ако Ненчев бъде признат за виновен го заплашват от три до 10 години затвор за неизпълнение на служебните му задължения.

Свързани теми

Предишна публикация
Тази година се подписва договор за 12 броя Су-57
Следваща публикация
Ryanair започва да лети от София до йорданския град Акаба
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-15EX изпълни първи полет

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се…

Унгария купува още четири Gripen

Унгария купува още четири многоцелеви изтребителя Gripen C и удължава експлоатацията на типа до поне…

Gripen E лети с Meteor

През октомври 2018 г. Saab успешно изпълни тестов полет с Gripen E, въоръжен за първи път с ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor.

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Меню