Плевнелиев защити Ненчев по делото за поддръжката на МиГ-29

18 прочитания

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) защити бившия военен министър Николай Ненчев, като заяви, че решението да се залага на ремонт в Полша на българските МиГ-29 не било само негово, а било в отговор на цялостната стратегия на държавата с оглед на ангажиментите към НАТО.

Днес, 7 февруари 2018 г., Плевнелиев се яви като свидетел по делото срещу Николай Ненчев. Той е обвинен, че не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил достатъчно летателни часове за българските изтребители МиГ-29, тъй като е скрил без причина готови договори за поддръжка и не е утвърдил инвестиционен проект за поддръжка на тези бойни самолети.

„На срещата на върха в Уелс ние приехме план за готовност, приехме решение за рязко нарастване на съвместимостта и приехме решение за увеличаване на парите за отбрана във всички 28 държави до 2%. Там в рамките на дебатите бе посочена Полша като добър пример – тя бе успяла и да закупи F-16 и да ремонтира своите МиГ-29 по стандартите на НАТО”, разясняваше днес Плевнелиев пред журналисти.

Плевнелиев разказа още, че е имало много разговори между български и полски официални лица за поддръжката на МиГ-29, като той също е бил от тези разговори по време на държавната си визита в Полша. Плевнелиев посочи, че се е гонила съвместимост с НАТО чрез работа с полските авиоремонтни заводи.

От думите на Плевнелиев излиза, че действително през 2015 – 2016 г. се е планирало не просто да се влага в ремонта на МиГ-29 в Полша, но и да се работи по адаптацията им към стандартите на НАТО чрез някаква форма за модернизация. Това бе идея, в полза на която Ненчев многократно се изказваше, но след това се отказа под натиск от страна на ГЕРБ.

„Аз не считам, че това е еднолична идея на министър Ненчев и не съм съгласен да се излезе с констатацията, че началото на този процес е посещението ми в Полша”, каза още Плевнелиев.

Плевнелиев каза, че е било известно, че ще има санкции срещу РСК „МиГ” и компанията поставяла тежки условия

Делото срещу Николай Ненчев започна през февруари 2017 г. В неговите рамки до момента бяха разпитани много официални лица, включително и президентът Румен Радев, който до август 2016 г. бе командир на ВВС.

Ако Ненчев бъде признат за виновен го заплашват от три до 10 години затвор за неизпълнение на служебните му задължения.

Свързани теми

Предишна публикация
Тази година се подписва договор за 12 броя Су-57
Следваща публикация
Ryanair започва да лети от София до йорданския град Акаба
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Меню