ВАС отхвърли жалбата на УКРИНМАШ

28 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на украинската държавна компания УКРИНМАШ срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не се спира процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на МиГ-29.

Определението на ВАС е от 26 януари 2018 г. и в него се чете, че УКРИНМАШ не е отстранила редица документални нередности по своята жалба, включително и невнасянето на 450 лв. държавна такса. Съдът е поискал на 18 януари в тридневен срок тези нередности да бъдат отстранени, но това не е станало факт.

Поради това ВАС е оставил без разглеждане жалбата на украинската компания срещу решението на КЗК.

На 29 декември 2017 г. КЗК отхвърли искането на УКРИНМАШ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за логистична поддръжка на изтребителите МиГ-29. Веднага след това украинската компания внесе жалба и във ВАС, но явно е преценила, че няма смисъл да плаща държавната такса и да чака разглеждането ѝ, тъй като МО все още е спряло процедурата.

На 19 декември 2017 г. стана ясно, че УКРИНМАШ е внесла жалба в КЗК срещу откриването на процедура за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на МиГ-29, по която е поканен само един участник – руската компания РСК „МиГ”. Украинската компания твърди, че също има способности да се справи с поръчката.

КЗК все още не се е произнесла по същество по украинската жалка. Предвид темпа на работа на комисията, това се очаква да стане в края на този или началото на следващия месец. Ако решението не е в полза на украинската компания, може да се очаква нова жалба във ВАС.

До тогава, процедурата за МиГ-29 е спряна по решение на МО, въпреки че няма законови пречки да продължат преговорите с руската страна и проблемът с поддръжката на единственият ни изтребител продължава да нараства.

Свързани теми

Предишна публикация
Плевнелиев защити Ненчев по делото за поддръжката на МиГ-29
Следваща публикация
Подготвят авиодиспечери във ВВУБ
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта днес, 21 септември 2017 г., няколко различни варианти за това как да се отиграе покупката на нов изтребител, но и заяви, че вече се взимат мерки за поддръжката на българските МиГ-29.

An-30 BulAF

Само един кандидат за ремонта на Ан-30

Само един кандидат е заявил желание да участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на летателната годност на единствения самолет Ан-30 от състава на ВВС. Това се вижда в публикувания протокол от работата на комисията работеща по процедурата.

Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев изрази желанието си до края на годината да има сключен договор за доставка на нов изтребител за ВВС. Това той каза днес, 26 април 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево, по време на посещението на Военния комитет на ЕС.

Меню