Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж

19 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи действията на украинската държавна компания УКРИНМАШ, като опит за саботаж. Това каза той днес, 20 декември 2017 г., по време на брифинг за медиите в МО.

„Ние искахме да сключим договор с фирмата производител РСК „МиГ”, която е единствено лицензирана за поддръжка и ремонт на собствените си самолети, които е произвела. Украинската фирма няма лиценз и няма способност да извърши подобни ремонти. На практика, това, което тя е извършила е опит за саботаж срещу решението на МО да ремонтира своите самолети с РСК „МиГ”, заяви министър Каракачанов.

Той обясни, че е имал предварителна информация, че предстои подобно развитие и каза, че на днешното заседание на Министерски съвет е трябвало да се гласуват още 22 млн. лева за поддръжката на МиГ-29, но това няма да стане.

„Жалбата е внесена вчера без да бъде платена държавната такса в КЗК. Не е и преведена регистрацията на фирмата на български език. Няма и данни дали подписалите жалбата лица са с представителна власт във фирмата”, каза още Каракачанов.

Това, обаче са стандартни практики при внасяне на жалби в КЗК. Тъй, като се гонят срокове за подаването им таксата (4500 лв.), както и други документи се внасят допълнително, след завеждането на основната жалба.

Военният министър обясни, че украинската фирма има три дни да отстрани нередностите по жалбата си, след което ще започне производство по нея. Но в оставащите четири работни дни от годината, това няма как да стане.

Основният проблем пред МО е, че в жалбата на УКРИНМАШ се иска временна мярка спиране на процедурата. Реално КЗК първо трябва да се произнесе дали ще наложи такава мярка или не. Чак след това ще се гледа основната жалба на украинската държавна фирма.

„Казвам, че е саботаж умишлен и тепърва ще изясняваме причините. Дали се крият някакви политически мотиви или има някакви икономически мотиви на онези, които се почувстваха неприятно изненадани от решението на МО да не търси посредници в тази сделка. Това тепърва ще се изяснява и се надявам компетентните органи да си свършат работата”, каза още министърът на отбраната.

Каракачанов заяви, че това на практика връща процедурата с три месеца назад. Реално, нещата може да не са толкова черни, в случай че КЗК не наложи временна мярка. Това ще позволи на МО да води преговори и да сключи рамковото споразумение с РСК „МиГ”.

Според министърът на отбраната същата украинска фирма преди няколко месеца е обжалвала и договор на ТЕРЕМ с МО за ремонт на вертолет Ми-17 и отново е спряла процедурата.

„Затова казвам, че имаме саботаж, защото имаме един такъв опит от преди няколко месеца и сега правиш втори опит, при ясното съзнание, че те няма как да участват в една такава процедура”, твърди министър Каракачанов.

В архивите на КЗК, обаче няма жалба срещу процедурата за възлагане на обществена поръчка за капитално-възстановителен ремонт на вертолет Ми-17 от състава на ВВС. Реално в процедурата участва и УКРИНМАШ, но поради редица несъответствия в документацията, с която компанията участваше, тя бе отстранена от процеса. Самата процедура не е спряна и в момента върви нейната реализация с избрания победител ТЕРЕМ „Летец”.

Вероятно министър Каракачанов се бърка с друга процедура – тази за удължаването на междуремонтния ресурс на КСА-2 за МиГ-29. Процедурата бе прекратена без да се излъчи победител, а УКРИНМАШ се опита неуспешно да обжалва това решение.

„Трябва реално да помислим за промени в Закона за обществените поръчки. Не е нормално баба Пенка или който и да било, да атакува сделки, свързани с отбранителните способности на Българската армия и по този начин да забавя процесите, като ни вкарва в ситуация на невъзможност в даден момент да изпълняваме своите задължения”, заявява Каракачанов, който е и вицепремиер в кабинета „Борисов 3”.

Каракачанов каза още, че е говорил поне два пъти с украинския посланик у нас Микола Балтажи за ситуацията. Веднъж по телефона в събота и още веднъж в понеделник на лична среща.

„Неговото становище беше, че това не е политика на украинското правителство, а е частна работа на една форма, макар и държавна”, каза Каракачанов.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС получи втори ремонтиран Ми-24
Следваща публикация
Украинска жалба спря поръчката интегрираната логистична поддръжка за МиГ-29
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МС не разгледа проекта за нов изтребител

Министерски съвет не разгледа, на заседанието си от днес, 9 май 2018 г., инвестиционния проект за покупка на нов боен самолет за ВВС. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, това е станало заради отсъствието на финансовия министър.

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Меню