Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

51 прочитания

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

За трите години, в които гръцките въоръжени сили ще експлоатират седемте Heron ще бъдат платени €35,5 млн. на израелското правителство. В рамките на договора е включено обучение, а през първата година ще бъдат платени €16,5 млн., а през следващите две по €9,5 млн.

Според гръцките медии, след изтичането на лизинговия период ще има опция за замяна на апаратите с по-голямата и способна версия Heron TP, която е известна още като Eitan. Новината идва след официалната визита на израелския президент в Гърция.

Гръцките въоръжени сили искат безпилотен апарат от клас MALE, който да има продължителност на полета до 45 часа и да може да бъде управляван на дистанция до 350 km. В момента за подобни разузнавателни задачи се използва гръцкия БЛА HAI Pegasus, който се счита за остарял, но няма финанси за подмяната му.

БЛА Heron е създаден от израелската компания IAI и изпълнява първи полет през 1994 г. Апаратът е на въоръжение в 13 страни.

Свързани теми

Предишна публикация
Япония сериозно гледа към покупката на F-35B
Следваща публикация
Клиентите на A400M се съгласиха да приемат самолети с по-ниски от заявените характеристики
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с гръцки Mirage 2000

Гръцки изтребител Mirage 2000-5 е катастрофирал днес, 12 април 2018 г., след като е изпълнил мисия по прехват на турски военен самолет, който е навлязъл в гръцкото въздушно пространство. Пилотът на машината е загинал.

Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО

По време на заход за кацане около 23,00 ч. на 17 септември 2018 г. руски разузнавателен самолет Ил-20 е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана. Това е станало по време на ракетно-бомбови удар, нанесен от израелски военни самолети по сирийски военни цели в района на крайбрежния град Латакия.

Aero Vodochody показа нова версия на L-159

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody демонстрира нова версия на лекия ударен самолет L-159. Версията е наречена F/A-259 Striker и бе показана за първи път в рамките на изложението във Фарнбъроу, което се провежда в момента.

Гръцката Aegean Airlines обновява флота си за €4 млрд.

Най-голямата гръцка авиокомпания Aegean Airlines има намерение да обнови тотално флота си с покупката на до 42 нови самолети A320neo на стойност от около €4 млрд. Това съобщава авиокомпанията.

Меню