Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

52 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Окраската, която показва усмихната белуга (актически вид кит) е била избрана с 40% от гласовете на служителите участващи в анкетата и днес, 28 юни 2018 г., бе показана за първи път.

Първият прототип на BelugaXL в момента преминава през наземни изпитания и се планира първият му полет да стане факт през това лято.

Airbus взе решението за създаването на BelugaXL през ноември 2014 г. Машината се базира на A330-200 Freighter, но с дълбоко модифициран фюзелаж, който позволява превоз на голямо габаритни товари. Основното предназначение на самолета ще е транспорт на готови елементи за самолетите на Airbus от местата на производството им, към линиите за крайно сглобяване.

BelugaXL ще замести сега експлоатираните пет броя Beluga, които са създадени на базата на A300-600 и изпълняват същите задачи в рамките на Airbus от средата на 90-те години на миналия век.

Очаква се да бъдат построени пет BelugaXL, които да влязат в търговска експлоатация към 2019 г. и да спомогнат за ускоряване на производството в Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария купува 20 броя H145M
Следваща публикация
Командирът на германските ВВС предупреди за тежкото им състояние
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу

С 406 заявки приключи първия ден на авиационното изложение Фарнбъроу, което се провежда в момента. Това е почти толкова, колкото бе обявено на първия ден на миналогодишното издание на Бурже (413) и доста повече от първия ден на предишното издание на Фарнбъроу (237).

Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

Airbus успя да пласира нови A400M

След повече от десетилетие без нови поръчки, европейският самолетостроител Airbus успя да пласира два военно-транспортни…

Airbus прекратява програмата A380

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, 14 февруари 2019 г., че спира програмата A380, а последният четиридвигателен гигант ще бъде доставен през 2021 г.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Меню