Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

48 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Окраската, която показва усмихната белуга (актически вид кит) е била избрана с 40% от гласовете на служителите участващи в анкетата и днес, 28 юни 2018 г., бе показана за първи път.

Първият прототип на BelugaXL в момента преминава през наземни изпитания и се планира първият му полет да стане факт през това лято.

Airbus взе решението за създаването на BelugaXL през ноември 2014 г. Машината се базира на A330-200 Freighter, но с дълбоко модифициран фюзелаж, който позволява превоз на голямо габаритни товари. Основното предназначение на самолета ще е транспорт на готови елементи за самолетите на Airbus от местата на производството им, към линиите за крайно сглобяване.

BelugaXL ще замести сега експлоатираните пет броя Beluga, които са създадени на базата на A300-600 и изпълняват същите задачи в рамките на Airbus от средата на 90-те години на миналия век.

Очаква се да бъдат построени пет BelugaXL, които да влязат в търговска експлоатация към 2019 г. и да спомогнат за ускоряване на производството в Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit
Следваща публикация
Boeing показа концепция за хиперзвуков пътнически самолет
48 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Тръмп заплаши с наказателни мита Airbus

Американският президент Доналд Тръпм заплаши, че ще наложи наказателни мита срещу пътническите самолети на европейския самолетостроител Airbus. Това обяви той днес, 9 април 2019 г., в профила си в социалната мрежа Twitter.

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Airbus прекратява програмата A380

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, 14 февруари 2019 г., че спира програмата A380, а последният четиридвигателен гигант ще бъде доставен през 2021 г.

Airbus пое контрола над CSeries

Европейският самолетостроител Airbus пое от Bombardier контрола на програмата CSeries. Официалното прехвърляне на акции е станало на 1 юли 2018 г.

Меню