Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

5 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Окраската, която показва усмихната белуга (актически вид кит) е била избрана с 40% от гласовете на служителите участващи в анкетата и днес, 28 юни 2018 г., бе показана за първи път.

Първият прототип на BelugaXL в момента преминава през наземни изпитания и се планира първият му полет да стане факт през това лято.

Airbus взе решението за създаването на BelugaXL през ноември 2014 г. Машината се базира на A330-200 Freighter, но с дълбоко модифициран фюзелаж, който позволява превоз на голямо габаритни товари. Основното предназначение на самолета ще е транспорт на готови елементи за самолетите на Airbus от местата на производството им, към линиите за крайно сглобяване.

BelugaXL ще замести сега експлоатираните пет броя Beluga, които са създадени на базата на A300-600 и изпълняват същите задачи в рамките на Airbus от средата на 90-те години на миналия век.

Очаква се да бъдат построени пет BelugaXL, които да влязат в търговска експлоатация към 2019 г. и да спомогнат за ускоряване на производството в Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit
Следваща публикация
Boeing показа концепция за хиперзвуков пътнически самолет
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Сбогом, A380!

На 14 февруари 2019 г., с разбито сърце, европейският производител Airbus обяви, че слага край на програмата A380. Ходът беше по-скоро очакван, макар и до последно да имаше известна надежда, че самолетостроителят ще се опита поне още година – две да търси нови продажби за гиганта.

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Emirates вероятно поръчват още 36 – 38 Airbus A380

Дубайската авиокомпания Emirates вероятно ще поръча още 36 – 38 броя Airbus A380. Това съобщава Reuters позовавайки се на собствен източник запознат с бъдещата сделка.

Меню