Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

52 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Окраската, която показва усмихната белуга (актически вид кит) е била избрана с 40% от гласовете на служителите участващи в анкетата и днес, 28 юни 2018 г., бе показана за първи път.

Първият прототип на BelugaXL в момента преминава през наземни изпитания и се планира първият му полет да стане факт през това лято.

Airbus взе решението за създаването на BelugaXL през ноември 2014 г. Машината се базира на A330-200 Freighter, но с дълбоко модифициран фюзелаж, който позволява превоз на голямо габаритни товари. Основното предназначение на самолета ще е транспорт на готови елементи за самолетите на Airbus от местата на производството им, към линиите за крайно сглобяване.

BelugaXL ще замести сега експлоатираните пет броя Beluga, които са създадени на базата на A300-600 и изпълняват същите задачи в рамките на Airbus от средата на 90-те години на миналия век.

Очаква се да бъдат построени пет BelugaXL, които да влязат в търговска експлоатация към 2019 г. и да спомогнат за ускоряване на производството в Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария купува 20 броя H145M
Следваща публикация
Командирът на германските ВВС предупреди за тежкото им състояние
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus прекръсти CSeries на A220

Европейският самолетостроител Airbus прекръсти семейството CSeries, което наскоро придоби, на A220. Това бе обявено днес, 10 юли 2018 г. и по такъв начин компанията се опитва да покаже, че самолетът, който оригинално е проектиран от Bombardier, вече е част от европейската фамилия на Airbus.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

Airbus отново биха Boeing по поръчки

След трескаво финализиране на сделки в края на годината, от европейския самолетостроител Airbus обявиха, че имат 1109 нетни поръчки за 2017 г., което е с близо 200 повече от поръчките на архиконкурента Boeing.

Airbus се отказва от подобрения по A320neo

Airbus се отказва от плановете си за подобрения по фамилията A320neo в опит да се противопостави на новия проект на Boeing за авиолайнер насочен към средния пазарен сегмент. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню