Анализатори предвиждат излизане на Bombardier от цивилния авиационен бизнес

7 прочитания

Анализатори от Уолстрийт предвиждат, че канадският самолетостроител Bombardier се е насочил към излизане от бизнеса със строеж на пътнически самолети и смятат, че предстоящата продажба на програмата CSeries е първата реална стъпка към това.

Главният капиталов анализатор на инвестиционната банка Merrill Lynch Рон Ъпстийн е заявил това по време на конференция посветена на гражданската авиация проведена в Сиатъл вчера, 13 февруари 2018 г., и цитиран от Flightglobal.

Ъпстийн смята, че назначаването на Алън Белемер в ролята на изпълнителен директор в Bombardier през февруари 2015 г. e било първия ход към излизането от цивилния пазар. Според него новият мениджърски екип си е поставил за цел да намали зависимостта на компанията към бизнеса с пътнически самолети и да се съсредоточи изцяло към бизнес самолетите и производството на локомотиви, ЖП вагони и трамваи.

Ъпстийн е посочил, че очаква това да се реализира в кратки срокове.

През декември 2015 г. Bombardier спря производството на летящата амфибия Bombardier 415 и няколко месеца по-късно продаде типовия ѝ сертификат и цялото производство на Viking Air.

След това през октомври 2017 г. бе сключено споразумение с Airbus за продажба на 50,01% от проекта CSeries, като се очаква сделката да се финализира към средата на тази година. В тази програма Bombardier е съдружник с инвестиционния фонд на правителството на канадската провинция Квебек Investissement Québec. След сделката Bombardier ще контролира 31% от проекта, а Investissement Québec 19%. Към 2023 г. Airbus ще има възможност да изкупи останалите дялове от проекта.

Bombardier продължава да продава турбовитловия регионален самолет Q400, както и фамилията регионални джетове CRJ, но и по двата самолета няма планове за развитие, нито се планират техни заместници, въпреки че те се продават все по-слабо.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция може да спре експлоатацията на NH90
Следваща публикация
Япония сериозно гледа към покупката на F-35B
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ може да наложат 220% мито върху CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ е предложила да се налага 220% наказателно мито върху всички пътнически самолети Bombardier CSeries, които се внасят в САЩ. Решението идва след жалба от страна на Boeing.

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries

Канадският самолетостроител Bombardier обяви, че е постигнал споразумение за продажба на голямо количество CSeries на неназован европейски клиент. Това съобщи компанията, цитирана от Flightglobal.

Авиокаст: Епизод 26

От не особено успешният първи тестов старт на SpaceX Starship, през официалното потвърждение на новината…

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Меню