Анализатори предвиждат излизане на Bombardier от цивилния авиационен бизнес

5 прочитания

Анализатори от Уолстрийт предвиждат, че канадският самолетостроител Bombardier се е насочил към излизане от бизнеса със строеж на пътнически самолети и смятат, че предстоящата продажба на програмата CSeries е първата реална стъпка към това.

Главният капиталов анализатор на инвестиционната банка Merrill Lynch Рон Ъпстийн е заявил това по време на конференция посветена на гражданската авиация проведена в Сиатъл вчера, 13 февруари 2018 г., и цитиран от Flightglobal.

Ъпстийн смята, че назначаването на Алън Белемер в ролята на изпълнителен директор в Bombardier през февруари 2015 г. e било първия ход към излизането от цивилния пазар. Според него новият мениджърски екип си е поставил за цел да намали зависимостта на компанията към бизнеса с пътнически самолети и да се съсредоточи изцяло към бизнес самолетите и производството на локомотиви, ЖП вагони и трамваи.

Ъпстийн е посочил, че очаква това да се реализира в кратки срокове.

През декември 2015 г. Bombardier спря производството на летящата амфибия Bombardier 415 и няколко месеца по-късно продаде типовия ѝ сертификат и цялото производство на Viking Air.

След това през октомври 2017 г. бе сключено споразумение с Airbus за продажба на 50,01% от проекта CSeries, като се очаква сделката да се финализира към средата на тази година. В тази програма Bombardier е съдружник с инвестиционния фонд на правителството на канадската провинция Квебек Investissement Québec. След сделката Bombardier ще контролира 31% от проекта, а Investissement Québec 19%. Към 2023 г. Airbus ще има възможност да изкупи останалите дялове от проекта.

Bombardier продължава да продава турбовитловия регионален самолет Q400, както и фамилията регионални джетове CRJ, но и по двата самолета няма планове за развитие, нито се планират техни заместници, въпреки че те се продават все по-слабо.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing и Saab ще строят новия учебен самолет за ВВС на САЩ
Следваща публикация
F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Mitsubishi се споразумя за покупката на CRJ

Канадската компания Bombardier съобщи днес, 25 юни 2019 г., че се е споразумяла с японците от Mitsubishi Heavy Industries за покупката на семейството регионални джетове CRJ. Това съобщава Reuters.

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Airbus прекръсти CSeries на A220

Европейският самолетостроител Airbus прекръсти семейството CSeries, което наскоро придоби, на A220. Това бе обявено днес, 10 юли 2018 г. и по такъв начин компанията се опитва да покаже, че самолетът, който оригинално е проектиран от Bombardier, вече е част от европейската фамилия на Airbus.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Меню