Анализатори предвиждат излизане на Bombardier от цивилния авиационен бизнес

8 прочитания

Анализатори от Уолстрийт предвиждат, че канадският самолетостроител Bombardier се е насочил към излизане от бизнеса със строеж на пътнически самолети и смятат, че предстоящата продажба на програмата CSeries е първата реална стъпка към това.

Главният капиталов анализатор на инвестиционната банка Merrill Lynch Рон Ъпстийн е заявил това по време на конференция посветена на гражданската авиация проведена в Сиатъл вчера, 13 февруари 2018 г., и цитиран от Flightglobal.

Ъпстийн смята, че назначаването на Алън Белемер в ролята на изпълнителен директор в Bombardier през февруари 2015 г. e било първия ход към излизането от цивилния пазар. Според него новият мениджърски екип си е поставил за цел да намали зависимостта на компанията към бизнеса с пътнически самолети и да се съсредоточи изцяло към бизнес самолетите и производството на локомотиви, ЖП вагони и трамваи.

Ъпстийн е посочил, че очаква това да се реализира в кратки срокове.

През декември 2015 г. Bombardier спря производството на летящата амфибия Bombardier 415 и няколко месеца по-късно продаде типовия ѝ сертификат и цялото производство на Viking Air.

След това през октомври 2017 г. бе сключено споразумение с Airbus за продажба на 50,01% от проекта CSeries, като се очаква сделката да се финализира към средата на тази година. В тази програма Bombardier е съдружник с инвестиционния фонд на правителството на канадската провинция Квебек Investissement Québec. След сделката Bombardier ще контролира 31% от проекта, а Investissement Québec 19%. Към 2023 г. Airbus ще има възможност да изкупи останалите дялове от проекта.

Bombardier продължава да продава турбовитловия регионален самолет Q400, както и фамилията регионални джетове CRJ, но и по двата самолета няма планове за развитие, нито се планират техни заместници, въпреки че те се продават все по-слабо.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция може да спре експлоатацията на NH90
Следваща публикация
Япония сериозно гледа към покупката на F-35B
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Mitsubishi се споразумя за покупката на CRJ

Канадската компания Bombardier съобщи днес, 25 юни 2019 г., че се е споразумяла с японците от Mitsubishi Heavy Industries за покупката на семейството регионални джетове CRJ. Това съобщава Reuters.

Airbus прекръсти CSeries на A220

Европейският самолетостроител Airbus прекръсти семейството CSeries, което наскоро придоби, на A220. Това бе обявено днес, 10 юли 2018 г. и по такъв начин компанията се опитва да покаже, че самолетът, който оригинално е проектиран от Bombardier, вече е част от европейската фамилия на Airbus.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Air Baltic подписа за още 30 CS300

Литовската авиокомпания Air Baltic подписа договор за още 30 броя Bombardier CSeries и си запази опции за още 30 машини от същия тип.

Меню