Анализатори предвиждат излизане на Bombardier от цивилния авиационен бизнес

5 прочитания

Анализатори от Уолстрийт предвиждат, че канадският самолетостроител Bombardier се е насочил към излизане от бизнеса със строеж на пътнически самолети и смятат, че предстоящата продажба на програмата CSeries е първата реална стъпка към това.

Главният капиталов анализатор на инвестиционната банка Merrill Lynch Рон Ъпстийн е заявил това по време на конференция посветена на гражданската авиация проведена в Сиатъл вчера, 13 февруари 2018 г., и цитиран от Flightglobal.

Ъпстийн смята, че назначаването на Алън Белемер в ролята на изпълнителен директор в Bombardier през февруари 2015 г. e било първия ход към излизането от цивилния пазар. Според него новият мениджърски екип си е поставил за цел да намали зависимостта на компанията към бизнеса с пътнически самолети и да се съсредоточи изцяло към бизнес самолетите и производството на локомотиви, ЖП вагони и трамваи.

Ъпстийн е посочил, че очаква това да се реализира в кратки срокове.

През декември 2015 г. Bombardier спря производството на летящата амфибия Bombardier 415 и няколко месеца по-късно продаде типовия ѝ сертификат и цялото производство на Viking Air.

След това през октомври 2017 г. бе сключено споразумение с Airbus за продажба на 50,01% от проекта CSeries, като се очаква сделката да се финализира към средата на тази година. В тази програма Bombardier е съдружник с инвестиционния фонд на правителството на канадската провинция Квебек Investissement Québec. След сделката Bombardier ще контролира 31% от проекта, а Investissement Québec 19%. Към 2023 г. Airbus ще има възможност да изкупи останалите дялове от проекта.

Bombardier продължава да продава турбовитловия регионален самолет Q400, както и фамилията регионални джетове CRJ, но и по двата самолета няма планове за развитие, нито се планират техни заместници, въпреки че те се продават все по-слабо.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing и Saab ще строят новия учебен самолет за ВВС на САЩ
Следваща публикация
F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus получи 120 поръчки за A220

Европейският самолетостроител Airbus е получил общо 120 твърди поръчки за двудвигателния тяснофюзелажен лайнер A220. Това обяви компанията непосредствено след Нова година, като сделките са били финализирани в края на декември 2018 г.

Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries

Канадският самолетостроител Bombardier обяви, че е постигнал споразумение за продажба на голямо количество CSeries на неназован европейски клиент. Това съобщи компанията, цитирана от Flightglobal.

Airbus прекръсти CSeries на A220

Европейският самолетостроител Airbus прекръсти семейството CSeries, което наскоро придоби, на A220. Това бе обявено днес, 10 юли 2018 г. и по такъв начин компанията се опитва да покаже, че самолетът, който оригинално е проектиран от Bombardier, вече е част от европейската фамилия на Airbus.

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Меню