Swiss започна търговски полети с CSeries от Лондон Сити

7 прочитания

Швейцарската авиокомпания Swiss започна търговски полети с Bombardier Cseries от Лондон Сити. Първият полет бе извършен на 8 август 2017 г. и бе отдавна очакван от производителя ход, който цели да покаже, че машините от тази фамилия могат да се експлоатират от трудни летища.

Самолетът CS100 изпълни полет от Цюрих до Лондон Сити и обратно. Машината ще се използва на мястото на ARJ100, който ще бъде пенсиониран в най-скоро време. Swiss планира да пусне още една линия до Лондон Сити – от Женева през лятото на следващата година.

Bombardier обяви през април, че канадската авиационна агенция Transport Canada и EASA са сертифицирали CS100 за кацания по стръмна глисада (5,5 градуса), което ще позволи експлоатацията на типа от Лондон сити.

От компанията заявяват, че CSeries е проектиран изначално да може да оперира лесно от Лондон Сити. Според Bombardier самолетът им може да изпълнява презокеански полети от Лондон Сити, ако е конфигуриран само в бизнес класа. При конфигурация в изцяло икономична класа при излитане от Лондон Сити далечината на полет е 4070 km.

Лондон Сити е летище, което се намира най-близо до финансовия и туристически център на мегаполиса Лондон. Аерогарата и пистата е изградена на мястото на някогашните докове, които са се намирали в района. Заради късата писта (1508 m) и факта, че летището се намира в града, кацането става при доста стръмна глисада и има редица ограничения по излетната маса на машините експлоатирани от там.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария получи ремонтирани в Русия Ми-17
Следваща публикация
Боливия пенсионира T-33
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Air Baltic подписа за още 30 CS300

Литовската авиокомпания Air Baltic подписа договор за още 30 броя Bombardier CSeries и си запази опции за още 30 машини от същия тип.

Mitsubishi се споразумя за покупката на CRJ

Канадската компания Bombardier съобщи днес, 25 юни 2019 г., че се е споразумяла с японците от Mitsubishi Heavy Industries за покупката на семейството регионални джетове CRJ. Това съобщава Reuters.

Авиокаст: Епизод 26

От не особено успешният първи тестов старт на SpaceX Starship, през официалното потвърждение на новината…

Airbus пое контрола над CSeries

Европейският самолетостроител Airbus пое от Bombardier контрола на програмата CSeries. Официалното прехвърляне на акции е станало на 1 юли 2018 г.

Airbus прекръсти CSeries на A220

Европейският самолетостроител Airbus прекръсти семейството CSeries, което наскоро придоби, на A220. Това бе обявено днес, 10 юли 2018 г. и по такъв начин компанията се опитва да покаже, че самолетът, който оригинално е проектиран от Bombardier, вече е част от европейската фамилия на Airbus.

Меню