Swiss започна търговски полети с CSeries от Лондон Сити

7 прочитания

Швейцарската авиокомпания Swiss започна търговски полети с Bombardier Cseries от Лондон Сити. Първият полет бе извършен на 8 август 2017 г. и бе отдавна очакван от производителя ход, който цели да покаже, че машините от тази фамилия могат да се експлоатират от трудни летища.

Самолетът CS100 изпълни полет от Цюрих до Лондон Сити и обратно. Машината ще се използва на мястото на ARJ100, който ще бъде пенсиониран в най-скоро време. Swiss планира да пусне още една линия до Лондон Сити – от Женева през лятото на следващата година.

Bombardier обяви през април, че канадската авиационна агенция Transport Canada и EASA са сертифицирали CS100 за кацания по стръмна глисада (5,5 градуса), което ще позволи експлоатацията на типа от Лондон сити.

От компанията заявяват, че CSeries е проектиран изначално да може да оперира лесно от Лондон Сити. Според Bombardier самолетът им може да изпълнява презокеански полети от Лондон Сити, ако е конфигуриран само в бизнес класа. При конфигурация в изцяло икономична класа при излитане от Лондон Сити далечината на полет е 4070 km.

Лондон Сити е летище, което се намира най-близо до финансовия и туристически център на мегаполиса Лондон. Аерогарата и пистата е изградена на мястото на някогашните докове, които са се намирали в района. Заради късата писта (1508 m) и факта, че летището се намира в града, кацането става при доста стръмна глисада и има редица ограничения по излетната маса на машините експлоатирани от там.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария получи ремонтирани в Русия Ми-17
Следваща публикация
Боливия пенсионира T-33
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Mitsubishi се споразумя за покупката на CRJ

Канадската компания Bombardier съобщи днес, 25 юни 2019 г., че се е споразумяла с японците от Mitsubishi Heavy Industries за покупката на семейството регионални джетове CRJ. Това съобщава Reuters.

Airbus пое контрола над CSeries

Европейският самолетостроител Airbus пое от Bombardier контрола на програмата CSeries. Официалното прехвърляне на акции е станало на 1 юли 2018 г.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries

Канадският самолетостроител Bombardier обяви, че е постигнал споразумение за продажба на голямо количество CSeries на неназован европейски клиент. Това съобщи компанията, цитирана от Flightglobal.

Меню