Swiss започна търговски полети с CSeries от Лондон Сити

7 прочитания

Швейцарската авиокомпания Swiss започна търговски полети с Bombardier Cseries от Лондон Сити. Първият полет бе извършен на 8 август 2017 г. и бе отдавна очакван от производителя ход, който цели да покаже, че машините от тази фамилия могат да се експлоатират от трудни летища.

Самолетът CS100 изпълни полет от Цюрих до Лондон Сити и обратно. Машината ще се използва на мястото на ARJ100, който ще бъде пенсиониран в най-скоро време. Swiss планира да пусне още една линия до Лондон Сити – от Женева през лятото на следващата година.

Bombardier обяви през април, че канадската авиационна агенция Transport Canada и EASA са сертифицирали CS100 за кацания по стръмна глисада (5,5 градуса), което ще позволи експлоатацията на типа от Лондон сити.

От компанията заявяват, че CSeries е проектиран изначално да може да оперира лесно от Лондон Сити. Според Bombardier самолетът им може да изпълнява презокеански полети от Лондон Сити, ако е конфигуриран само в бизнес класа. При конфигурация в изцяло икономична класа при излитане от Лондон Сити далечината на полет е 4070 km.

Лондон Сити е летище, което се намира най-близо до финансовия и туристически център на мегаполиса Лондон. Аерогарата и пистата е изградена на мястото на някогашните докове, които са се намирали в района. Заради късата писта (1508 m) и факта, че летището се намира в града, кацането става при доста стръмна глисада и има редица ограничения по излетната маса на машините експлоатирани от там.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария получи ремонтирани в Русия Ми-17
Следваща публикация
Боливия пенсионира T-33
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Airbus прекръсти CSeries на A220

Европейският самолетостроител Airbus прекръсти семейството CSeries, което наскоро придоби, на A220. Това бе обявено днес, 10 юли 2018 г. и по такъв начин компанията се опитва да покаже, че самолетът, който оригинално е проектиран от Bombardier, вече е част от европейската фамилия на Airbus.

Airbus получи 120 поръчки за A220

Европейският самолетостроител Airbus е получил общо 120 твърди поръчки за двудвигателния тяснофюзелажен лайнер A220. Това обяви компанията непосредствено след Нова година, като сделките са били финализирани в края на декември 2018 г.

Bombardier обяви, че има нов клиент за CSeries

Канадският самолетостроител Bombardier обяви, че е постигнал споразумение за продажба на голямо количество CSeries на неназован европейски клиент. Това съобщи компанията, цитирана от Flightglobal.

Меню