Swiss започна търговски полети с CSeries от Лондон Сити

7 прочитания

Швейцарската авиокомпания Swiss започна търговски полети с Bombardier Cseries от Лондон Сити. Първият полет бе извършен на 8 август 2017 г. и бе отдавна очакван от производителя ход, който цели да покаже, че машините от тази фамилия могат да се експлоатират от трудни летища.

Самолетът CS100 изпълни полет от Цюрих до Лондон Сити и обратно. Машината ще се използва на мястото на ARJ100, който ще бъде пенсиониран в най-скоро време. Swiss планира да пусне още една линия до Лондон Сити – от Женева през лятото на следващата година.

Bombardier обяви през април, че канадската авиационна агенция Transport Canada и EASA са сертифицирали CS100 за кацания по стръмна глисада (5,5 градуса), което ще позволи експлоатацията на типа от Лондон сити.

От компанията заявяват, че CSeries е проектиран изначално да може да оперира лесно от Лондон Сити. Според Bombardier самолетът им може да изпълнява презокеански полети от Лондон Сити, ако е конфигуриран само в бизнес класа. При конфигурация в изцяло икономична класа при излитане от Лондон Сити далечината на полет е 4070 km.

Лондон Сити е летище, което се намира най-близо до финансовия и туристически център на мегаполиса Лондон. Аерогарата и пистата е изградена на мястото на някогашните докове, които са се намирали в района. Заради късата писта (1508 m) и факта, че летището се намира в града, кацането става при доста стръмна глисада и има редица ограничения по излетната маса на машините експлоатирани от там.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария получи ремонтирани в Русия Ми-17
Следваща публикация
Боливия пенсионира T-33
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Air Baltic подписа за още 30 CS300

Литовската авиокомпания Air Baltic подписа договор за още 30 броя Bombardier CSeries и си запази опции за още 30 машини от същия тип.

Предлагат още 80% мито при внос в САЩ на CS100

Департаментът (министерство) по търговия на САЩ е предложило облагането с 80% мито при внос на канадския пътнически самолет Bombardier CS100. Решението е предварително.

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Airbus получи 120 поръчки за A220

Европейският самолетостроител Airbus е получил общо 120 твърди поръчки за двудвигателния тяснофюзелажен лайнер A220. Това обяви компанията непосредствено след Нова година, като сделките са били финализирани в края на декември 2018 г.

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Авиокаст: Епизод 26

От не особено успешният първи тестов старт на SpaceX Starship, през официалното потвърждение на новината…
Меню