Q400 бе откраднат в САЩ, след което бе умишлено разбит

23 прочитания

Турбовитлов регионален самолет Bombardier Q400 бе откраднат вчера, 10 август 2018 г., от летище в щата Вашингтон, след което бе умишлено разбит. Загинал е единственият намиращ се на борда човек.

Инцидентът е започнал около 19,00 часа местно време (02,00 UTC), като машината с регистрация N449QX е излетяла в 19,35 часа местно време от летището Сий-Так, край Сиатъл. На борда ѝ се е намирал единствено 29-годишен служител на Horizon Air. Компанията е оператор на самолета.

Все още детайлите по това, какво се е случило в небето над Вашингтон остават неясни, но за прехват на турбовитловия самолет са излетели два изтребителя F-15C от състава на 142-ро изтребително крило на Въздушната национална гвардия, базирано в Портланд, Орегон.

РВД е влязло в контакт с човека пилотиращ откраднатия самолет. От комуникацията е станало ясно, че 29-годишният мъж, който е идентифициран като Рич или Ричард, е приживявал сериозна криза от лично естество и че няма намерение да нарани трети лица.

От видеоклипове качени в Интернет се вижда, че откраднатия Q400 прави манерви със сериозно претоварване (за пътнически самолет) над залива Пюджит. От някои от кадрите, които могат да бъдат видени най-долу, се разбира, че машината е била ескортирана плътно от двата F-15C.

Около час и малко след неоторизираното излитане, самолетът се е разбил на малкия остров Кетрон, в залива Пюджит. Самолетът е напълно разрушен, а пилотът е загинал. От Пентагона са заявили категорично, че пътническата машина е катастрофирала сама и не е била свалена от американските изтребители.

Представители на местните правоохранителни органи са заявили, че загиналият е бил на 29-години, местен жител, за който е било ясно, че има склонност към самоубийства.

Инцидентът се разследва от ФБР, американската цивилна авиационна администрация FAA и борда за разследване на транспортни инциденти NTSB.

Разбилият се N449QX е доставен на Horizon Air през юни 2012 г. По време на полета транспондера на машината е бил изключен и неговия маршрут не може да бъде проследен на комерсиалните сайтове, като Flightradar24.

Снимка: Ерик Ласард / CC BY-SA 2.0

Свързани теми

Предишна публикация
Влошените турско-американски отношения може да спрат експорта на T129 за Пакистан
Следваща публикация
ВВС на САЩ все пак ще купи леки бойни самолети
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът поиска президента Радев да поеме вината за инцидентите в авиацията

Премиерът Бойко Борисов поиска от Румен Радев, в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили, да поеме вината за инцидентите с летателни апарати от състава на ВВС. Това Борисов каза днес, 25 август 2018 г.

Окончателният доклад за издирването на полет MH370 не може да даде категорични отговори

Австралийският борд за транспортна безопасност (ATSB) излезе с окончателния си доклад за издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines от 8 март 2014 г. От документа става ясно, че не могат да се направят никакви категорични заключения за причината за инцидента, докато не бъдат открити неговите останки.

Катастрофа със Суперджет 100 при аварийно кацане в Москва (обновена)

Пътнически самолет Сухой Суперджет 100 катастрофира днес, 5 май 2019 г., по време на аварийно кацане на московското летище Шереметиево. По последни данни, загинали са 41 души от намиращите се на борда 78. Работи се по версия, че самолетът е поразен от мълния.

Меню