Q400 бе откраднат в САЩ, след което бе умишлено разбит

23 прочитания

Турбовитлов регионален самолет Bombardier Q400 бе откраднат вчера, 10 август 2018 г., от летище в щата Вашингтон, след което бе умишлено разбит. Загинал е единственият намиращ се на борда човек.

Инцидентът е започнал около 19,00 часа местно време (02,00 UTC), като машината с регистрация N449QX е излетяла в 19,35 часа местно време от летището Сий-Так, край Сиатъл. На борда ѝ се е намирал единствено 29-годишен служител на Horizon Air. Компанията е оператор на самолета.

Все още детайлите по това, какво се е случило в небето над Вашингтон остават неясни, но за прехват на турбовитловия самолет са излетели два изтребителя F-15C от състава на 142-ро изтребително крило на Въздушната национална гвардия, базирано в Портланд, Орегон.

РВД е влязло в контакт с човека пилотиращ откраднатия самолет. От комуникацията е станало ясно, че 29-годишният мъж, който е идентифициран като Рич или Ричард, е приживявал сериозна криза от лично естество и че няма намерение да нарани трети лица.

От видеоклипове качени в Интернет се вижда, че откраднатия Q400 прави манерви със сериозно претоварване (за пътнически самолет) над залива Пюджит. От някои от кадрите, които могат да бъдат видени най-долу, се разбира, че машината е била ескортирана плътно от двата F-15C.

Около час и малко след неоторизираното излитане, самолетът се е разбил на малкия остров Кетрон, в залива Пюджит. Самолетът е напълно разрушен, а пилотът е загинал. От Пентагона са заявили категорично, че пътническата машина е катастрофирала сама и не е била свалена от американските изтребители.

Представители на местните правоохранителни органи са заявили, че загиналият е бил на 29-години, местен жител, за който е било ясно, че има склонност към самоубийства.

Инцидентът се разследва от ФБР, американската цивилна авиационна администрация FAA и борда за разследване на транспортни инциденти NTSB.

Разбилият се N449QX е доставен на Horizon Air през юни 2012 г. По време на полета транспондера на машината е бил изключен и неговия маршрут не може да бъде проследен на комерсиалните сайтове, като Flightradar24.

Снимка: Ерик Ласард / CC BY-SA 2.0

Свързани теми

Предишна публикация
Влошените турско-американски отношения може да спрат експорта на T129 за Пакистан
Следваща публикация
ВВС на САЩ все пак ще купи леки бойни самолети
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лек самолет катастрофира в Пловдивско

Лек самолет катастрофира в района на пловдивското село Оризари. При инцидентът, който стана днес, 20 април 2019 г., са загинали и двамата, които са се намирали на борда на машината.

ФБР не откри мотив зад откраднатия и разбит Q400

Федералното бюро за разследване (ФБР) не успя да открие мотив зад кражбата и умишленото разбиване на турбовитловия пътнически самолет Q400 на Horizon Air. Инцидентът стана на 10 август 2018 г.

Полша възстанови полетите с МиГ-29

Полските ВВС са възстановили полетите със своите изтребители МиГ-29. Те бяха спрени след инцидента от 18 декември миналата година, когато на кацане в авиобаза Минск Мазовецки. За това съобщава полският сайт Defence24.

Меню