Q400 бе откраднат в САЩ, след което бе умишлено разбит

13 прочитания

Турбовитлов регионален самолет Bombardier Q400 бе откраднат вчера, 10 август 2018 г., от летище в щата Вашингтон, след което бе умишлено разбит. Загинал е единственият намиращ се на борда човек.

Инцидентът е започнал около 19,00 часа местно време (02,00 UTC), като машината с регистрация N449QX е излетяла в 19,35 часа местно време от летището Сий-Так, край Сиатъл. На борда ѝ се е намирал единствено 29-годишен служител на Horizon Air. Компанията е оператор на самолета.

Все още детайлите по това, какво се е случило в небето над Вашингтон остават неясни, но за прехват на турбовитловия самолет са излетели два изтребителя F-15C от състава на 142-ро изтребително крило на Въздушната национална гвардия, базирано в Портланд, Орегон.

РВД е влязло в контакт с човека пилотиращ откраднатия самолет. От комуникацията е станало ясно, че 29-годишният мъж, който е идентифициран като Рич или Ричард, е приживявал сериозна криза от лично естество и че няма намерение да нарани трети лица.

От видеоклипове качени в Интернет се вижда, че откраднатия Q400 прави манерви със сериозно претоварване (за пътнически самолет) над залива Пюджит. От някои от кадрите, които могат да бъдат видени най-долу, се разбира, че машината е била ескортирана плътно от двата F-15C.

Около час и малко след неоторизираното излитане, самолетът се е разбил на малкия остров Кетрон, в залива Пюджит. Самолетът е напълно разрушен, а пилотът е загинал. От Пентагона са заявили категорично, че пътническата машина е катастрофирала сама и не е била свалена от американските изтребители.

Представители на местните правоохранителни органи са заявили, че загиналият е бил на 29-години, местен жител, за който е било ясно, че има склонност към самоубийства.

Инцидентът се разследва от ФБР, американската цивилна авиационна администрация FAA и борда за разследване на транспортни инциденти NTSB.

Разбилият се N449QX е доставен на Horizon Air през юни 2012 г. По време на полета транспондера на машината е бил изключен и неговия маршрут не може да бъде проследен на комерсиалните сайтове, като Flightradar24.

Снимка: Ерик Ласард / CC BY-SA 2.0

Свързани теми

Предишна публикация
Ju 52 катастрофира в Швейцария
Следваща публикация
Нов случай на откраднат самолет в САЩ
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Спешен преглед двигателите GP7200 на A380

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е разпоредила спешна инспекция на всички двигатели GP7200. Трябва да бъде извършен визуален преглед на главината на степента за ниско налягане (вентилатора).

Министър Каракачанов: „Загуба на рефлекси” е причинила катастрофата с Ми-17

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде разтегливата трактовка, че „загуба на рефлекси” е основната причина за катастрофата с Ми-17 борд 417 от 11 юни 2018 г. При инцидента загинаха двама авиатори, а трети беше ранен.

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Два Як-130 се сблъскаха във въздуха над Бангладеш

Два учебно-тренировъчни самолети Як-130 от състава на ВВС на Бангладеш са се сблъскали във въздуха. Инцидентът е станал през нощта на 27 декември 2017 г. Всички четирима летци са се катапултирали успешно.

Меню