Q400 бе откраднат в САЩ, след което бе умишлено разбит

3 прочитания

Турбовитлов регионален самолет Bombardier Q400 бе откраднат вчера, 10 август 2018 г., от летище в щата Вашингтон, след което бе умишлено разбит. Загинал е единственият намиращ се на борда човек.

Инцидентът е започнал около 19,00 часа местно време (02,00 UTC), като машината с регистрация N449QX е излетяла в 19,35 часа местно време от летището Сий-Так, край Сиатъл. На борда ѝ се е намирал единствено 29-годишен служител на Horizon Air. Компанията е оператор на самолета.

Все още детайлите по това, какво се е случило в небето над Вашингтон остават неясни, но за прехват на турбовитловия самолет са излетели два изтребителя F-15C от състава на 142-ро изтребително крило на Въздушната национална гвардия, базирано в Портланд, Орегон.

РВД е влязло в контакт с човека пилотиращ откраднатия самолет. От комуникацията е станало ясно, че 29-годишният мъж, който е идентифициран като Рич или Ричард, е приживявал сериозна криза от лично естество и че няма намерение да нарани трети лица.

От видеоклипове качени в Интернет се вижда, че откраднатия Q400 прави манерви със сериозно претоварване (за пътнически самолет) над залива Пюджит. От някои от кадрите, които могат да бъдат видени най-долу, се разбира, че машината е била ескортирана плътно от двата F-15C.

Около час и малко след неоторизираното излитане, самолетът се е разбил на малкия остров Кетрон, в залива Пюджит. Самолетът е напълно разрушен, а пилотът е загинал. От Пентагона са заявили категорично, че пътническата машина е катастрофирала сама и не е била свалена от американските изтребители.

Представители на местните правоохранителни органи са заявили, че загиналият е бил на 29-години, местен жител, за който е било ясно, че има склонност към самоубийства.

Инцидентът се разследва от ФБР, американската цивилна авиационна администрация FAA и борда за разследване на транспортни инциденти NTSB.

Разбилият се N449QX е доставен на Horizon Air през юни 2012 г. По време на полета транспондера на машината е бил изключен и неговия маршрут не може да бъде проследен на комерсиалните сайтове, като Flightradar24.

Снимка: Ерик Ласард / CC BY-SA 2.0

Свързани теми

Предишна публикация
Ju 52 катастрофира в Швейцария
Следваща публикация
Нов случай на откраднат самолет в САЩ
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Обледеняване на Тръбата на Пито е сред непосредствените причини за катастрофата на Ан-148

Обледеняване на сензорите за определяне на приборната скорост на самолета (популярно известни като „Тръба на Пито”) е най-вероятната непосредствена причина за катастрофата на руския Ан-148 край Москва, при която загинаха 71 души. Това съобщава руският разследващ орган МАК.

2 прочитания

ATR 72 катастрофира в Иран

При катастрофа на турбовитлов регионален самолет ATR 72-200 в Иран са загинали 65 души. Инцидентът е станал днес, 18 февруари 2018 г.

2 прочитания

Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви днес, 23 август 2018 г., че екипажът на авариралия вертолет Cougar е имал малко нальот, което може да е довело до това, че не е реагирал по най-правилния начин на възникналата ситуация.

38 прочитания

Германия прави скоро следващата стъпка в процеса за замяна на Tornado

До края на 2018 г. се очаква германското МО да анонсира следващата стъпка в процеса по избор на заместник на 85-те изтребители-бомбардировачи Tornado, които в момента са на въоръжение в Луфтвафе. Това съобщава Reuters.

11 прочитания

Hürkuş-B се разби в Турция

Турбовитлов учебно-тренировъчен самолет TAI Hürkuş-B се разби в Турция. Екипажът се е катапултирал успешно. Това…
127 прочитания

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

14 прочитания
Меню