Министър Каракачанов: До края на март вкарваме изтребителния проект в Министерски съвет

15 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на месец март инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет ще влезе за обсъждане в Министерски съвет. Това направи той днес, 20 февруари 2018 г., в сутрешния блок на БНТ.

„Би трябвало до края на март да бъде внесен Сухопътния проект, както и този за авиацията в Министерски съвет за обсъждане”, заяви военният министър.

Това е поредният срок, който военният министър лансира в публичното пространство за вкарване на инвестиционния проект за обсъждане в Министерски съвет. Преди това той беше казал края на ноември, края на 2017 г. и края на януари, а неговият заместник Анатолий Величков бе каза, че това ще се случи до средата на февруари. Никой от тези срокове не бе реализиран.

Ако наистина инвестиционния проект бъде гласуван в Министерски съвет в края на март, това практически слага край на надеждите за реализация на проекта в рамките на тази година, поради технологичното време, което е нужно за неговото обсъждане в Народното събрание, писане на RFP, изпращането му, получаването на оферти, оценката им и последващите преговори с избрания победител.

Каракачанов разясни още, че инвестиционния проект ще бъде променен, защото в предишното решение на Народното събрания ставаше въпрос за три самолета – нови Gripen и употребявани F-16 и Eurofighter.

“Нашето виждане е, че от всички трябва да се поискат оферти и за нови и за втора ръка. Може да се вкарат и повече участници. Президентът подхвърли идеята, защо да не се търси оферта и за Rafale”, каза още Каракачанов.

Министърът на отбраната реагира бурно на твърденията на президента Радев, че процесът на модернизация е прекратен, но подчерта, че има добър диалог с върховния главнокомандващ. В същото време Каракачанов заяви, че процесите не са спрели, а се доразвиват. Въпреки тези твърдения, през 2017 г. бяха провалени на финалната права два проекта – за покупка на нов изтребител и два нови патрулни кораба за ВМС.

„Имаше парламентарна комисия, която обследваше проекта за изтребителите, които вероятно не се харесват на президента и това е друга тема. Но нека да не забравяме, че над изпълнителната власт е българският Парламент. Всяко едно негово решение е със силата на закон”, коментира още министър Каракачанов, визирайки т.нар. „Комисия Gripen”.

Военният министър за пореден път каза и че няма намерение да бърза с реализирането на проектите за модернизация на армията, позиция, което той защитава практически от влизането си във военното ведомство преди девет месеца.

„Има една българска поговорка – бързата кучка, слепи ги ражда. Тук става въпрос за над 3,5 млрд. лева. Нямам правото да ги хвърля ей така на бегом, за да отчетем в следващия доклад, че ние сме похарчили едни пари за модернизация. Моята логика е да търсим най-доброто като цени и като качества, а не да отбием номера и да харчим парите на българските данъкоплатци”, обяснява министърът.

Свързани теми

Предишна публикация
Пускат обществена поръчка за поддръжка на Bell 206
Следваща публикация
Почти половин милион пасажери за софийското летище през януари
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО призна, че е пуснало RFP за новия изтребител

Повече от две седмици след като Министерство на отбраната пусна запитванията за даване на оферти (RFP) до потенциалните доставчици, оттам най-накрая признаха публично, че това се е случило. Признанието дойде от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Заместник-министър Запрянов: Офертата за F-16 е най-добра

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че офертата за F-16 е най-добра, но призна, че по нея има не малко неясни моменти, включително и крайната ѝ цена. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. в интервю за БНР.

Заради беларуския ремонт на Су-25 Народното събрание прие законови промени

Чрез законови промени в последния момент, Народното събрание даде възможността МО само да си издава разрешения за експорт на въоръжение, като по такъв начин се преодолява патовата ситуация около ремонта на Су-25 в Беларус. Това стана днес, 31 юли 2019 г.

Марешки поиска референдум за новия изтребител

Депутатът и лидер на „Воля” Веселин Марешки поиска покупката на нов боен самолет за ВВС да мине през референдум. Това каза той днес, 3 октомври 2018 г., от трибуната на Народното събрание.

Валери Симеонов поиска нов конкурс

Бившият вицепремиер и лидер на партията НФСБ, която е част от коалицията Обединени патриоти, Валери Симеонов заяви, че е най-добре процесът за избор на нов боен самолет да бъде прекратен и след това рестартиран. Това заяви той днес, 9 януари 2019 г. в ефира на телевизия „Европа”.

Меню