Министър Каракачанов: Летят по-малко от половината ни пилоти

44 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че от 245 пилоти по щат във ВВС, по-малко от половината летели активно. Това каза той днес, 14 юни 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

„От 245 пилоти по щат, много малко от тях летят, по-малко от половината, но нямам право да дам точната цифра. Това е така,  защото няма техника. Техника има, но тя не е изправна”, разказва министър Каракачанов.

Военният министър съобщи, че от пет вертолети Ми-17, не лети нито един, от шесте щурмови Ми-24, лети един, от 12 AS 532AL Cougar летят 3 – 4, от Bell 206 – три летят, три не летят.

„Аз специално не приемам оправданието, че няма пари, защото ето виждате, става въпрос и за човешки живот. Трябва да се вложат сравнително малко пари, на фона на други разходи, за да могат тези хора да летят и трупат опит. С бюджета, който имаме в МО, може да си позволим много малко бройки да летят”, признава министърът на отбраната.

Министър Каракачанов каза още, че за да летят всички Bell 206 са нужни около 1 млн. лева, за да полетят петте Ми-24 – 24 млн. лева, а за петте Ми-17 – около 25 млн. лева. Военният министър каза, че военната техника не се използва само във война, но се ползва и за гасене на пожари, за търсене и спасяване, за транспортиране на пострадали хора и други.

„Ако сега стане сериозен пожар, няма да имаме сериозен вертолет, с който да гасим и ще трябва да търсим помощ отвън”, признава министърът на отбраната.

Министър Каракачанов каза още, че освен поддръжката на МиГ-29, се работи и по проект за ремонт на всичките 14 щурмови самолети Су-25.

Военният министър, който почти веднага след катастрофата от понеделник, заяви, че се касае за технически проблем във вертолета Ми-17, сега зае по-предпазлива позиция по темата.

„Води се разследване от Военна прокуратура и Военна полиция. Докато не приключат те, всяко едно мнение, независимо дали е изказано от мен или някой друг, не е меродавно. Основните версии са две – повреда на опашния винт или пилотска грешка”, съобщи Каракачанов.

Министърът на отбраната каза, че не е разпитван оцелелия борден техник, защото нямало лекарско разрешение. Той имал бегли спомени за катастрофата и по време на нея бил в транспортната кабина на вертолета.

Каракачанов не пропусна да обвини за бавните ремонти Закона за обществените поръчки и невъзможността техниката на МО директно да се ремонтира в заводите на МО. Каракачанов спомена и възможността за обжалване на поръчки, която идва от различни фирми, които не могли реално да ги изпълняват, а се движили от други мотиви.

Свързани теми

Предишна публикация
Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец
Следваща публикация
Посланикът на САЩ подчерта, че съседите на България използват F-16
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Първият военен Ми-38 изпълни дебютния си полет

Първият Ми-38 предназначен за руските въоръжени сили изпълни своя дебютен полет на 23 ноември 2018 г. Полетът е преминал успешно и е бил проведен от заводското летище на Казанския вертолетен завод в Казан.

Boeing 737 Max катастрофира в Етиопия

Boeing 737 Max 8 на етиопската авиокомпания Ethiopian Airlines катастрофира малко след излитане. Няма оцелели сред намиращите се на борда му 157 души. Това е станало днес, 10 март 2019 г.

Меню