Министър Каракачанов: Летят по-малко от половината ни пилоти

45 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че от 245 пилоти по щат във ВВС, по-малко от половината летели активно. Това каза той днес, 14 юни 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

„От 245 пилоти по щат, много малко от тях летят, по-малко от половината, но нямам право да дам точната цифра. Това е така,  защото няма техника. Техника има, но тя не е изправна”, разказва министър Каракачанов.

Военният министър съобщи, че от пет вертолети Ми-17, не лети нито един, от шесте щурмови Ми-24, лети един, от 12 AS 532AL Cougar летят 3 – 4, от Bell 206 – три летят, три не летят.

„Аз специално не приемам оправданието, че няма пари, защото ето виждате, става въпрос и за човешки живот. Трябва да се вложат сравнително малко пари, на фона на други разходи, за да могат тези хора да летят и трупат опит. С бюджета, който имаме в МО, може да си позволим много малко бройки да летят”, признава министърът на отбраната.

Министър Каракачанов каза още, че за да летят всички Bell 206 са нужни около 1 млн. лева, за да полетят петте Ми-24 – 24 млн. лева, а за петте Ми-17 – около 25 млн. лева. Военният министър каза, че военната техника не се използва само във война, но се ползва и за гасене на пожари, за търсене и спасяване, за транспортиране на пострадали хора и други.

„Ако сега стане сериозен пожар, няма да имаме сериозен вертолет, с който да гасим и ще трябва да търсим помощ отвън”, признава министърът на отбраната.

Министър Каракачанов каза още, че освен поддръжката на МиГ-29, се работи и по проект за ремонт на всичките 14 щурмови самолети Су-25.

Военният министър, който почти веднага след катастрофата от понеделник, заяви, че се касае за технически проблем във вертолета Ми-17, сега зае по-предпазлива позиция по темата.

„Води се разследване от Военна прокуратура и Военна полиция. Докато не приключат те, всяко едно мнение, независимо дали е изказано от мен или някой друг, не е меродавно. Основните версии са две – повреда на опашния винт или пилотска грешка”, съобщи Каракачанов.

Министърът на отбраната каза, че не е разпитван оцелелия борден техник, защото нямало лекарско разрешение. Той имал бегли спомени за катастрофата и по време на нея бил в транспортната кабина на вертолета.

Каракачанов не пропусна да обвини за бавните ремонти Закона за обществените поръчки и невъзможността техниката на МО директно да се ремонтира в заводите на МО. Каракачанов спомена и възможността за обжалване на поръчки, която идва от различни фирми, които не могли реално да ги изпълняват, а се движили от други мотиви.

Свързани теми

Предишна публикация
Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец
Следваща публикация
Посланикът на САЩ подчерта, че съседите на България използват F-16
45 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Действията на екипажа при катастрофата на Суперджет 100 будят въпроси

Действията на екипажа на катастрофиралия Суперджет 100 повдигат много въпроси за подготовката му. Това става се чете в бюлетин за безопасност на полетите, публикуван вчера, 17 май 2019 г., от „Росавиация“ (руската цивилна авиационна агенция).

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Полша купува AW101

Полша ще подпише договор с Leonardo Helicopters за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват от полските ВМС за борба с противникови подводници.

Анализ и в 12-та авиобаза

Днес, 16 януари 2024 г., в 12-та авиационна база Долна Митрополия се проведе годишен анализ,…

Тежък инцидент с Ту-22М3

При тежък инцидент на земята, трима души от екипажа на бомбардировач Ту-22М3 от състава на…
Меню