Министър Каракачанов: Летят по-малко от половината ни пилоти

33 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че от 245 пилоти по щат във ВВС, по-малко от половината летели активно. Това каза той днес, 14 юни 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

„От 245 пилоти по щат, много малко от тях летят, по-малко от половината, но нямам право да дам точната цифра. Това е така,  защото няма техника. Техника има, но тя не е изправна”, разказва министър Каракачанов.

Военният министър съобщи, че от пет вертолети Ми-17, не лети нито един, от шесте щурмови Ми-24, лети един, от 12 AS 532AL Cougar летят 3 – 4, от Bell 206 – три летят, три не летят.

„Аз специално не приемам оправданието, че няма пари, защото ето виждате, става въпрос и за човешки живот. Трябва да се вложат сравнително малко пари, на фона на други разходи, за да могат тези хора да летят и трупат опит. С бюджета, който имаме в МО, може да си позволим много малко бройки да летят”, признава министърът на отбраната.

Министър Каракачанов каза още, че за да летят всички Bell 206 са нужни около 1 млн. лева, за да полетят петте Ми-24 – 24 млн. лева, а за петте Ми-17 – около 25 млн. лева. Военният министър каза, че военната техника не се използва само във война, но се ползва и за гасене на пожари, за търсене и спасяване, за транспортиране на пострадали хора и други.

„Ако сега стане сериозен пожар, няма да имаме сериозен вертолет, с който да гасим и ще трябва да търсим помощ отвън”, признава министърът на отбраната.

Министър Каракачанов каза още, че освен поддръжката на МиГ-29, се работи и по проект за ремонт на всичките 14 щурмови самолети Су-25.

Военният министър, който почти веднага след катастрофата от понеделник, заяви, че се касае за технически проблем във вертолета Ми-17, сега зае по-предпазлива позиция по темата.

„Води се разследване от Военна прокуратура и Военна полиция. Докато не приключат те, всяко едно мнение, независимо дали е изказано от мен или някой друг, не е меродавно. Основните версии са две – повреда на опашния винт или пилотска грешка”, съобщи Каракачанов.

Министърът на отбраната каза, че не е разпитван оцелелия борден техник, защото нямало лекарско разрешение. Той имал бегли спомени за катастрофата и по време на нея бил в транспортната кабина на вертолета.

Каракачанов не пропусна да обвини за бавните ремонти Закона за обществените поръчки и невъзможността техниката на МО директно да се ремонтира в заводите на МО. Каракачанов спомена и възможността за обжалване на поръчки, която идва от различни фирми, които не могли реално да ги изпълняват, а се движили от други мотиви.

Свързани теми

Предишна публикация
Посланикът на САЩ подчерта, че съседите на България използват F-16
Следваща публикация
Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Възобновяват търсенето на полет MH370

Подводното издирване на полет MH370 ще бъде възобновено съвсем скоро. Операцията ще бъде извършена от компанията Ocean Infinity, която ще използва автономни подводни апарати.

До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект

Актуализираният Инвестиционен проект за придобиването на нов изтребител трябва да бъде вкаран за обсъждане в Народното събрание до края на ноември 2017 г. Това се чете в отговор на парламентарен въпрос до министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрично заяви, че желае да се купят само чисто нови изтребители и в същото време да се инвестира в пълен ремонт на наличните бойни самолети във ВВС. Това заяви той днес, 30 септември 2017 г., в интервю по Нова телевизия.

Млади пилоти с класна специалност „Военен пилот – първи клас”

На младите пилоти старши лейтенантите Светослав Пентиев, Александър Иванов, Аспарух Пашов и Йордан Тонев от авиобаза Граф Игнатиево и ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия бе присвоена степен за класна специалност „Военен пилот – първи клас”. Това бе съобщено от ВВС.

За „Комисията Gripen” и нейния доклад

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щабна ВВС и бивш ръководител на проекта за нови изтребител публикува в профила си в социалната мрежа Facebook Анализ на Доклада на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет за фактите и обстоятелствата относно проведената процедура (т.нар. „Комисия Gripen”) и направените изводи от нея.

Меню