Русия изпрати два Су-57 в Сирия

77 прочитания

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

За събитието става ясно от публикувани в социалните мрежи фотографии и видеоклипове показващи кацането на двойка Су-57 в сирийската авиобаза Хмеймим, където се базира основния руски авиационен компонент в Сирия.

Все още не е известно кои от прототипите на Су-57 са прехвърлени в Сирия, нито каква е точната им задача, но може да се предположи, че ще бъдат извършвани изпитания в реални бойни условия.

През същия ден в Хмеймим са кацнали и четири многоцелеви изтребители Су-35С, четири щурмови самолета Су-25, летящ радар А-50У и военен Ту-154М, който е водил групата.

До момента има произведени десет летящи прототипа на Су-57, като през миналата 2017 г. полетяха три (Т-50-9, Т-50-10 и Т-50-11). Смята се, че последните две машини ще са еталон за предсерийното производство, което ще стартира тази година.

Прехвърлянето на Су-57 в Сирия напомня на операция „Ромб” от април – юни 1980 г., когато в Афганистан са изпратени два от предсерийните щурмови самолети Су-25 за изпитания в бойни условия.

Свързани теми

Предишна публикация
Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия
Следваща публикация
Турция загуби щурмови вертолет над Сирия
77 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белият дом: F-16 предлага най-добрите възможности

Ден преди Министерски съвет да гласува решението за стартиране на преговори за покупка на F-16, от Белия дом излязоха с нарочно съобщение по темата за новия изтребител. Съобщението бе разпространено от посолството на САЩ в България.

Япония се сбогува с F-4

Последната строева ескадрила на японските ВВС, която лети на изтребителя F-4 Phantom проведе церемония по…

Катар поиска да купи F-35

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера,…
Меню