Русия изпрати два Су-57 в Сирия

76 прочитания

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

За събитието става ясно от публикувани в социалните мрежи фотографии и видеоклипове показващи кацането на двойка Су-57 в сирийската авиобаза Хмеймим, където се базира основния руски авиационен компонент в Сирия.

Все още не е известно кои от прототипите на Су-57 са прехвърлени в Сирия, нито каква е точната им задача, но може да се предположи, че ще бъдат извършвани изпитания в реални бойни условия.

През същия ден в Хмеймим са кацнали и четири многоцелеви изтребители Су-35С, четири щурмови самолета Су-25, летящ радар А-50У и военен Ту-154М, който е водил групата.

До момента има произведени десет летящи прототипа на Су-57, като през миналата 2017 г. полетяха три (Т-50-9, Т-50-10 и Т-50-11). Смята се, че последните две машини ще са еталон за предсерийното производство, което ще стартира тази година.

Прехвърлянето на Су-57 в Сирия напомня на операция „Ромб” от април – юни 1980 г., когато в Афганистан са изпратени два от предсерийните щурмови самолети Су-25 за изпитания в бойни условия.

Свързани теми

Предишна публикация
Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия
Следваща публикация
Турция загуби щурмови вертолет над Сирия
76 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35

Поради скъпия долар, бюджета за покупка на изтребителите F-35 няма да е достатъчен за закупуването на всички 37 изтребители за Кралските холандски ВВС и най-вероятно ще се наложи поръчката да се намали с три самолета. Това е съобщил холандския министър на отбраната Барбара Висер.

Японски F-35A изчезна над Тихия океан

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Меню