Русия изпрати два Су-57 в Сирия

77 прочитания

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

За събитието става ясно от публикувани в социалните мрежи фотографии и видеоклипове показващи кацането на двойка Су-57 в сирийската авиобаза Хмеймим, където се базира основния руски авиационен компонент в Сирия.

Все още не е известно кои от прототипите на Су-57 са прехвърлени в Сирия, нито каква е точната им задача, но може да се предположи, че ще бъдат извършвани изпитания в реални бойни условия.

През същия ден в Хмеймим са кацнали и четири многоцелеви изтребители Су-35С, четири щурмови самолета Су-25, летящ радар А-50У и военен Ту-154М, който е водил групата.

До момента има произведени десет летящи прототипа на Су-57, като през миналата 2017 г. полетяха три (Т-50-9, Т-50-10 и Т-50-11). Смята се, че последните две машини ще са еталон за предсерийното производство, което ще стартира тази година.

Прехвърлянето на Су-57 в Сирия напомня на операция „Ромб” от април – юни 1980 г., когато в Афганистан са изпратени два от предсерийните щурмови самолети Су-25 за изпитания в бойни условия.

Свързани теми

Предишна публикация
Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия
Следваща публикация
Турция загуби щурмови вертолет над Сирия
77 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Руските ВКС получиха десет броя Су-35

Руските Въздушно-космически сили (ВКС) са получили през настоящата 2019 г. десет броя многоцелеви изтребители Су-35, с което е изпълнена държавната поръчка за тази година. Това е съобщил заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Полетял е третия предсериен МиГ-35

Третият предсериен изтребител МиГ-35 е полетял. Това става ясно от фотография, която показва самолета в полет от заводското летище на Луховицкия авиационен завод на РСК „МиГ”.

Меню