Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия

98 прочитания

Сателитна снимка на руската авиобаза Хмеймим в Сирия потвърди наличието там на поне два прототипа на изтребители от следващо поколение Су-57. Все още липсва официално потвърждение на новината от руска страна.

Сателитната снимка е правена вчера, 23 февруари 2018 г., и показва наличието на два Су-57 на една от стоянките на базата. Изтребителите се намират сред самолети Су-30 или Су-35.

По неофициална информация на 21 февруари в Сирия са били изпратени прототипите Т-50-9 и Т-50-11, имащи бордни номера съответно 509 и 511. Прототипът Т-50-9 има има особен камуфлаж, при който се използва много светло синьо по краищата на крилото и фюзелажа. Един от двата Су-57 на сателитната снимка изглежда, че има точно такъв камуфлаж. До някъде подобен камуфлаж се използва и при прототипа Т-50-6 (борд 056).

За сега няма потвърждение на информацията, че в Сирия вчера са били изпратени още два Су-57. Подобни твърдения се появиха в социалните мрежи, придружени от снимки на два кацащи Су-57. Една от машините изглежда, че е борд 509.

Освен това се виждат и снимки на пристигналия в сряда летящ радар А-50У. От разпространените кадри се вижда, че машината има борден номер 41 червен.

Русия официално не потвърждава, но и не отхвърля информация изпращането на Су-57 в Сирия. Говорителят на Пентагона Ерик Пахон е заявил вчера, че САЩ не счита наличието на тези изтребители в Сирия за заплаха и че опрерациите на американските въоръжени сили в страната ще продължат както до сега.

До момента са сглобени 10 летящи прототипа на Су-57 и явно поне два от тях са вече в Сирия. За най-правдоподобна версия за изпращането им в размирната близкоизточна страна е оперативни изпитания в реални бойни условия.

Свързани теми

Предишна публикация
Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия
Следваща публикация
Русия изпрати два Су-57 в Сирия
98 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Полша възстанови полетите с МиГ-29

Полските ВВС са възстановили полетите със своите изтребители МиГ-29. Те бяха спрени след инцидента от 18 декември миналата година, когато на кацане в авиобаза Минск Мазовецки. За това съобщава полският сайт Defence24.

Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

Меню