Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия

98 прочитания

Сателитна снимка на руската авиобаза Хмеймим в Сирия потвърди наличието там на поне два прототипа на изтребители от следващо поколение Су-57. Все още липсва официално потвърждение на новината от руска страна.

Сателитната снимка е правена вчера, 23 февруари 2018 г., и показва наличието на два Су-57 на една от стоянките на базата. Изтребителите се намират сред самолети Су-30 или Су-35.

По неофициална информация на 21 февруари в Сирия са били изпратени прототипите Т-50-9 и Т-50-11, имащи бордни номера съответно 509 и 511. Прототипът Т-50-9 има има особен камуфлаж, при който се използва много светло синьо по краищата на крилото и фюзелажа. Един от двата Су-57 на сателитната снимка изглежда, че има точно такъв камуфлаж. До някъде подобен камуфлаж се използва и при прототипа Т-50-6 (борд 056).

За сега няма потвърждение на информацията, че в Сирия вчера са били изпратени още два Су-57. Подобни твърдения се появиха в социалните мрежи, придружени от снимки на два кацащи Су-57. Една от машините изглежда, че е борд 509.

Освен това се виждат и снимки на пристигналия в сряда летящ радар А-50У. От разпространените кадри се вижда, че машината има борден номер 41 червен.

Русия официално не потвърждава, но и не отхвърля информация изпращането на Су-57 в Сирия. Говорителят на Пентагона Ерик Пахон е заявил вчера, че САЩ не счита наличието на тези изтребители в Сирия за заплаха и че опрерациите на американските въоръжени сили в страната ще продължат както до сега.

До момента са сглобени 10 летящи прототипа на Су-57 и явно поне два от тях са вече в Сирия. За най-правдоподобна версия за изпращането им в размирната близкоизточна страна е оперативни изпитания в реални бойни условия.

Свързани теми

Предишна публикация
Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия
Следваща публикация
Русия изпрати два Су-57 в Сирия
98 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция одобри програмата за модернизация на F-16

Гръцкият Съвет по външна политика и отбрана (ΚΥΣΕΑ) е одобрил днес, 28 април 2018 г., програмата за модернизация на 85 изтребители F-16 до стандарта V. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16

На церемония вчера, 23 април 2019 г., Lockheed Martin преряза лентата на новата си производствена линия за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. В случай на успешно приключване на преговорите, българските F-16 ще бъдат произвеждани там.

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020

Франция и Германия са се договорили за детайлите по съвместната им програма за създаване на боен самолет от следващо поколение, в рамките на проекта FCAS (Future Combat Air System) и през януари се очаква сключване на договор за създаване на технологичен демонстратор. Това е заявил изпълнителният директор на Dassault, цитиран от Reuters.

Меню