Швейцария отива към нови полемики около избора на нов изтребител

436 прочитания

Швейцарското правителство трябва да обяви скоро избора си за нов боен самолет, но тежките полемики са вече налице, особено в светлината на съобщенията в местните медии, че военното ведомство ще препоръча покупката на F-35A.

Влиятелният немскоезичен вестник Neue Zürcher Zeitung (NZZ) написа вчера, 21 юни 2021 г., че военният министър на Швейцария Виола Амхард ще препоръча покупката на F-35A, защото самолетът е показал най-високи характеристики по време на изпитанията.

Победата на F-35, обаче не просто все още не е сигурна, но най-вероятно в страната ще избухнат тежки полемики около процеса за избор на нов изтребител, които почти сигурно ще стигнат до референдум, където резултатите са трудни за предвиждане.

Според NZZ, докладът на швейцарските въоръжени сили все още не е изтекъл публично, но слуховете, които се потвърждават от множество източници, са че ще бъде препоръчана покупката на F-35. Една от причините за това са по-ниските разходи в рамките на жизнения цикъл, защото Lockheed Martin предлагали симулатори, на които може да се извърша значителна част от „летенето”, което позволявало на пилотите да поддържат подготовката си с по-малко реално летене.

NZZ пише, че не всичко е розово около мнението на швейцарските военни за F-35. Основните опасения са били две. Едното е използването на компютърната мрежа Odin, чрез която се осигурява логистиката на типа, като притесненията са за опазването на швейцарската класифицирана информация в тази мрежа. Второто опасение е свързано с американското изискване Швейцария да осигурява непрекъснат достъп до своите F-35 за инспекции (т.нар. „End-User Monitoring”). По първата тема е имало американски обещания, че може да се стигне до работещ вариант.

Швейцарското издание пише, че предложението на Виола Амхард ще срещне сигурна съпротива от страна на други членове на швейцарското правителство.

Конфедерацията се управлява от колективен орган известен като „Федерален съвет”, който представлява изпълнителната власт в страната. В него влизат девет души, като всеки от тях има ресори и функциите му могат да се разглеждат, като министерски. Виола Амхард е начело на федералното министерство на отбраната, гражданската защита и спорта.

Според NZZ, Инацио Касис, който е начело на федералното министерство на външните работи е твърд противник на покупка на бойни самолети от САЩ. Основните му аргументи са свързани с нуждата от задълбочаване на връзките с Европейския съюз и различните политически условия и ограничения, които САЩ могат да налагат около експлоатацията на тяхно въоръжение.

Опасения от покупката на американски изтребител има и Ули Маурер, който е начело на федералното министерство на финансите. Изданието пише, че Маурер желае да минимизира всякакви военни разходи и дори бил склонен да намали поръчката за нови самолети до около 20 машини, само и само да не дразни излишно швейцарските данъкоплатци. Маурер смятал, че изборът на американски изтребител ще бъде особено проблематичен за защитаване.

NZZ пише, че разнобоят във Федералния съвет можел да доведе до отлагане на решението, докато се намери компромисен вариант. Финалното решение е трябвало да бъде взето на заседанието на съвета на 23 юни, но то можело да се отложи за 30 юни и дори за по-късна дата.

Швейцарският вестник съобщава още, че какъвто и да е избора на съвета, почти сигурно е че той ще бъде атакуван на референдум. Около него се очаква да се обединят неправителствени организации и някои от партиите в страната. Основното предизвикателство пред съвета ще е да защити избора си пред данъкоплатците.

Припомняме, че през септември миналата година имаше референдум дали въобще страната да инвестира в покупката на нов боен самолет. Тогава предложението бе подкрепено от 1 605 163 швейцарци, а против бяха 1 597 324, или разлика от 7839 гласа, което бе повече от неприятна изненада за швейцарските управляващи.

Драмата около избора на нов боен самолет върви в Швейцария от близо десетилетие. През 2008 г. бе стартиран процеса по избор на заместник на леките F-5E/F, като в него участваха Gripen E, Rafale и Eurofighter. През лятото на 2012 г. бе избран Gripen E, но в медиите изтече доклад на швейцарските въоръжени сили, според който шведският изтребител е показал най-слаби характеристики. В последствие се появи и друг доклад, който показа, че Gripen отговаря на швейцарските изисквания, но се появиха и предположения, че той е писан постфактум на избора.

В крайна сметка, през май 2014 г. 53,4% от швейцарците отхвърлиха покупката на шведския изтребител, въпреки правителствените уверения за отлични финансови условия и голям офсет. Причините за отхвърлянето на изтребителя бяха комплекси.

Процесът бе рестартиран през 2017 г. и за него бяха поканени F-35, F/A-18 Super Hornet, Rafale, Eurofighter и Gripen E. Бюджетът бе определен на 6 млрд. швейцарски франка (€5,5 млрд.) и се търсеше покупката на 30 до 40 машини (в крайна сметка, страната поиска отделни ценови оферти за 36 или 40 машини), които да заместят, както F-5, така и F/A-18C/D.

Междувременно, Швейцария изхвърли Gripen от процеса. През лятото на 2019 г. шведската страна не получи покана да демонстрира своя изтребител в рамките на сравнителните изпитания, които се провеждаха от швейцарските въоръжени сили с оправданието, че наличните прототипи на Gripen E не отговарят на серийната конфигурация с която ще се участва в конкурса. От шведската страна протестираха, че другите участници също не демонстрират вариантите с които ще участват реално.

В крайна сметка, Швейцария не поиска оферта за Gripen, тъй като формално типа не е участвал в сравнителните изпитания, като се появиха предположения, че основната причина да не се включи шведския изтребител е да не се дразнят данъкоплатците при евентуален следващ референдум, тъй като машината вече е била отхвърлена.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ намаляват часовете във въздуха
Следваща публикация
Индия ще пенсионира МиГ-21 след две до три години
436 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият стар МиГ-35

Красимир ГРОЗЕВ разказва накратко за официалния публичен дебют на най-новото произведение на руския самолетостроител РСК „МиГ“.

Белгия ще избере F-35

Белгийското правителство е избрало F-35A за замяна на остарелите F-16 MLU и в момента обмисля как да поднесе новината на белгийското общество. Това съобщава белгийската информационна агенция Belga, позовавайки се на няколко свои източника в правителствените среди на страната.

Константин Попов: Имаме авиация и тя не е приземена

„Имаше обективни фактори, включително икономическа криза, които ни доведоха до едно не леко състояние. Но не искам да казвам, че българската авиация е приземена. Ние имаме авиация. Имаме бойна авиация и трябва да я развиваме!”, това заяви председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов днес, 9 декември 2017 г., по Канал 3.

Меню