Командирът на ВВС посети конференция в Израел

49 прочитания

От 21 май до 25 май 2018 г. Израел бе домакин на международна конференция по случай честването на 70 години от създаването на израелските ВВС. Командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков бе начело на официалната ни делегация, по покана на израелския си колега генерал-майор Амикам Норкин.

В конференцията взеха участие представители на делегации от ВВС на над 20 страни от целия свят. Визитата бе отлична възможност за споделяне на идеи и обмен на гледни точки, както и за разширяване на двустранното сътрудничество в рамките на отбранителните способности на двете държави, се казва в съобщението на ВВС.

Конференцията бе официално открита на 22 май в аудиторията на ВВС в град Херзилия. Генерал-майор Норкин изнесе брифинг за историята, ролята, мисията, задачите и визията за развитие на израелските ВВС. Изпълнителният директор на Lockheed Martin, Мерилин Хюсън представи продукти на корпорацията, начело с изтребителя от 5-то поколение F-35. Презентация изнесе и Командващият ВВС на САЩ в Европа генерал Тод Уолтърс.

На форума присъстваха много ветерани, учени и изследователи. По време на конференцията гостите имаха възможност да споделят своя опит и впечатления с колеги от ВВС на други държави, както и да трупат нови знания в областта на отбраната и сигурността.

Генерал Стойков заедно с другите специални гости бяха приети във военновъздушна база Киря в Тел Авив от началника на генералния щаб на Израел генерал-лейтенант Гади Айзенкот.
Вторият ден програмата включваше среща с министър-председателя на Израел Бенямин Натаняху.

По-късно генерал-майор Цанко Стойков пристигна във военновъздушна база Тел Ноф, където изпробва маневрените възможности на учебно-тренировъчния самолет М-346 Lavi по време на 50 минутна обиколка над Израел.

Домакините показаха още своите основни образци техника и оръжейни системи. Бяха представени и продукти на израелската отбранителната индустрия на фирмите „Bluebird aerosystem Ltd., IAI, Еlbit, Rafael и други.

По време на изложението генерал-майор Стойков даде интервю за списанието на Израелските военно-въздушни сили “IAF Magazine”.

Финалният ден от визитата включи посещение на хълма на пилотите край Йерусалим, където бе почетена паметта на израелските летци, загинали през годините. Слово произнесоха ветерани, служили в редиците на израелските ВВС. След това гостите се отправиха към Президентството на Израел в Йерусалим, където имаха среща с президента Реувен Ривлин.

Официалното закриване на конференцията бе дадено непосредствено след тържествения обяд в Йерусалим, по време на което генерал Норкин произнесе слово и връчи албуми и юбилейни монети, посветени на 70 години израелски ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Ученици посетиха авиобаза Граф Игнатиево (галерия)
Следваща публикация
Константин Попов: Методиката за оценка на изтребителя трябва да се промени заради повечето участници
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бъдещето на българските Су-25

Белоруската компания „558-ми авиоремонтен завод“ („558 АРЗ“) и Министерството на отбраната са сключили на 28 ноември 2018 г. рамково споразумение (изходящ номер УД-12-95/28.11.2018) за възстановяване на летателната годност на Су-25. Какво ще представляват дейностите, които компанията ще извърши по българските машини и какво ще е бъдещето на щурмовия самолет в родните ВВС?

Полковник Златаров като наблюдател преди боен полет с биплан Albatros C.III, 1918 г.

Откриха паметна плоча на полковник Васил Златаров

Паметна плоча в чест на първия командир на Въздухоплавателното отделение полковник Васил Златаров бе открита в столицата на ул. „Цар Иван Асен” 30. Това съобщи Военният телевизионен канал.

ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket

Военновъздушните сили избраха доставчик на две системи за гасене на пожари от вертолет Bambi Bucket. Това става с решение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков от 22 март 2019 г.

Меню